Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.12.1996

Κρίσιμη για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρείται η αυριανή σύσκεψη στη Λάρισα των Συντονιστικών Επιτροπών των αγροτών. Το πρωί στα Μάλγαρα συναντήθηκαν οι Πρόεδροι των ομοσπονδιών Κεντρικής Μακεδονίας και οι πρόεδροι των συντονιστικών επιτροπών της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή κατά την "ώρα του Πρωθυπουργού" όπου συζητήθηκαν τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για μικρή συντεχνιακή ομάδα αγροτών που δρά με εκβιαστικό τρόπο σε βάρος όλων των άλλων ομάδων του πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο την εργασία των υπολοίπων εργαζομένων. Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για προεκλογικά ψέματα στον ελληνικό λαό ενώ η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται τη δημοκρατία των χορτάτων και χτυπάει τη δημοκρατία των φτωχών. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η πολύπλευρη κοινωνική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικά τελεσίγραφα και αυταρχισμό ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για ανάλγητη και ταξική πολιτική και για σκληρή συντηρητική κυβέρνηση. Εξάλλου ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Δεν υπάρχει θέμα μορατόριουμ ούτε για τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ούτε για τη διεξαγωγή ασκήσεων των ενόπλων μας δυνάμεων στο Αιγαίο, διευκρίνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι υπήρξε διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα αλλά η συζήτηση έχει διακοπεί. "Δεν υπάρχει οποιαδήποτε συνέχεια, ούτε μπορεί να υπάρξει συνέχεια για το συγκεκριμένα θέμα επειδή δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες διακοπή των πτήσεων στην Κύπρο" επισήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τύπου.

Τις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές της Ξάνθης θα επισκεφθεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ. Στεφανόπουλος θα φτάσει στις 9.40 το πρωί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, από όπου θα αναχωρήσει για την πόλη της Ξάνθης, με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ. Στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς στις κοινότητες Μύκης και Εχίνου. Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Δ' Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην κοινότητα Γενισέας. Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5.40 το απόγευμα και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εκδήλωση για την ημέρα του Προστάτη του Ναυτικού Αγίου Νικολάου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε τη μεγάλη σημασία του κλάδου αυτού των ενόπλων δυνάμεων, που, όπως είπε, "έχει προσφέρει μεγάλες θυσίες, έντονους αγώνες και επιτυχίες στην εκπλήρωση των εθνικών στόχων". Υπογράμμισε δε ότι η πολιτεία θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις ανάγκες του Ναυτικού και τις πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων καθώς και τη βελτίωση του στελεχιακού δυναμικού.

Συνεχίζονται στην Ξάνθη οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών στις υποδομές του νομού και οι εργασίες αποκατάστασης του κεντρικού οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες, μέχρι αύριο το αργότερο αναμένεται να αποκατασταθεί η οδική επικοινωνία με το τελευταίο χωριό του ορεινού όγκου που παραμένει αποκλεισμένο, την κοινότητα Μέδουσας, όπως και η ηλεκτροδότηση και η τηλεφωνική σύνδεση με το χωριό. Η καταβολή των επιδομάτων των 200.000 δρχ. στις οικογένειες που επλήγησαν από τη θεομηνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με τον αντινομάρχη, κ. Ατματζίδη, σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες ενίσχυσης των αναχωμάτων στον ποταμό Κόσυνθο.

Συναλλαγματικό συμβούλιο θα αποκτήσει εντός των επομένων δύο μηνών η Βουλγαρία, προκειμένου να επιτευχθεί η ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) ο διευθυντής του εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Σεγκά", Βάλερι Ζαπριάνοφ που συμμετέχει στο διαβαλκανικό συμπόσιο με θέμα "Ελ.Βενιζέλος-Αλ.Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά: η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Μ.Π.Ε. Ο κ. Ζαπριάνοφ επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας του κατάλληλου οικονομικού πλαισίου για την ύπαρξη του συναλλαγματικού συμβουλίου ενώ εκτίμησε ως σημαντικό τον αντίκτυπό του στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επαναλαμβάνονται στις 17 Δεκεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δυο χωρών, πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβαν Τόσεφσκι υπό την αιγίδα του μεσολαβητού του ΟΗΕ Σάυρους Βανς. Η προγραμματισμένη για τις 4 Δεκεμβρίου συνάντηση των εκπροσώπων, όπως είναι γνωστό, είχε αναβληθεί λόγω έκτακτης οφθαλμολογικής επέμβασης που έκανε ο κ.Βανς. Διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούν ότι οι συζητήσεις θα είναι "αγνώστου περιεχομένου" αφού μέχρι τώρα τα Σκόπια δεν έχουν δείξει κατά πόσο είναι διατεθειμένα να υποχωρήσουν από τις αρχικές θέσεις τους.

Περί το 60% φθηνότερες είναι πλέον οι μέσω σιδηροδρόμου εμπορευματικές μεταφορές προς Γιουγκοσλαβία, μετά και τη νέα συμφωνία ενιαίου τιμολογίου που υπέγραψε ο ΟΣΕ με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων των Σκοπίων. Το ενιαίο τιμολόγιο, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών ήδη από τα τέλη του 1995 -και εφαρμόστηκε καθ' όλο το τρέχον έτος- επεκτείνεται και για το 1997. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη για παράταση του επ' αόριστον, εφόσον αυτό δεν καταγγελθεί από ένα εκ των δύο δικτύων.

O Τούρκος Πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν υποκύπτοντας σε πιέσεις -κι όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας του- αποκάλυψε ότι προτίθεται να ακυρώσει συμφωνία με ισραηλινή εταιρεία αεροσκαφών στην οποία είχε ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός 54 μαχητικών αεροσκαφών Φάντομ F4, δαπάνης περίπου ενός δισεκατομμυρίου μάρκων. Ο Ερμπακάν αιτιολόγησε την απόφαση του να ακυρώσει τη συμφωνία, στην οποία εξάλλου είχε ασκήσει έντονη κριτική ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση με το επιχείρημα ότι η σχετική δαπάνη θα υπερβεί τελικά τα 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα εξέφρασε αμφιβολία για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης εταιρείας (IAI).

Τοπικές νεφώσεις και ανέμους μέτριας έντασης προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ αναμένεται να σημειωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 0 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά από 4 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 6 December 1996 - 18:30:16 UTC