Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 26.11.96

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ διαπίστωσε ότι δεν είναι εφικτή η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας στις 6 Δεκεμβρίου, όπως ήταν η πρόταση της Τουρκίας και ορισμένων εταίρων, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους,αμέσως μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ο υπουργός επισήμανε ότι η δήλωση στην οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την 15η Ιουλίου θα αποτελεί τη βάση της κοινής θέσης των 15 για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, όποτε και αν αυτό συνέλθει, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ιρλανδική Προεδρία προτίθεται να προσκαλέσει με δική της πρωτοβουλία τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Νετσμετίν Ερμπακάν σε δείπνο, μετά τις εργασίες του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο.

Την αισιοδοξία του για καλύτερες ημέρες για τους Ελληνες αγρότες, χάρη στη δημιουργία του "Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων" καθώς και για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος ατόμων νεαρών ηλικιών για ενασχόληση με τη γεωργία εξέφρασε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κατά την ομιλία του στη σύσκεψη αιρετών μελών των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που διοργάνωσε χθες στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΕΓΕΣ. Παρουσιάζοντας τις θετικές συνέπειες του νόμου 2332/'95, που θεσπίζει το νομικό καθεστώς του Μητρώου - το οποίο αποτελεί αίτημα των αγροτών επί δεκαετίες - ο κ. Γερανίδης τόνισε ότι το Μητρώο εξασφαλίζει περισσότερα κίνητρα στους πραγματικούς αγρότες, προγραμματισμό της παραγωγής και διαρθρωτική κατεύθυνση, αλλά και καλύτερα αποτελέσματα σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, λόγω της αξιόπιστης τεκμηρίωσης των ελληνικών θέσεων.

Επιστολή με την οποία ζητά τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος μαζί με όλους τους πολίτες στις κινητοποιήσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ προς τις κομματικές οργανώσεις και τα Πολιτικά και Κοινωνικά Συμβούλια της ΝΔ. Ο κ.Εβερτ αναφέρει στην επιστολή του οτι τώρα αποδεικνύεται πως οι πρόωρες εκλογές έγιναν για να συγκαλυφθεί η οικονομική κρίση και προειδοποιεί οτι οι χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις θα συνθλιβούν από την επερχόμενη φορολογική λαίλαπα, ενώ το βάρος των νέων φορολογικών μέτρων θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες και οι μισθωτοί.

Η προώθηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που θα έχουν στο Συνεδριακό Κέντρο της Δ.Ε.Θ ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας και ο Γενικός Γραμματέας, Ηλίας Πλασκοβίτης με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνάντηση, θα συμμετάσχουν οι υπεύθυνοι φορεών υλοποίησης των έργων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Την αντίδραση του Ιδρύματος Παπαγεωργίου προκάλεσε ο διορισμός από το Πρωτοδικείο Αθηνών, προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου στο νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Ιδρυμα χαρακτηρίζει ως ''ανευ αντικειμένου'' την απόφαση αυτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, που όπως σημειώνει, ''εκδόθηκε ερήμην του Ιδρύματος, ύστερα από σχετικό αίτημα μιας φοιτήτριας, παντελώς άγνωστης σε μας και με άγνωστα κίνητρα'', η οποία, όπως επισημαίνεται, ''εστράφη εναντίον της κυβέρνησης και ειδικότερα εναντίον του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας'' και τονίζεται ότι ''ο μόνος αρμόδιος για το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας''.

Την ανάγκη να λειτουργήσει η αυτοκάθαρση στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας επισήμανε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος, αναφερόμενος στα κρούσματα διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, των Γενικών Επιθεωρητών, των Επιθεωρητών και των Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών όλης της Επικράτειας. Τη σύσκεψη απασχόλησε επίσης, η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, για την οποία όπως τονίσθηκε, απαιτείται η ενίσχυση των μεταβατικών αποσπασμάτων στις παραμεθόριες περιοχές, με κατάλληλα εκπαιδευμένους αστυνομικούς, αλλά και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Εννέα στα δέκα μοσχάρια, το κρέας των οποίων καταναλώνουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων της Ελλάδας, είναι εισαγόμενα. Το στοιχείο αυτό παραθέτει, μεταξύ άλλων, με την ευκαιρία του 7ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου, ο καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Σπύρος Κυριάκης. Στο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν θέματα, όπως η σημασία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, η προστασία του πληθυσμού από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα, η καλύτερη κτηνιατρική προστασία του ζωικού κεφαλαίου, καθώς και η προστασία του κοινού από τροφικές δηλητηριάσεις.

