Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (27/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (27.9.1996)

Συνεδριάζει αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ με θέμα την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στο μεταξύ κινητικότητα εξακολουθεί να επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ενώ χαρακτηριστικό είναι το έντονο κλίμα διαβουλεύσεων για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος.

Αβεβαιότητα επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία εν' όψει των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας. Σε δηλώσεις του ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, έκανε λόγο για "σενάρια που τα κατασκευάζουν οι ίδιοι που τα γράφουν". "Από το βράδυ των εκλογών έκανα μία δήλωση και από εκεί και πέρα δεν μίλησα" είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: "όταν πιστεύω ότι χρειάζεται θα μιλήσω και, όπως ξέρετε έχω το θάρρος της γνώμης μου να τα λέω καθαρά". Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Μπακογιάννη επικοινώνησαν με τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα και συζήτησαν μαζί του την πορεία των διαδικασιών για την ανάδειξη των εκλεκτόρων από τις νομαρχιακές επιτροπές και τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού. Η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξη της τόνισε ότι, σε περίπτωση που ο Μιλτιάδης Εβερτ θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά και η στάση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως είπε, θα εκτιμηθεί με βάση το νέο σκηνικό.

Το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου δεν είναι μόνο υποχρέωση της χώρας μας να το τηρεί και να το ενισχύει αλλά και εθνικό χρέος επισήμανε σε συνέντευξη του στο κυπριακό περιοδικό "Σελίδες" ο πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης υπογραμμίζει ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο την 1η Οκτωβρίου θα προωθήσει μέτρα για την ενίσχυση όχι μόνο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου αλλά και της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση του θα προωθήσει αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα. Τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προέλασης των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο θα αποτελέσει αιτία πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου και με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και των εσόδων και των δαπανών του δημοσίου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν ελήφθησαν αποφάσεις ωστόσο, επισημάνθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων επειδή διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα δεν έφτασαν τον αρχικό προϋπολογισμό. Ο κ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολο τον προϋπολογισμό του 1997, διευκρίνισε, ωστόσο ότι δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις καθώς ακολουθούν σε λίγες ημέρες οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Aποφασισμένες να προχωρήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών, για τη διευθέτηση του Κυπριακού και για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, φέρονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις στενών συνεργατών του Προέδρου Κλίντον. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντονυ Λέικ και ο στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Στεφανόπουλος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στην Ουάσιγκτον επανέλαβαν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και επισήμαναν ότι η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών θα γίνει πολύ σύντομα.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για πολιτικά και οικονομικά οφέλη, τόσο για τους Ελληνοκυπρίους, όσο και για τους Τουρκοκυπρίους δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντιγκ Σπρινγκ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Σπρινγκ απαντώντας στο πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την άρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη και αν υπάρχει πορεία σύγκρουσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν υπάρχει τέτοια πορεία, ενώ αναφερόμενος στα αιματηρά γεγονότα του Αυγούστου στην Κύπρο τόνισε ότι ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι, πρόσθεσε, όμως, ότι το κλίμα σταθεροποιείται σταδιακά.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική όχθη, ενώ σε κίνδυνο τίθεται η πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 50 άτομα και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300, από τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέκοψε την περιοδεία του στην Ευρώπη και ζήτησε από το Γιάσερ Αραφάτ να συναντηθούν για την εκτόνωση της κρίσης. Η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, μετά από πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, συνέστησε αυτοσυγκράτηση και στα δύο μέρη. Το απόγευμα συγκαλείται εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ κατέλαβαν το πρωί οι αντάρτες Ταλεμπάν οι οποίοι επέβαλαν τον ισλαμικό νόμο με στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους. Εκτέλεσαν με απαγχονισμό έξω από το Προεδρικό Μέγαρο τον κομμουνιστή πρώην Πρόεδρο του Αφγανιστάν Νατζιμπουλάχ και τον σωματοφύλακά του .

Την παραίτηση του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν ζήτησε σήμερα ο Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης Γενάντι Ζιουγκάνωφ. Ο κ. Ζουγκάνωφ τόνισε ότι η χώρα του "στερείται εξουσίας" και πρόσθεσε ότι ο κ. Γιέλτσιν δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα από την "πολιτική κρίση", λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές προβλέπει για σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Από το απόγευμα στα Δυτικά αναμένεται βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία ha κυμανθεί στα Βόρεια από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 15 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 27 September 1996 - 6:20:38