Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (18/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (18.9.1996)

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Με ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις το απόγευμα στο Βόλο και το βράδυ στη Λαμία, συνεχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός την προεκλογική του εξόρμηση. Ο κ.Σημίτης, μιλώντας χθες στη Λάρισα ανακοίνωσε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες, ενώ εγγυήθηκε στους γαλακτοπαραγωγούς και βαμβακοπαραγωγούς τη διασφάλιση των εισοδημάτων τους. Επίσης κατηγόρησε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία για μαύρη προπαγάνδα.

Στις Σέρρες μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Χθες από την Καλαμάτα εξαπέλυσε νέα σκληρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, τους οποίους κατηγόρησε ότι καλλιεργούν το διχασμό. Αύριο ο κ. Εβερτ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, αντί της συγκέντρωσης στο Πεδίο του Αρεως. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ που θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο.

Στην Καλαμάτα βρίσκεται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση της Πολιτικής Ανοιξης. Η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας χθες το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, έκανε διμέτωπη επίθεση κατά των δύο μεγάλων κομμάτων και κάλεσε το λαό να αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και να δώσει τη ψήφο του μαζικά στο ΚΚΕ. Αύριο ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης θα επισκεφθεί την Καβάλα και τη Θάσο. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στις 2 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.

Κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ότι καταφεύγουν σε τεχνάσματα κυνηγώντας τις εντυπώσεις, άσκησε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά την πρωινή περιοδεία του στο Αιγάλεω. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε στη συνέχεια την αγορά του Περιστερίου ενώ θα επισκεφθεί και το ΙΚΑ της περιοχής.

Σοβαρή παραμένει η κατάσταση του Φραγκλίνου Παπαδέλλη που νοσηλεύεται με εγκεφαλικό στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο των Αθηνών. Ο διευθυντής της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Θανάσης Λεβέντης, έκανε λόγο για πιθανώς αναστρέψιμη κατάσταση του υφυπουργού Υγείας. Σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο οι ζωτικές λειτουργίες του είναι σταθερές μετά την εγχείρηση, ενώ η αξονική τομογραφία έδειξε ότι η εγκεφαλική αιμορραγία έχει σταματήσει. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία πάντως και το επόμενο 24ωρο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμο.

Με πρωτότυπο τρόπο και τη χρήση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, ετοιμάζεται το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι θα διοχετεύει μέσω του Internet την εξέλιξη της εκλογικής μάχης σε όλη την υφήλιο όχι μόνο με στοιχεία, πίνακες και cqav^lata αλλά παράλληλα θα μεταδώσει με ήχο και βίντεο της δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, κυρίως προς χρήση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της ομογένειας σε όλο τον κόσμο.

Ανακοινώνονται το αργότερο αύριο τα ονόματα των εισακτέων στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μετά τις νέες βάσεις που έδωσε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Ο κ. Πανάρετος, τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν μια απλή προεκλογική εξαγγελία, όπως η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε,αλλά μια επεξεργασμένη πρόταση που προσέφερε 3.302 θέσεις σε υποψηφίους των Γενικών Εξετάσεων που είχαν αποκλειστεί φέτος από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Tην Παρασκευή το απόγευμα στο γήπεδο "Φιλίππου" Αμπελοκήπων θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα μιλήσουν οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Χάρης Καστανίδης, Θανάσης Θεοχαρίδης και Λευτέρης Κωνσταντινίδης, υποψήφιοι και οι πέντε στην Α΄εκλογική περιφέρεια της πόλης. Οι πέντε ομιλητές θα καταθέσουν τις δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος για την περιφερειακή διοίκηση και αποκέντρωση, για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την οικοδόμηση του σύγχρονου κοινωνικού κράτους και για τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών. Η τιμή του διυλιστηρίου της βενζίνης αναμένεται να αυξηθεί κατά μία δραχμή το λίτρο και του ντίζελ κατά τρεις. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη νέα κρίση στο Περσικό Κόλπο, η τιμή του ντίζελ έχει αυξηθεί κατά 13 δραχμές το λίτρο.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με αφορμή πληροφορίες, που τέθηκαν υπόψη των κυπριακών αρχών, ότι χθες τουρκικά αεροσκάφη θα βομβάρδιζαν στόχους νευραλγικής σημασίας στις ελεύθερες περιοχές. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης, τόνισε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι οι διαδόσεις, οι οποίες έχουν πάρει αρκετή έκταση, εξετάζονται με ψυχραιμία, αναλύονται και αν χρειαστεί θα ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα.

Αναμένεται σήμερα, μετά από πολλές καθυστερήσεις, να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στη Βοσνία και να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών για το τριμελές Προεδρείο. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΣΕ, ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς προηγείται στη συνολική κατάταξη. Με καταμετρημένες 1,72 εκατομμύρια ψήφους ο Ιζετμπέκοβιτς συγκεντρώνει 598.000 ψήφους έναντι των 496 χιλιάδων που συγκεντρώνει ο Μοτσιλο Κράϊσνικ. Η μέχρι στιγμής εικόνα ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν απεκλείετο η επικράτηση του σκληροπυρηνικού Σερβοβόσνιου Μόμτσιλο Κράϊσνικ.

Σχέδιο κοινού ψηφίσματος όλων των ομάδων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου το οποίο θα αποκλείει την Τουρκία από κάθε κοινοτική χρηματοδότηση, αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα στη συνεδρίαση της ολομέλειας του, στο Στρασβούργο. Στο σχέδιο του κοινού ψηφίσματος, τονίζεται ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο, στο κουρδικό πρόβλημα, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην πορεία του εκδημοκρατισμού της, δεν συμβιβάζονται με τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαικής Ένωσης και έρχονται σε αντίθεση με τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία με την Τελωνειακή Ένωση.

Τη μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία περίπου κατά 60%, αποφάσισε η Μεικτή Επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μείωση της βοήθειας στα 22 εκατομμύρια δολάρια, από 60 εκατ. δολάρια, που ήταν πέρυσι. Η Κύπρος θα πάρει οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, διατηρείται η αναλογία 7 προς 10. Η Ελλάδα θα πάρει 122,5 εκατομμύρια δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια,ενώ Τουρκία, 175 εκατ. δολάρια.

Με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζου. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν αναζητεί άμεση επίλυση του Κυπριακού αλλά δίδει στον εαυτό του προθεσμία για επίτευξη προόδου το αργότερο μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων και τοπικές βροχές προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα Δυτικά και Νότια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Έως το τέλος της ημέρας οι βροχές κατά τόπους θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες και τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 15 έως 28 βαθμούς και στα νησιά από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ μετά το μεσημέρι είναι πιθανό να βρέξει. Η ορατότητα θα είναι αρχικά περιορισμένη ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 18 September 1996 - 6:41:54