Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 9.11.96

Με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ή τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, θα συναντηθούν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ένωσης δήμων και κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), οι οποίοι ζητούν να μην αλλάξει ο νόμος που αφορά τα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.Σε περίπτωση που η κυβέρνηση περικόψει το 25% από τις εισπράξεις των τελών κυκλοφορίας που αποδίδονται από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, δήμαρχοι και κοινοτάρχες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλείσουν τα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα. Η απόφαση ελήφθη αργά χθες το βράδυ στο συνέδριο της κεντρικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων που γίνεται στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.

Δεδομένη χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την εκλογή νέας ηγεσίας στο επικείμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Απρίλιο του 1997, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς. Εξάλλου κατά την άφιξή του αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' ο πρώην υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τις αποφάσεις του Πολιτικού της Συμβουλίου.

Αισιόδοξος για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης, μετά τη συμφωνία των μελών του πολιτικού συμβουλίου.Ο κ.Ράλλης αντιμετωπίζει θετικά πρόταση την οποία διατύπωσε ο Αθανάσιος Τσαλδάρης στο πολιτικό συμβούλιο, να αναλάβει ο πρώην Πρωθυπουργός, μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος.

Σε νέο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.Ως επικρατέστερο σενάριο θεωρείται αυτό που προβλέπει φορολόγηση της περιουσίας άνω των 180 εκατομμυρίων δραχμών για τετραμελή οικογένεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης φορολόγηση των έντοκων γραμματίων και των τόκων καταθέσεων σε συναλλαγή με συντελεστή 10%.

Δεν βρέθηκαν οι τέσσερις αγνοούμενοι υπαξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού, στο ναυάγιο της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που ερευνήθηκε χθες από δύτες.Η προσπάθεια ανέλκυσης τμημάτων της πυραυλακάτου που έχει βυθιστεί σε βάθος 150 μέτρων κοντά στη Σάμο, θα συνεχιστεί και σήμερα.

Την έκδοση σε σύντομο χρονικό διάστημα των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων, που αφορούν την επετηρίδα κρίσεων και προαγωγών, καθώς και το νέο σύστημα μεταθέσεων των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, εξήγγειλε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, στο χαιρετισμό του στο έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, που διεξάγεται στη συμπρωτεύουσα. Η επίσκεψη του κ. Παπαδογιαννάκη, εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος υπηρεσιακών επισκέψεων στις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, για την καταγραφή προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν από πλευράς αστυνόμευσης.

Πορεία προς την οργανωτική ανασυγκρότηση του με περιοδείες στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα ξεκινά το ΠΑΣΟΚ από αυτό το Σαββατοκύριακο με σύνθημα το "ΠΑΣΟΚ παντού" και με στόχο να ενταχθούν στο κόμμα τουλάχιστον 280.000 μέλη ποσοστό 10% της εκλογικής επιρροής του. Στην εισήγηση του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, προειδοποιεί ότι η πολιτική ανασυγκρότηση σημαίνει πάνω από όλα ότι το ΠΑΣΟΚ παύει να είναι ουραγός των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και να νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις. Ο κ.Σκανδαλίδης, παραδέχεται ότι το κόμμα έγινε διανομέας κρατικών υποθέσεων και προαναγγέλλει πρωτοβουλία και συζήτηση με θέμα την σύγχρονη αριστερά.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 28 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και το ασφαλιστικό.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της δολοφονίας του 58χρονου χρυσοχόου Στέλιου Σιδηρόπουλου που βρέθηκε νεκρός, με τρεις σφαίρες στο θώρακα, στο κατάστημά του, επί της οδού Εγνατίας 1, απέναντι από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο φόνος έγινε την ώρα που το θύμα άνοιγε το κατάστημά του από άγνωστο δράστη. Το πτώμα του άτυχου χρυσοχόου βρέθηκε σε ύπτια θέση, σε μικρό ξεχωριστό χώρο του καταστήματος, όπου βρίσκονται τα χρηματοκιβώτια, και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη πρέπει να προηγήθηκε πάλη, καθώς στο λαιμό του θύματος υπάρχουν σημάδια από απόπειρα στραγγαλισμού.

Την απόφαση να συνεργαστούν στο εξής για την από κοινού αντιμετώπιση των χτυπημάτων του Εγκέλαδου αλλά και την πρόβλεψή τους πήραν οι σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του κυπριακού Ινστιτούτου Γεωλογικής Επισκόπησης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει των αποτελεσμάτων του ισχύοντος προγράμματος συνεργασίας του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετέχουν διάφορα εργαστήρια και ινστιτούτα γεωφυσικής, ανάμεσα στα οποία και της Κύπρου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του πρόσφατου σεισμού 6,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Μεγαλόνησο, που πραγματοποιήθηκε από τους σεισμολόγους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος, τα σεισμικά τόξα Ελλάδας και Κύπρου παρουσιάζουν μεγάλη ομοιότητα. Καθαιρέθηκε από την αρχηγία του σερβοβοσνιακού στρατού, o στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, με διάταγμα που υπέγραψε η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Όπως μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων SRNA, νέος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, τοποθετήθηκε ο 58χρονος στρατηγός, Πέρο Τσόλιτς.

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα "Turkish Daily News" ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δαπανήσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 30 χρόνια, μέχρι το έτος 2030, για προγράμματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της. Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα προγράμματα αυτά, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν, προτίθεται να απευθύνει σύντομα πρόσκληση στον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, να επισκεφτεί τη Βαγδάτη για επίσημες συνομιλίες. Την αποκάλυψη αυτή έκανε με αποκλειστικές δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο Ιρακινός πρέσβης στην Άγκυρα, Ελ Τακριτί, ο οποίος τόνισε ότι η πρόσκληση του Σαντάμ Χουσείν θα ακολουθήσει αμέσως μετά την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στη Βαγδάτη εντός του μηνός, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Ουφούκ Σοϋλεμέζ.

Ιράν και Τουρκία υπέγραψαν πρωτόκολλο για την κατασκευή αγωγού που θα διοχετεύει στην Τουρκία φυσικό αέριο. Σε πρώτη φάση ο αγωγός θα εκτείνεται από την Ταυρίδα έως τα τουρκοϊρανικά σύνορα (μήκους 370 χλμ) και από τα σύνορα έως το Ερζουρούμ (250 χλμ). Ο τουρκικός τύπος γράφει ότι ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου κ. Ακαζάντε είπε ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς η συμφωνία που υπέγραψε τον Αύγουστο ο κ. Ερμπακάν στην Τεχεράνη και πρόσθεσε οτι ο αγωγός θα αρχίσει να κατασκευάζεται τον Μάρτιο και ότι το 1998 θα διοχετευτούν στην Τουρκία 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σταδιακή επικράτηση Βορείων ανέμων και μικρή πτώση θερμοκρασίας προβλέπονται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπεται λίγη συννεφιά και περιορισμένη ορατότητα ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καταχωρήθηκε: 17:22:50 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Saturday, 9 November 1996 - 10:02:58