Συμφωνία τύπου Ντέητον για την επίλυση του Κυπριακού προτείνει για μια ακόμη φορά ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον ΤάΙμς". "Μία από τις περιοχές που γίνεται πολύς λόγος για προσέγγιση τύπου Ντέητον είναι και η Κύπρος. Εχω μιλήσει πολύ γι αυτό στους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά δεν είναι έτοιμοι" λέει χαρακτηριστικά ο κ.Χόλμπρουκ. Kαι επεξηγεί οτι το Ντέητον πέτυχε επειδή όσοι ήρθαν ήταν εξουσιοδοτημένοι να πάρουν αποφάσεις, συμφώνησαν να μείνουν εκεί μέχρι να βρεθεί λύση και εξαιρέθηκε ο Τύπος ώστε να αποφευχθούν οι διαφορές.

Τρόποι για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της πέμπτης Πανελλήνιας Εμπορικής ΄Εκθεσης "΄Ηπειρος '97" εξετάστηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, Γιάννη Κίτη. Τη μεγάλη σπουδαιότητα της Έκθεσης, που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από 4 έως 8 Ιουνίου του 1997, τόνισε, από τα Ιωάννινα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της διοργανώτριας HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης. Ο κ. Κούρτης επισήμανε την ανάγκη προσέλκυσης επιχειρηματιών- αγοραστών τόσο από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο όσο και από την περιοχή των Βαλκανίων, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των εμπορικών σχέσεων της χώρας μας με άλλα βαλκανικά κράτη.

Μεγάλο λάθος κάνουν οι επιχειρήσεις που δεν εντάσσουν στο μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό τους, την παρουσία τους στο διεθνές διαδικτυο Internet. Η παρουσία της μικρομεσαίας επιχείρησης στο Internet, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από σήμερα, ωστόσο οι επενδύσεις πρέπει να αρχίσουν τώρα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την, πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου για την τεχνολογία της πληροφορικής που διοργανώνει - κάθε χρόνο - η Γενική Διεύθυνση ΙΙΙ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα πάψει να αγωνίζεται με όλα τα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων. Στον αγώνα μας αυτό, συμπαρασάτης μας είναι η Ελλάδα". Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης σε δενδροφύτευση Δάσους Αγνοουμένων στις Σέρρες, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές των Σερρών, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "με τη συγκινητική ανταπόκρισή τους, συμβάλλουν στην προβολή του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974".

Ανοικτό παραμένει το θέμα της υπογραφής επίσημης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι ο προβληματισμός για το θέμα προϋπήρχε από καιρό, τόσο στους κόλπους των κυβερνήσεων των δύο κρατών. Ο κ.Κασουλίδης υπογράμμισε επίσης ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου καλύπτεται πλήρως απόνομικής πλευράς, με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει συμβατική υποχρέωση για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κύπρου, ενώ αναφερόμενος στις θέσεις των κομμάτων επί του θέματος είπε ότι η κυβέρνηση τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη, αλλά πιστεύει ότι το θέμα θα τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο στο παρόν στάδιο.

