Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.12.1996

Για όγδοη συνεχή ημέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι εμμένουν στα οικονομικά τους αιτήματα. Στη Βόρεια Ελλάδα αποκομμένα είναι τα τελωνεία Προμαχώνα και Ορμενίου προς τη Βουλγαρία, Κήπων και Καστανιών προς Τουρκία, ενώ ακόμα δυσκολότερη έχει γίνει και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" καθώς αποκλεισμένη είναι η αερογέφυρα της Θέρμης και η παρακαμπτήριος που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να μετακινηθούν στο αεροδρόμιο μετά το κλείσιμο της διασταύρωσης "Πράσινα Φανάρια". Σύμφωνα με την Τροχαία Θεσσαλονίκης υπάρχει ανοιχτός ένας χωματόδρομος από τον οποίο διεξάγεται η κίνηση προς το αεροδρόμιο μέσω Νέου Ρύσιου.

Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών,που συναντήθηκε χθές με τον υπουργό Γεωργίας Στεφ.Τζουμάκα απέρριψε ομόφωνα τις προτάσεις του υπουργού και αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.Ο υπουργός είπε στους αγρότες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους,που ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.Κατα την άποψη των αγροτών, η επίλυση των βασικών αιτημάτων τους δεν ξεπερνάει σε κόστος τα 100.000.000.000 δραχμές.

Στο μεταξύ άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά,ενώ τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας απέστειλαν πρός τους αρμόδιους υπουργούς, οι φορείς των βιομηχάνων ,των εμπόρων και των καταστηματαρχών,διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό των εθνικών δρόμων ,αλλά και των αεροδρομίων.

Επιστολή πρός τους ομολόγους του των άλλων ευρωπαϊκών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέστειλε ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης ενόψη της συνόδου κορυφής,που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο.Ο κ.Σημίτης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δεν μπορεί να εκπληρώσει τους όρους για την ΟΝΕ και κατηγορεί την Τουρκία για την επεκτατική της πολιτική, η οποία υποχρεώνει την Ελλάδα σε πρόγραμμα εξοπλισμού,που την επιβαρύνει κατα 1% του ΑΕΠ.

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειώσει ουσιαστική ανάκαμψη, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του προϋπολογισμού του 1997. Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε εφικτό το στόχο της κυβέρνηση για χαμηλό προϋπολογισμό το επόμενο έτος και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις για τη συγκράτηση των τιμών. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ζαφειρόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακό ενώ από τη Ν.Δ. ο εισηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης προέβλεψε νέα οικονομικά αδιέξοδα και αποκλεισμό της Ελλάδας από την νομισματική ένωση. Ο εισηγητής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση ενώ ο Βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τάσος Ιντζές χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό πλασματικό και αντιαναπτυξιακό.

Υπό άσχημες καιρικές συνθήκες συνεχίζεται στην Ξάνθη το έργο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στην περιοχή. Στο νοσοκομείο της περιοχής παραμένουν επτά τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Μηχανήματα της νομαρχίας εργάζονται για τη διάνοιξη των δρόμων προς τα ορεινά χωριά ενώ σταδιακά αποκαθίστανται η συγκοινωνία και οι παροχές ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνου. Στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η καταβολή από την Νομαρχία Ξάνθης του επιδόματος των 200.000 δραχμών στους πλημμυροπαθείς. Το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης συγκάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο με αντικείμενο την εξεύρεση τρόπων για τη διευκόλυνση των προσπαθειών αποκατάστασης των ζημιών. Εξάλλου ο νομάρχης Έβρου Γιώργος Ντόλιος σε απόφαση που υπέγραψε σήμερα αναφέρει ότι έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα η στάθμη των υδάτων των ποταμών Έβρου και Αρδα με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος μεγάλης έκτασης πλημμυρών στις παρέβριες περιοχές. Για το λόγο αυτό έχει τεθεί σε επιφυλακή το προσωπικό των υπηρεσιών Δημοσίων Έργων στην περιοχή.

Κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τις νέες φορολογίες και τις πάνω από 200 φοροαπαλλαγές που κόβονται ή τροποποιούνται. Το νομοσχέδιο προβλέπει νέες φορολογίες στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, στα κέρδη των Τραπεζών και στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα των μονίμων κατοίκων Ελλάδας καθώς και αύξηση των τεκμηρίων πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ και τα σκάφη αναψυχής. Περιλαμβάνει ακόμη αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια και υπαγωγή στα τέλη κυκλοφορίας δικύκλων και μικρών ΙΧ. Η ακίνητη περιουσία θα έχει αφορολόγητο όριο 60 εκ δρχ. αντικειμενικής αξίας για το φορολογούμενο, που προσαυξάνεται κατά άλλα 60 εκ. για τη σύζυγο και 15 εκ. για κάθε παιδί. Η αξία πάνω από αυτά τα όρια φορολογείται κλιμακωτά από 0,3% ως 0,8%.

Με επίκαιρη ερώτηση της προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη, ζητά να μάθει ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της οκτάμηνης αναστολής πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, ελληνικών και τουρκικών, πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Επίσης ρωτά αν προτίθεται να στηρίξει μια τέτοια απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία όπως τονίζεται στην ερώτηση, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στη Μεγαλόνησο. Η κ.Δαμανάκη επισημαίνει ότι οι αλλεπάλληλες αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δημιούργησαν πλήρη σύγχυση τόσο για το αν υπάρχει μια τέτοια συμφωνία όσο και για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η ισότητα των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας και ο περιορισμός της σπατάλης είναι οι βασικοί στόχοι των παρεμβάσεων που προωθεί με ειδικό νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γείτονας το σχέδιο νόμου που θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, τη θέσπιση κλάδου γιατρών δημόσιας υγείας και σχολικής ιατρικής, τη δημιουργία κέντρου έρευνας, ελέγχου και πιστοποίησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και τη συγκρότηση συμβουλίου συντονισμένης δράσης υπηρεσιών υγείας.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα της ομογένειας, Γιώργου Παπανδρέου, και του νέου Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Δεκεμβρίου η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση των μελών του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 14 του μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 18, ενώ ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς και Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, θα βρίσκονται από τις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα έχουν συναντήσεις με τους κυρίους Παπανδρέου και Λαμπρινίδη και με άλλους πολιτικούς παράγοντες.

Αρχίζει το απόγευμα το διήμερο Διαβαλκανικό Συμπόσιο που οργανώνει το Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων.Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στους οδικούς κόμβους της βόρειας Ελλάδας, από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, έφθασαν στη Θεσσαλονίκη διαπρεπείς Βαλκάνιοι ιστορικοί και οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς και οι Διευθυντές μερικών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης της χερσονήσου του Αίμου. Με επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς χαιρετίζει θερμά τη διοργάνωση του συμποσίου.

Με νέα επιβολή εμπάργκο απειλούν οι ΗΠΑ τη Σερβία στην περίπτωση που ασκηθεί βία κατά της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά να εκτονωθεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις περιοχές όπου επικράτησαν οι υποψήφιοι του συνασπισμού της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο". Οι ΗΠΑ θεωρούν ως υπαίτιο της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και επαναλαμβάνουν την προειδοποίησή τους προς τον Σέρβο Πρόεδρο να μην επιχειρήσει να ασκήσει βία κατά των διαδηλωτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ανοδο της θερμοκρασίας και εξασθένιση των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής τις πρωινές ώρες στη Βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από -2 έως 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 3 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 5 December 1996 - 7:41:32 UTC