Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.11.1996

Απώλεια της τάξης του 12% έως 16% σημειώνεται ετησίως στο εισόδημα των μισθωτών, από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Το ποσοστό αναλογεί σε ποσό 60 δισεκατομμυρίων δραχμών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των Ομοσπονδιών Λογιστών και Εφοριακών και ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ. Τις ανησυχίες τους για απολύσεις, την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και τη διάλυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, εξέφρασαν χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τα προεδρεία πέντε πρωτοβάθμιων σωματείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο συνεχίζει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκο Μιχαηλίδη και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ θα συνομιλήσει με τον δήμαρχο της Λευκωσίας και θα επισκεφτεί στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, στις επαφές του με την Κυπριακή ηγεσία συζητεί για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου μέσω και του εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε Αθήνα και Λευκωσία. Ο Έλληνας υπουργός θα ολοκληρώσει την τετραήμερη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο αύριο, οπότε θα επισκεφτεί τις οικογένειες των πρόσφατα δολοφονηθέντων κυπρίων, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Τον κύκλο των διεθνών του επαφών θα συνεχίσει ο πρωθυπουργός στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα. Στις 12 του ίδιου μήνα ο κ. Σημίτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Χάγη και στις 13 και 14 θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο.

Τις προτάσεις για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει εντός της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Οι προτάσεις θα σταλούν στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει την εισήγηση του κ. Βαρβιτσιώτη.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου με θέμα την πορεία της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ευρύτερα τα εθνικά ζητήματα.

Για ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά μέτωπα που διευρύνονται έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σε συγκέντρωση δημάρχων που πρόσκεινται στον Συνασπισμό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος προέβλεψε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα των κοινωνικών εκρήξεων και κατηγόρησε όλα τα κόμματα ότι με την πολιτική τους παραπέμπουν στο παρελθόν.

Επίτιμος δημότης της Θάσου και της Χρυσούπολης της Καβάλας θα ανακηρυχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει από αύριο στους νομούς Έβρου και Καβάλας. Ο κ. Στεφανόπουλος θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη στις 7.15 μ.μ, αεροπορικώς, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου, που θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων όλων των τοπικών πλουτοπαραγωγικών φορέων του νομού με αντικείμενο την αναπτυξιακή προοπτική του Έβρου. Στη συνέχεια θα παραστεί σε δεξίωση που θα παρατεθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα εξετάσει πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας για ελληνοτουρκικό διάλογο ή προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για το θέμα των Ιμίων. Με την πρόταση αυτή επιχειρείται η ανατροπή του πνεύματος της δήλωσης της κοινότητας, την 15η Ιουλίου, που έθετε στην Τουρκία προϋποθέσεις για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης. Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος γνωστοποίησε ότι η χώρα μας θα θέσει βέτο στο Συμβούλιο ώστε να μην υιοθετηθεί η πρόταση της Ιρλανδικής προεδρίας.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε εξήντα μία περιοχές της χώρας τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα. Στις τιμές αυτές θα υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης, γονικής παροχής και δωρεάς ακινήτων. Από τις 61 περιοχές η μεγαλύτερη αντικειμενική τιμή καθορίστηκε στη Σκόπελο και φτάνει τις 380. 000 δραχμές το τετραγωνικό και η χαμηλότερη για το δήμο Μεγάρων και φτάνει τις 110.000 δραχμές. Έως το τέλος του έτους το αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης ακινήτων θα έχει εφαρμοστεί σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της χώρας.

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, από την Αυστραλία, όπου σήμερα ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πέμπτη ήπειρο από τις 9 Νοεμβρίου. Απέφυγε, όμως, να δεσμευτεί για το πότε και πώς θα επιτευχθεί η λύση του προβλήματος. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο κ. Κλίντον στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, Κιμ Μπίζλι, ο οποίος του έθεσε σχετική ερώτηση - όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στην ομογένεια και την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του - κατά τη διάρκεια επίσημης δεξίωσης. Από την πλευρά του ο κ. Μπίζλι τόνισε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η λύση του Κυπριακού κατά τρόπο δίκαιο είναι ένα θέμα που επείγει για την Αυστραλία καθώς και ότι πιστεύει πως το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της αμερικανικής εθνοφρουράς στο οποίο επέβαιναν 11 άτομα συνετρίβη βόρεια των ακτών της Καλιφόρνια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα αεροπλάνα και ελικόπτερα της ακτοφυλακής εντόπισαν έναν επιζώντα ανάμεσα στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Η κατάστασή του είναι κρίσιμη ενώ αγνοούνται τα υπόλοιπα δέκα άτομα.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Ζαΐρ καθώς δεν έχουν εκτονωθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των φυλών Τούτσι και Χούτου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στρατιωτικών επιτελών για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο ανατολικό Ζαΐρ έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Οι Υπουργοί Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικού ύψους 169 εκατομμυρίων ECU.

Διάταγμα για την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Στο διάταγμα δεν προσδιορίζεται ο χρόνος αποχώρησης των στρατευμάτων.

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στα Δυτικά θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλες τις περιοχές της χώρας με εξαίρεση τις νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές όπου θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Το βράδυ θα σημειωθούν στα Βόρεια ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις δυτικές και βόρειες περιοχές από τις βραδινές ώρες.

Καταχωρήθηκε: 15:15:31 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Saturday, 23 November 1996 - 11:49:36