Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Brief (96-10-18)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (18.10.1996)

"Χαιρετισμό νίκης" σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επιχειρώντας μια συνολική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στην ομιλία του, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. "Τα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν μία ιστορική ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να είναι το κόμμα που θα οδηγήσει τη χώρα στο 2000" και δείχνουν ότι όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα είναι στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής δράσης του Κινήματος σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στελέχη από τους χώρους που υποστήριξαν το κίνημα κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Έκανε λόγο για κρίση στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης του κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος. "Πρέπει να δείξουμε στο λαό, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, τί μπορούμε να κάνουμε" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των τεσσάρων υφυπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι οι προτάσεις για τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών και το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών εν΄όψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού. Στο μεταξύ σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο βουλευτής και πρώην υπουργός Αναστάσιος Πεπονής σημειώνει ότι αν η κυβέρνηση αισθάνεται πως έχει εξασφαλίσει την ανάλογη προετοιμασία για την περικοπή των δημοσίων δαπανών καλώς προχωρεί. Επισημαίνει ωστόσο τις δυσμενείς επιπτώσεις που πιθανότατα θα έχουν οι αιφνιδιαστικές και απροετοίμαστες περικοπές.

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής κατέθεσαν σήμερα 79 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη για το καζίνο στο Φλοίσβο, προκειμένου όπως επισημαίνουν, να διαλευκανθούν όλες οι βασικές πτυχές της υπόθεσης. Όπως αναφέρουν στην πρόταση τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η σύσταση προανακριτικής επιτροπής δεν θα είναι πράξη ευθύνης αφού το έγγραφο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το οποίο ζητείται η κίνηση της διαδικασίας στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν περιέχει κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει λαβή για ποινική δίωξη. Η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, πρόταση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και το ΔΗΚΚΙ. Σε ότι αφορά το ΚΚΕ και το Συνασπισμό δεν διευκρίνισαν μέχρι στιγμής την ακριβή στάση που θα τηρήσουν τα δύο κόμματα στη Βουλή, αν και με ανακοινώσεις τους τάσσονται υπέρ της διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Στο θέμα της κάλυψης των αναγκών των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας από πλευράς καθηγητών αλλά και αιθουσών αναφέρθηκε σήμερα ο uvupouqc|r Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι απαιτούνται 15 χιλιάδες νέες σχολικές αίθουσες και εξίμισι χιλιάδες διορισμοί καθηγητών και δασκάλων. Γνωστοποίησε εξάλλου ότι η κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 1995 έχει εκπονήσει πενταετές πρόγραμμα για τη σχολική στέγη που θα καλυφθεί με 360 δισεκατομμύρια δραχμές από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και 144 δισεκατομμύρια δραχμές δάνειο από το ταμείο της Ευρώπης.

Σύσκεψη μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και των Προέδρων των Κοινοτήτων Σταυρού και Βαρβάρας της βόρειας Χαλκιδικής βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα που ανέκυψε από την αντίδραση των κατοίκων 12 χωριών του Στρυμωνικού κόλπου στη σχεδιαζόμενη επένδυση της Καναδικής εταιρείας TVX Gold στα μεταλλεία Κασσάνδρας. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιείται υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, μετέχουν οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας και Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, θα εγκαινιάσει απόψε στις 7 το βράδυ το "Πνευματικό Ίδρυμα Γεώργιος Παπανδρέου". Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Αμέσως μετά θα μιλήσουν, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Παύλος Πετρίδης, με θέμα "Γεώργιος Παπανδρέου: 1888- 1968 πολιτική σκιαγραφία".

Την Κύπρο αναμένεται να επισκεφθούν οι Υπουργοί Πολισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Τους δύο υπουργούς προσκάλεσε στη Μεγαλόνησο η υπουργός Παιδείας και Πολισμού Κλαίρη Αγγελίδου , η οποία συζήτησε μαζί τους στην Αθήνα το νέο μνημόνιο πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 1996.

Συνταγματικά θέματα θα συζητήσουν σήμερα ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο για το κυπριακό σερ Ντεϊβιντ Χανεϊ ο οποίος χθες συναντήθηκε με το Γουσταβ Φευσέλ, αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό και με το Ραουφ Ντενκτάς. Το απόγευμα ο κ. Κληρίδης θα ενημερώσει για τις συνομιλίες του με τον κ. Χάνεϊ, τους αρχηγούς των κομμάτων με τους οποίους αναμένεται να συζητήσει και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μεγαλόνησο μετά τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή από τους Τούρκους.

Το θέμα της αποπομπής του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αλεξάντερ Λέμπεντ αναμένεται να συζητήσει στη Μόσχα η κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Τον στρατηγό Λέμπεντ κατηγόρησε ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν ότι λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα για τα οποία δεν είναι αρμόδιος και ότι διεξήγαγε ανοιχτά εκστρατεία για να ανέλθει στο Προεδρικό αξίωμα.

Οι βροχές και οι καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες θα συνεχιστούν και σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αρχικά προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονα, αργότερα, όμως θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας που θα είναι περισσότερα στις Δυτικές και Νότιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα Βόρεια από 14 έως 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα βροχής ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 18 October 1996 - 6:33:16