Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.11.1996

Η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 μίλια όταν το θεωρήσει σκόπιμο και επιβεβλημένο δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ. "Θα το πράξουμε όταν το θεωρήσουμε σκόπιμο και επιβεβλημένο. Αυτή ήταν η θέση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεών μας. Αυτή είναι και η δική μας θέση" τόνισε ο κ. Σημίτης. Διευκρίνισε δε ότι όλες οι κυβερνήσεις τόσο επί Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο και επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορούσαν να το πράξουν. Ωστόσο, είπε, δεν το έπραξαν για ορισμένους και συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι ίσχυαν και ισχύουν και σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή επεισοδίων μετά το τέλος του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου υπογράμμισε σήμερα με έμφαση ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Ρωμαίος γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα πέντε συναντήσεις με την πρυτανεία του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και τους αστυνομικούς διευθυντές του λεκανοπεδίου της Αττικής ενώ από προχθές βρίσκονται σε επιφυλακή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ευθύνες δεν έχει μόνο η αστυνομία αλλά και οι πρυτανικές αρχές.

Στεφάνια στο μνημείο των νεκρών του Πολυτεχνείου κατέθεσαν το μεσημέρι οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι της ΦΕΑΠΘ. Ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Αντώνης Μάντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φετινή επέτειος δεν πρόκειται να αμαυρωθεί από επεισόδια και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις και γι' αυτό το λόγο δεν έχουν υπάρξει έκτακτα μέτρα. Οι εκπρόσωποι της ΦΕΑΠΘ ανέφεραν ότι την Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί η πορεία θα την περιφρουρήσουν σε όλη τη διάρκειά της. Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα επικρατεί ήρεμη κατάσταση ενώ οι πανεπιστημιακοί χώροι φρουρούνται διακριτικά. Τα μέτρα της αστυνομίας θα κορυφωθούν την Κυριακή ενώ θα απασχοληθούν περίπου 5000 αστυνομικοί κυρίως για τη φρούρηση των ανωτάτων σχολών αλλά και ως εμπροσθοφυλακή και οπισθοφυλακή της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή και σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή και δεν υπάρχει θέμα πτώσης της ούτε στη σφαίρα της φαντασίας δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφωνίες των στελεχών της κυβέρνησης στο θέμα της οικονομικής πολιτικής. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι ο κ.Σημίτης επισήμανε τις ευθύνες που έχουν όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι αυτή ήταν μια γενική θέση του πρωθυπουργού και δεν ήταν αντίδραση που προκάλεσε ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Μέτρα για την άμεση εξυγίανση του Χρηματιστηρίου Αξιών εξήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός , μετά από σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Βρεττός. Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης προωθούνται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για αναμόρφωση του αποθεματικού και συνεγγυητικού κεφαλαίου και ασφάλεια τόσο των συναλλαγών όσο και των επενδυτών. "Προχωρήσαμε σε μέτρα ώστε να καλυφθεί το άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί από την Δέλτα Χρηματιστηριακή αλλά και στη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις και στη δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων ώστε το Χρηματιστήριο να γίνει πιο αξιόπιστο" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το θέμα της ποινικής μεταχείρισης των εμπόρων ναρκωτικών απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη σύσκεψη μετείχαν ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου και οι εισαγγελείς εφετών όλης της χώρας. Οι εισαγγελείς επισήμαναν την εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών σε όλες τις περιοχές της χώρας και εξέτασαν τρόπους για τον περιορισμό του προβλήματος. Στο μεταξύ το θέμα των ναρκωτικών συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή ενώ ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα του διαχωρισμού μεταξύ των ιδιοτήτων εμπόρου και χρήστη ναρκωτικών και προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για να αποκτήσει η αστυνομία ουσιαστικές αρμοδιότητες για την παροχή και ανάκληση αδειών σε μπαρ και καφετέριες που βρίσκονται κοντά σε σχολικά συγκροτήματα. Το ενδεχόμενο αποποινικοποίησης της χρήσης ναρκωτικών απέκλεισε, εξάλλου, κατηγορηματικά ο υφυπουργός Πρόνοιας κ. Σκουλάκης σε δηλώσεις του στη Βουλή. Πρόσθεσε δε ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν εφαρμοζόταν διεθνώς.

Έκρηξη από αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σημειώθηκε το μεσημέρι σε αυτοκίνητο της Ολλανδικής πρεσβείας απέναντι από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρήκαν δύο άσκαστα γκαζάκια ένα που είχε εκραγεί και ίχνη βενζίνης.

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κύπρο για την τραγική επέτειο των δεκατριών χρόνων από την ημέρα ίδρυσης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Στο κέντρο της Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεγάλη αντικατοχική ειρηνική διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερήνειας στις πρεσβείες των πέντε κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο καταδικάζεται το καθεστώς στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο. Παράλληλα το καθεστώς του Ντενκτάς οργάνωσε παρελάσεις ενώ στο οδόφραγμα του Ληδρα Παλλάς τουρκικές εθνικιστικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και οι "Γκρίζοι Λύκοι" πραγματοποίησαν εκδηλώσεις. Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν, εξάλλου, τον εναέριο χώρο της ελεύθερης Κύπρου και πέταξαν πάνω από την γραμμή αντιπαράταξης.

Δέκα χιλιάδες πρόσφυγες από τη Ρουάντα προερχόμενοι από τους καταυλισμούς του Μουγκούνγκα και της Πράσινης Λίμνης στο ανατολικό Ζαΐρ έφτασαν σήμερα στο Γκινέσι, στα σύνορα του Ζαΐρ με τη Ρουάντα. Την είδηση ανακοίνωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετική καθώς με τον τρόπο αυτό οι πρόσφυγες θα απεγκλωβιστούν από τα πυρά των μαχόμενων φυλών Χούτου και Τούτσι.

Θετικό χαρακτήρισε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, βουλευτής Γιάννης Σουλαδάκης. Τόνισε δε ότι ο θεσμός αυτός θα αναπτυχθεί προς περισσότερες μορφές δραστηριοτήτων ώστε να καλύπτει τόσο τον χώρο παραγωγής της ιδιαίτερης γνώσης που απαιτείται για τη χάραξη πολιτικής όσο και τις διεθνείς σχέσεις καθώς και τις δραστηριότητες επιμόρφωσης.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο κυρίως τις νυχτερινές και πρωινές ώρες. Σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις που κατά τόπους στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα είναι πιο πυκνές. Τοπικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 3 έως 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 6 έως 21 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Για τη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται αραιές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 15:25:16 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Friday, 15 November 1996 - 10:34:21