Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (20/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (20.9.1996)

Oλοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων και οι πολιτικοί συνασπισμοί που παίρνουν μέρος στις εκλογές της Κυριακής περιμένουν από τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις κλείνουν απόψε με την ομιλία του Κώστα Σημίτη στις 8.30 το βράδυ στο πεδίο του Αρεως. Στο μεταξύ στο θέμα της Ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ιμια επανήλθε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα έχει λήξει οριστικά.

Βέβαιος για την νίκη του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο πρωθυπουργός με σημερινή συνέντευξή του σε Αθηναϊκή εφημερίδα. Επιτίθεται εκ νέου κατά του Μιλτιάδη Εβερτ και αναπτύσσει τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές. Στην συνέντευξή του ο κ. Σημίτης διαβεβαιώνει επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 1997 είναι έτοιμος και δε θα περιλαμβάνει κανένα νέο άμεσο ή έμμεσο φόρο. Υπογραμμίζει ότι άμεση επιδίωξη της νέας κυβέρνησής του θα είναι να διασφάλιση σταθερή προοπτική απασχόλησης και υψηλές αμοιβές στους εργαζόμενους.

Το Καστελόριζο επισκέπτεται ο Μιλτιάδης Εβερτ. Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κατέστησε την περιοχή των Ιμίων "γκρίζα" και υποστήριξε ότι αν είχε κληθεί από τον πρωθυπουργό το βράδυ της κρίσης θα συνιστούσε μη υποχώρηση. Ωστόσo αρνήθηκε να απαντήσει εάν ο ίδιος θα στείλει στρατό στα Ιμια σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός.

Στο Νέο Ηράκλειο περιοδεύει το απόγευμα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία το πρωί επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΤΕ στην πρωτεύουσα. Η κ. Παπαρήγα άσκησε κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα για την κοινωνική τους πολιτική και χαρακτήρισε "πρόκληση" τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό κράτος, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, την ώρα, που, όπως είπε, υπάρχει νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και αύξηση των νοσηλίων.

Τον Πύργο Ηλείας επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας περιοδεύει στην Κω, την Κάλυμνο και την Λέρο. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Συνασπισμού Λεωνίδας Κύρκος. Ο κ. Κύρκος θα έχει επαφές με εκπροσώπους δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΝ σε κεντρική πλατεία της πόλης.

Το θέμα των Ιμια έχει λήξει και κακώς τέθηκε με όρους προσωπικούς, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ.Αρσένης, δήλωσε ότι τα κόμματα και οι κυβερνήσεις κρίθηκαν και κρίνονται από τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Επισήμανε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αποκλιμακωθεί η κρίσιμη πολιτική συμφωνία, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μην γίνει διάλογος με την Τουρκία για το jahest~r του Αιγαίου αλλά και να απομονωθεί διπλωματικά η χώρα αυτή όπως έδειξε η χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι 8.862.814 ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν την Κυριακή σε 17.710 εκλογικά τμήματα όλης της επικράτειας το νέο κοινοβούλιο της Ελλάδας. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 6:20 το πρωί και θα κλείσουν στις 7:23 το βράδυ. Οι νέοι ψηφοφόροι ανέρχονται στους 492.000 και όλοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκλογικό βιβλιάριο και ταυτότητα ή διαβατήριο. Εάν οι λευκές σελίδες του βιβλιαρίου έχουν εξαντληθεί, οι ψηφοφόροι μπορούν έως την Κυριακή το μεσημέρι να προσθέσουν καινούριες στο πλησιέστερο Πρωτοδικείο. Οι ψηφοφόροι στην Α΄περιφέρεια Θεσσαλονίκης έχουν δικαίωμα να βάλουν έως τρεις σταυρούς και στη Β΄περιφέρεια δύο. Στην Α΄περιφέρεια της Αθήνας μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς και στη Β΄έως πέντε. Εξαιρούνται από τη ψηφοφορία τα άτομα άνω των 70 ετών ή όσοι κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων, αφού πρώτα προμηθευτούν σχετική βεβαίωση από κάποιο αστυνομικό τμήμα.

Σε ισχύ τέθηκαν το μεσημέρι τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας στις εθνικές οδούς, καθώς άρχισε η έξοδος των ετεροδημοτών ψηφοφόρων. Αύριο αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος των ετεροδημοτών ψηφοφόρων. Με υπουργική απόφαση για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου ώς και τις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, δε θα πληρώνουν διόδια όσοι κινούνται με τα οχήματα τους στις εθνικές οδούς. Τα ίδια μέτρα θα παρθούν και κατά την επιστροφή την Κυριακή και τη Δευτέρα. Σε ότι αφορά τα αεροπορικά δρομολόγια η Ολυμπιακή θα εκτελεί καθημερινά από σήμερα έως και την Τρίτη 130 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Εξάλλου, είκοσι επτά τακτικά και εννέα έκτακτα δρομολόγια πλοίων πραγματοποιούνται από σήμερα για την εξυπηρέτηση των ετεροδημοτών προς τα νησιά.

Δεν λειτουργούν σήμερα τα σχολικά συγκροτήματα που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που πήρε το υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της χώρας.

Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καταδικάζει την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, ζητά τη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας με τα κράτη μέλη της κοινότητας καθώς και το πάγωμα όλων των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ καταδίκασε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο χαρακτήρισε ως "προκατειλημμένη απόφαση προκατειλημμένων ατόμων".

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Αθηνών, για την εξέλιξη της υγείας του Φραγκλίνου Παπαδέλλη. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο, η κλινική κατάσταση του υφυπουργού Υγείας, παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση.

Ρωσικό είναι το πλοίο, που μεταφέρει τεθωρακισμένα άρματα Τ-80 στην Κύπρο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Γνωστοποίησε παράλληλα ότι μετά τις πληροφορίες, πως οι Τούρκοι swed_afam αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του πλοίου, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τη Ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία να αναρτηθεί στο σκάφος η Ρωσική σημαία. Την κινητοποίηση της Κυπριακής εθνοφρουράς προκάλεσε ο κατάπλους, στο λιμάνι της Αμμοχώστου, τουρκικού αρματαγωγού. Όπως έγινε γνωστό το πλοίο μετέφερε στρατιωτικά οχήματα για τα κατοχικά στρατεύματα και ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων.

Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν, έλυσε τη σιωπή που είχε τηρήσει σχετικά με την τελευταία κρίση μεταξύ ΗΠΑ- Ιράκ και σε δηλώσεις του επέκρινε την πολιτική της Ουάσιγκτον λέγοντας ότι δεν έχει σαφή πολιτική σε ό,τι αφορά το βόρειο Ιράκ. Ο Ερμπακάν, τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την ανησυχία των ΗΠΑ ως προς το καθεστώς της Βαγδάτης και υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του "δεν έχει καμιά διαφωνία με οιονδήποτε στη Βαγδάτη" είπε ότι η Τουρκία θα επιτρέψει στις συμμαχικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της αλλά μόνο υπό τους όρους που θέτει η χώρα του.

Τοπικές βροχές προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια. Στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές. Βαθμιαία στα Βορειοδυτικά οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες θα αρχίσει σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα Δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 13 έως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 16 έως 28 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν παροδικές βροχές. Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τις βραδινές ώρες ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 20 September 1996 - 6:17:25