Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (96/10/08)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.10.1996)

Σε ρητή δέσμευση ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές κάλεσε όλους όσους αναλαμβάνουν ή έχουν ήδη αναλάβει θέσεις Γενικών Γραμματέων και Προέδρων Δημοσίων οργανισμών, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές. "Οι κυβερνητικές θέσεις υπάρχουν για να υπηρετείται το κοινό συμφέρον και σε καμία περίπτωση για να εξυπηρετούνται προσωπικές επιδιώξεις" τόνισε ο κ. Σημίτης ο οποίος πρόσθεσε ότι θα εξετάσει αν είναι δυνατή και η νομική κατοχύρωση της ρύθμισης. "Τό στίγμα της κυβερνητικής πρακτικής του ΠΑΣΟΚ στη νέα τετραετία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, "θα αποτελεί η συγκεκριμένη ιεράρχηση και η συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων ενώ την κατευθυντήρια γραμμή της νέας κυβερνητικής πρακτικής θα χαράσσουν η συλλογικότητα των κυβερνητικών οργάνων, η πλήρης συνεννόηση και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων".

Επαναλαμβάνεται αυτή την ώρα η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, καθώς στην πρώτη ψηφοφορία ο προταθείς από την κυβερνητική πλειοψηφία Απόστολος Κακλαμάνης δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές. Στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν 150 βουλευτές υπέρ του κ. Κακλαμάνη και 95 υπέρ της Άννας Ψαρούδα - Μπενάκη που προτάθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Συνολικά ψήφισαν 294 βουλευτές. Βρέθηκαν 46 λευκά ψηφοδέλτια και τρία άκυρα. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν δύο βουλευτές δικαιολογημένοι, ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Παπαδέλης και τέσσερις από τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Μιλτιάδη Εβερτ με το Γιώργο Σουφλιά, στον οποίο ο πρόεδρος του κόμματος θα προτείνει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Κλιμακώνεται στο μεταξύ, η εσωκομματική αντιπαράθεση με αφορμή τα περί μεταβατικού χαρακτήρα της προεδρίας Εβερτ. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος, χαρακτήρισε ανοησίες τα όσα γράφονται περί προσωρινότητας του στην ηγεσία του κόμματος. Από την πλευρά των τριών, ο Στέφανος Μάνος επιτέθηκε και πάλι κατά του κ.Εβερτ, τονίζοντας ότι κι άν ακόμη τον αποκλείσει από τα όργανα της παράταξης θα συνεχίσει να ασκεί έντονη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά παράλληλα να κάνει ότι μπορεί για να μείνει η Νέα Δημοκρατία ενωμένη και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών θα συνεχιστεί.

Η τελική φάση της άσκησης "Νικηφόρος" πραγματοποιείται σήμερα, σε περιοχή του Καλού χωριού Λάρνακας και θα την παρακολουθήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Συμμετέχουν μαχητικά της ελληνικής αεροπορίας, ενώ θα γίνει ρίψη αλεξιπτωτιστών. Με επιτυχία έγινε χθες, η νυχτερινή άσκηση σε περιοχή της Λάρνακας με στόχο το συντονισμό των διαφόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, όπου χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά και διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης. Το σενάριο πρόβλεπε επίθεση και ανακατάληψη υψωμάτων που κατείχε ο εχθρός και πήραν l]qor μονάδες από όλα τα όπλα. Την άσκηση παρακολούθησαν ο Κύπριος πρόεδρος, ο υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο. Κατά τις συνομιλίες του με τον Φινλανδό ομόλογό του Μάρτι Αχτισάαρι και τον Πρωθυπουργό Πάαβο Λίπονεν ο κ.Στεφανόπουλος αναμένεται να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δομών και να τονίσει το κοινό συμφέρον των δύο χωρών από την εξισορρόπηση της επιρροής των μεγάλων και των μικρών χωρών της Ένωσης.

Την καταγραφή των ζημιών από τις βροχοπτώσεις στις περιοχές Ρέντη και Καμίνια άρχισαν δύο συνεργεία της νομαρχίας Πειραιώς. Μετά την καταγραφή των ζημιών στα σπίτια και τα καταστήματα θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις καθώς και το έκτακτο επίδομα των διακοσίων χιλιάδων που χορηγεί το Υπουργείο Πρόνοιας για την αντιμετώπιση των άμεσων βιοτικών αναγκών.

Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 5.56 τα ξημερώματα οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 450 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Σφακτηρίας της Πύλου. Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Βασίλης Παπαζάχος, δήλωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας. Όπως είπε, "η δόνηση ήταν ισχυρή αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας, σαν αυτή της Πύλου". Ο κ.Παπαζάχος, τόνισε ότι το επίκεντρο τοποθετείται στη σεισμική ζώνη του ελληνικού τόξου που αρχίζει από τη Ζάκυνθο, διασχίζει την Κρήτη και φτάνει ώς τη Ρόδο. Στην περιοχή έχει καταγραφεί μεγαλύτερος σεισμός το 1947 και ήταν μεγέθους 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου "Αντόνωφ", στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 άτομα, συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Τορίνο. Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων "ANSA" τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν αμέσως στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους.

Την αντίθεσή του στην αποστολή ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραήλ, σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου εκ μέρους της κοινότητας δεν θα συμβάλλει στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έντονα αντέδρασαν οι ΗΠΑ στην επίσκεψη του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν στη Λιβύη και ιδιαίτερα στις δηλώσεις pou έκανε στην Τρίπολη όπου υπεραμύνθηκε του καθεστώτος Καντάφι. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερμπακάν "άκρως ενοχλητικές" ενώ συνέκρινε το ταξίδι του Ερμπακάν στη Λιβύη και τη Νιγηρία με αυτό του μαύρου Αμερικανού ισλαμιστή Λούις Φάρακαν, ο οποίος επισκέφθηκε τις δυο αυτές χώρες τον Ιανουάριο."Είχαμε δηλώσει τότε την κατηγορηματική αντίθεσή μας, το ίδιο κάνουμε και τώρα", είπε.

Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας στην Αλβανία εν' όψει των δημοτικών εκλογών της 20ης Οκτωβρίου.Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος,με περιοδεία σε τρεις νομούς και παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται στον προεκλογικό αγώνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους εμφανίζονται επιφυλακτικά και ως προς την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν ,αλλά και προς την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουν στην προεκλογική τους καμπάνια. Βέβαια, δεν σταματούν να εκφράζουν τους φόβους τους για "εκλογική νοθεία" ανάλογη με εκείνη των βουλευτών εκλογών της 26ης Μαϊου,αλλά αποφεύγουν να καταγγείλουν ανοιχτά τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού κόμματος.

Ενίσχυση των νοτίων ανέμων προβλέπει για σήμερα στο Ιόνιο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν και θα βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δυτικά Νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο ισχυροί ενώ στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 13 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 8 October 1996 - 7:01:55