Εκβιασμούς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου,σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι "το Κυπριακό αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λόγο για επιστροφή στην Ελλάδα της "Ιστορίας" του Παϊσίου Χιλανδαρίου, κάνουν κύκλοι της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τρουντ" της Σόφιας. Αυτή τη στιγμή το χειρόγραφο βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας και όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, στις 7 Ιανουαρίου του 1997, το Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης θα εξετάσει την υπόθεση σχετικά με την εξαφάνισή του από τη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στη δεκαετία του ΄80. Το Δικαστήριο κατηγορεί για την κλοπή τον πρώην διευθυντή της Εφορίας "Ζωγράφου", Π.Μιτάνοφ, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε την εξαφάνιση του ιερού κειμηλίου.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Ρουμανία. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του PNTCD κ. Ιον Ντιακονέσκου, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει σχεδόν αποφασιστεί. Σε εκρεμμότητα μένουν τρία με τέσσερα υπουργεία καθώς και το αν θα ακολουθηθεί ή όχι η άτυπη συμφωνία που είχε γίνει προεκλογικά μεταξύ του CDR και του USD για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συζητήθηκε επίσης και η συγχώνευση κάποιων κυβερνητικών ιδρυμάτων και πρακτορείων. Στη συνάντηση του Σαββάτου έγινε λόγος για αλλαγή του τίτλου του πρωθυπουργού σε πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών, όπως ήταν δηλαδή στην περίοδο του μεσοπολέμου. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών θα έχει επτά βοηθούς πρωθυπουργούς στα πιο σημαντικά υπουργεία, για την επιβολή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία τριών νέων υπουργείων, του Υπουργείου Προϋπολογισμού, του Υπουργείου Πληροφόρησης και Δημόσιας Εικόνας και του Υπουργείου Ιδιωτικοποίησης.

Την εκπόνηση μελέτης και τη χρηματοδότηση της κατασκευής αεροδρομίου στην πόλη Στρούμνιτσα των Σκοπίων ανέλαβε σήμερα η τουρκική εταιρεία "Μπουτς". Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός συγκοινωνιών της ΠΓΔΜ, Δήμηταρ Μπούζλεφσκι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της τουρκικής εταιρείας, Σαφέρ Γιοντενίζ. Η μελέτη του αεροδρομίου αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του 1997, οπότε και θα υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο Σκοπιανός υπουργός με τον κ. Γιοντενίζ, συζητήθηκαν οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η πώληση λεωφορείων που κατασκευάζονται στα Σκόπια σε χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Σε ενέργεια της μαφίας απέδωσε την επίθεση κατά του Μεσούτ Γιλμάζ στη Βουδαπέστη ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι είναι ανατριχιαστικό το ότι ο ηγέτης του κόμματος Μητέρας Πατρίδας έπεσε θύμα επίθεσης ύστερα από απειλές που είχε δεχτεί για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τις διασυνδέσεις κράτους- οργανωμένου εγκλήματος. Οπως μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση η κατάσταση της υγείας του Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος υποβλήθηκε σε μία μικρή επέμβαση στη μύτη, είναι καλή, ενώ ο θεράπων γιατρός δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνει 48 ώρες με επιδέσμους. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μητέρας Πατρίδας απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές με την επιθεση ερωτήσεις δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι το συμβάν θα αξιολογηθεί αφού προηγουμένως δοθούν πληροφορίες από την αστυνομία της Βουδαπέστης.

Την ακύρωση 33 εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του Βελιγραδίου οι οποίες ανήκουν στον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό "Ζάγιεντνο" αποφάσισε το Πρωτοδικείο του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εφορευτικής Επιτροπής, ο "Ζάγιεντνο" από τους 110 δημοτικούς συμβουλους του δήμου Βελιγραδίου, είχε εκλέξει 60 ο κυβερνητικός σχηματισμός του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς 23, το Ριζοσπαστικό Κομμα του Β.Σέσελι 15 και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας 2, ενώ είχε αποφασιστεί η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας για 10 έδρες για τις 27 Νοεμβρίου.

Την ενοχή του σε ότι αφορά στην καταστροφή εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας επι κομμουνιστικού καθεστώτος χωρίς τη δημιουργία αρχείων κατά τη διαδικασία και στην καταστροφή αρχείων σχετικών με την καταστροφή προγενεστέρων εγγράφων παραδέχτηκε στο δικαστήριο ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας κ. Βλαντιμίρ Χίσι. Ο κ. Χίσι και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αλβανίας κ. Ηρακλής Κοκολάρι κατηγορούνται ότι διέταξαν την 24η Δεκεμβρίου 1990 την καταστροφή μυστικών εγγράφων που προορίζονταν για προσωρινή αποθήκευση, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πρώην υπουργός είπε στο δικαστήριο πως "η καταστροφή των εγγράφων προήλθε από το εσωτερικό της υπηρεσίας πληροφοριών και του Υπουργείου Εσωτερικών" και απέδωσε σε λάθος τη δική του συμμετοχή στην υπόθεση.

Καταχωρήθηκε: 09:23:58 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Tuesday, 26 November 1996 - 2:53:58