Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 3.12.96

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών.Σε δεκάδες σημεία είναι αποκλεισμένοι οι εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι,ενώ σήμερα αναμενεται να κλείσουν και σε πολλά σημεία τους δρόμους, στη Θράκη και στη δυτική Μακεδονία.Ο υπουργός Γεωργίας Στεφ.Τζουμάκας ανακοίνωσε χθές ορισμένα μέτρα ,που προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους βαμβακοπαραγωγούς,αλλά τα μέτρα αυτα απορρίφθηκαν απο την συντονιστική επιτροπή των αγροτών.

Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" απέκλεισαν χθες το απόγευμα οι αγρότες, οι οποίοι ακινητοποίησαν τα τρακτέρ στον κόμβο "πράσινα φανάρια". Για σήμερα απείλησαν ότι θα αποκλείσουν τους δρόμους προς Kαβάλα στο Δερβένι και προς Κατερίνη στη γέφυρα του Αξιού.

Την αποφασιστική επέμβαση των δημοσίων αρχών της χώρας -κυβέρνησης και δικαιοσύνης- προκειμένου να αποκαθαιρεθεί η "καρκινοματική συμπεριφορά" του αποκλεισμού των οδικών αρτηριών της χώρας, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ.), "ακόμη και με τη χρήση των δυνάμεων που είναι εντεταλμένες να τηρούν την έννομη τάξη". "Το Ε.Β.Ε.Θ. είναι σε θέση να διαπιστώνει αυτό που -φαινομενικά- αδυνατούν οι δημόσιες αρχές, ότι δηλαδή με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αγροτών διαπράττονται κατά συρροή αξιόποινες πράξεις, οι οποίες εμπίπτουν στη νομοθεσία περί παρακώλυσης των συγκοινωνιών", τονίζει το Επιμελητήριο σε ανακοίνωση του.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα απαντήσει την Παρασκευή στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις όλων των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα προβλήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

''Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης δίδεται στην ομαλή αποκατάσταση της κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία, στη δημιουργία δικτύου για την περίθαλψη και την υγεία, καθώς και για τη σχολική- εκπαιδευτική ζωή. Επίσης προτεραιότητα δίδεται στην επαναλειτουργία των δικτύων ύδρευσης, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, στην ορεινή Ξάνθη, που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, δεδομένου ότι είναι δύσκολη η μετακίνηση των συνεργείων στις περιοχές αυτές''. Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο υπουργός ΠΕ. ΧΩ.ΔΕ., Κώστας Λαλιώτης, μετά την επίσκεψή του, στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε την Ξάνθη και τη συμπαράστασή της στους πληγέντες εξέφρασε η κυβέρνηση δια στόματος του εκτελούντος χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικού γραμματέως του υπουργείου Τύπου, Γιάννη Νικολάου. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Νικολάου, είναι η αποκατάσταση των συγκοινωνιών και στη συνέχεια η πλήρης αποτίμηση των ζημιών, καθώς και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων.

Ογδόντα υπόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε τα χωριά Δοξάτο, Καλαμπάκι, Καλλίφυτο, Μαυρόβατο και τη Νέα Αμισσό. Ο νομάρχης Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης έδωσε εντολή και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ξενοκράτης", ενώ αστυνομία και πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ολομέλειας της συνόδου του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Οι ηγέτες, αρχηγοί κρατών και Πρωθυπουργοί των 55 χωρών, οι οποιοι συσκέπτονται ασχολούνται με τη λειτουργία του οργανισμού στη βάση αρχών, όπως η στρατιωτική ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικονομική συνεννόηση και η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα μιλήσει στη σύνοδο και θα αναφερθεί στην πολιτική της Ελλάδας, η οποία έγκειται στην προώθηση των συνεργασιών, στην αποφυγή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

''Το θέμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου δε μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε τρόπο '', υπογράμμισε ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση της Κυπριακής τηλεόρασης αν Αθήνα και Λευκωσία αποδεχθούν χαλάρωση στις προσπάθειες για τον ενιαίο αμυντικό χώρο. ''Το πρόβλημα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου δεν τίθεται κάτω από καμιά διαπραγμάτευση, διότι είναι ένα Δόγμα το οποίο αντιμετωπίζει την επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και του τυρρανικού καθεστώτος του Ντενκτάς''.

Η Ελλάδα θα παράσχει την μεγαλύτερη υποστήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εφόσον λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ". Ο κ Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι δεν είναι σωστό πως η Ελλάδα δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ και μάλιστα επισήμανε : "Εχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Τα οικονομικά μας συμφέροντα είναι κοινά. Αν συνεργαστούμε θα εξασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή. Επιπλέον θα δημιουργήσουμε μία κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επίλυση άλλων περιφερειακών προβλημάτων. Ομως πριν από όλα, πρέπει να επιλύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα".

Υπεγράφησαν χθες οι συμβάσεις ανάθεσης του έργου επίβλεψης κατασκευής (construction management) για τους τρεις τομείς της Εγνατίας οδού. Τις συμβάσεις υπέγραψε η "Εγνατία Οδός Α.Ε." από τη μία πλευρά, και οι τρεις κοινοπραξίες που επελέγησαν μετά από διεθνή διαγωνισμό, από την άλλη. Αναλυτικά, construction manager του δυτικού τομέα -ο οποίος θα εδρεύει στα Ιωάννινα- είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Sogelerg Ing SNC, Lahmeyer Int. GMBH και OMEC Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. Στην Κοζάνη θα εδρεύει ο consturction manager του κεντρικού τομέα, που απαρτίζεται από τις De Leuw Cather Overseas Ltd και τους Ελληνες συνεργάτες της ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ, ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ και ΣΑΛΦΩ & συνεργάτες. Η κοινοπραξία "EGNOCONSULT" -που θα εδρεύει στην Κομοτηνή- ανέλαβε τον ανατολικό τομέα (απαρτίζεται από τις Dorsch Consult, Scetauroute Int. και ADO).

Μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σύμφωνα με τις οποίες οι Σερβοβόσνιοι ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς, και Ράτκο Μλάντιτς, θα κατέφευγαν στο Αγιο Όρος, η Αυστριακή εφημερίδα ''Ν. Κρόνεν'', αναφέρει πως κάτι ανάλογο πρόκειται να πράξει και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλομπονταν Μιλόσεβιτς. Η εφημερίδα σε ανταποκρίσεις της από την Αθήνα και το Βελιγράδι, επικαλούμενη μάλιστα ''πληροφορημένους κύκλους των Αθηνών'', διερωτάται αν διαγράφεται μία λύση στην κρίση της Σερβίας. Επισημαίνει δε πως ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς, μπορεί με κομψό τρόπο να αποσυρθεί σύντομα από την κυκλοφορία, και να αυτοεξοριστεί στη μοναστική πολιτεία του Αθω, όπου το εκεί ρωσικό μοναστήρι θέλει να δεχτεί τον πολιτικά χρεοκοπημένο Σέρβο Πρόεδρο.

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, πραγματοποιεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αναστάσιος Τζογάνης, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, στρατηγού Τσβετάν Τοτομίροφ. Κατά την άφιξή του στη Σόφια, ο κ.Τζογάνης έδωσε θετική εκτίμηση στην υλοποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για το 1996, ενώ ο κ.Τοτομίροφ υποσχέθηκε διεύρυνση των διμερών επαφών για το επόμενο έτος. Οι δυο αξιωματούχοι πρόκειται να υπογράψουν πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 1997.

Αντιπροσωπεία της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Collins θα επισκεφθεί από αύριο έως τις 6 Δεκεμβρίου την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργο ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Θέμα των συναντήσεων θα είναι η τήρηση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας κατά την εκτέλεση των μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από το ταμείο συνοχής. Στις 5 Δεκεμβρίου, η αντιπροσωπεια θα επισκεφθεί την Ψυτάλλεια για να ενημερωθεί για την πορεια της εκτέλεσης των έργων του βιολογικού καθαρισμού.

Τα βραβεία Θεάτρου και Μουσικής της ΄Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (EΕΘΜΚ) απένειμε χθες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Το Βραβείο Θεάτρου απεμενεμήθη στον σκηνοθέτη Τάσο Μπαντή, για τη σκηνοθετική του δουλειά στο θεατρικό έργο "Υπόθεση της Οδού Λουρσίν", ενώ το Βραβείο Μουσικής δόθηκε στην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Κατά την απονομή, ο κ. Βενιζέλος, αφού ευχαρίστησε την ΄Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, εξήρε το δύσκολο έργο της και τη συμβολή της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωστοποίησαν επίσημα στην Τουρκία αίτημά τους για κατάργηση της πολυεθνικής δύναμης, η παραμονή της οποίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία, στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ, έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ζητούν συμβολική παραμονή στη βάση του Ιντζιρλίκ 45 πολεμικών αεροσκαφών, για την προστασία της περιοχής από τυχόν επίθεση του στρατού του Σαντάμ Χουσείν. Αναφερόμενη στο αμερικανικό αίτημα, η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" επισημαίνει ότι, υπάρχει περίπτωση η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει από τη Βουλή μία μικρή παράταση ακόμη, μέχρις ότου καθοριστεί το καθεστώς της στρατιωτικής παρουσίας που θα εναπομείνει, καθώς και η πραγματοποίηση των κατάλληλων διευθετήσεων.

Δυο γυναίκες πνίγηκαν στις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην Κεντρική και Νότια Βουλγαρία, όπως γράφει η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νοβινάρ", κοντά στην πόλη Στάρα Ζαγκόρα, κατέρρευσε τσιμεντένια γέφυρα που είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες των πολεμικών δυνάμεων, ενώ ιδιαίτερα δύσκολή είναι η κατάσταση στις περιοχές των πόλεων Ζλατογκράντ και Νεντέλινο στο νότιο μέρος της χώρας, όπου πνίγηκαν ζώα, ξεριζώθηκαν δέντρα, διακόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές και καταστράφηκαν κτίρια και γέφυρες.

Παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας για πιθανή επέμβαση αν συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Βελιγράδι, 100.000 άτομα περίπου βγήκαν και πάλι χθες στους δρόμους της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, ζητώντας την αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών και την παραίτηση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών, βρέθηκε ο Πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Ντράγκου Τόμιτς, ο οποίος προχθές σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης ως φασιστικές.

Με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, Μίλαν Κούτσαν, καθώς και με τον Αλβανό Πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα, συναντήθηκε στη Λισαβόνα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ. Μετά τη συνάντηση με τον Κ. Γκλιγκόρωφ, ο Σαλί Μπερίσα επιβεβαίωσε το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός σκοπεύει να επισκεφτεί τα Σκόπια, στο πλαίσιο της περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων Αλβανίας-ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός Πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Γκλιγκόρωφ για τη νομιμοποίηση του αλβανικού Πανεπιστημίου στο Τέτοβο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 3 December 1996 - 7:30:56 UTC