Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (15/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (15.9.1996)

Την ανάγκη δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη ενός μεγάλου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων και αγαθών το οποίο θα συνδέει με ηλεκτρονικά μέσα την Ευρωπαϊκή Ενωση με την Βαλκανική αγορά, υπογράμμισε το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 61ης Δ.Ε.Θ. και συναντήθηκε με το Διοικητικό της Συμβούλιο. "Η Εκθεση της Θεσσαλονίκης δίνει ανάγλυφη την εικόνα των παραγωγικών δυνατοτήτων των Ελλήνων. Από την Εκθεση της Θεσσαλονίκης ξεκινά ο εκσυγχρονισμός" τόνισε ο κ. Εβερτ. Δήλωσε εξάλλου ότι πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο οι κλαδικές εκθέσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη του εμπορίου και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και πρότεινε στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. να μετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού. Νωρίτερα ο κ. Εβερτ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο στον οποίο επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του για μεταφορά του Υπουργείου Παιδείας στην συμπρωτεύουσα. Στη 1:30 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς".

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα αναδειχτεί από την εκλογική αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, μια βδομάδα πρίν απο τις εκλογές, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής". Ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για διεύρυνση των δημοκρατικών λειτουργιών, για αμεσότητα της δημοκρατίας, για περισσότερη ελευθερία των πολιτών, αλλα ταυτόχρονα και για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν αρνείται την κριτική και σημειώνει ότι πρώτα απ΄όλα στέκεται κριτικά απέναντι στον εαυτό του. Υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στο Κοινοβούλιο κάνει ισχυρότερη τη δημοκρατία, αλλά στην ερώτηση πώς συμβιβάζεται η άποψη αυτή με την "θεωρία της χαμένης ψήφου" τονίζει ότι "απλώς επισημαίνει στους ψηφοφόρους ποιές θα είναι οι συνέπειες της μιας ή της άλλης επιλογής τους".

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό παρουσίασε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων από το χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει στη Λιβαδιά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί τη Λάρισα, το Βόλο, τη Λαμία, την Καλαμάτα και τον Πύργο και την Παρασκευή θα μιλήσει σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της Αθήνας.

Στη Μαγνησία περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματός του στη Λάρισα. Ομιλία στη Μυτιλήνη θα εκφωνήσει το βράδυ η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σήμερα θα συναντηθεί με ejpqos~pour των γραμμάτων και των τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα μεταβεί στη Σκύδρα όπου και θα μιλήσει ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στο Περιστέρι.

Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ θα συναντηθεί το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλαίν Ζυπέ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Χθες ο κ. Ζυπέ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τους Δελφούς, όπου του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα έχει στην Αθήνα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Χαν Σουνγκ Τζου ο οποίος έφτασε στη χώρα μας μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Μεγαλόνησο. Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία ο κ. Τζου, ο οποίος μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με την Τουρκική πλευρά, τόνισε ότι στις επαφές του με την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά διαπίστωσε ότι υπάρχει βούληση για την εκτόνωση της έντασης στο νησί. Πρόσθεσε δε ότι διαπίστωσε θετικά στοιχεία στη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μείωση της έντασης μετά τα γεγονότα στη Δερύνεια. Παραδέχτηκε ακόμη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν προέβη σε δήλωση αλλά σε αντίδραση προς τη δήλωση του κ. Κληρίδη.

Αγνοείται η τύχη του Ελληνα πλοιάρχου Πέτρου Φιλιππακου και άλλων δύο Φιλιπινέζων ναυτικών, μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "Ιωλκός Victory", υπό Κυπριακή σημαία, που βυθίστηκε χθες, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Φράνσις κοντά στο Κέηπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Σώοι περισυνελέγησαν οι δύο Ελληνες ναυτικοί, ο Α΄ Μηχανικός Μιχάλης Μαρίν και ο Β' Μηχανικός Γιώργος Μιχάλοβιτς, όπως και είκοσι Φιλιππινέζοι.

Επιμνημόσυνη δέηση εψάλη σήμερα το πρωί για τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τον ξεριζωμό.Την εκδήλωση οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Προσφυγικών Σωματείων Βορείου Ελλάδος. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Ευθύμιος Αρζόγλου ανακοίνωσε ότι στόχος των προσφυγικών σωματείων είναι η δημιουργία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Προσφυγικού Ελληνισμού, η οποία θα αγκαλιάσει και θα ενώσει τον ελληνισμό της διασποράς σε όλο τον κόσμο και θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Η συντονιστική Επιτροπή επέδωσε, στη συνέχεια, ψήφισμα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, με το οποίο οι προσφυγικοί φορείς καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα και καλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1922 καθώς και να σεβαστεί στο εξής τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου , της Τενέδου και της Κύπρου.

Το πρώτο βραβείο στο χθεσινοβραδινό 35ο φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού πήρε η "Θεσσαλονίκη". Η "Θεσσαλονίκη" εκτός από την πόλη που φιλοξενεί το φεστιβάλ από την πρώτη του διοργάνωση το 1962 είναι και ο τίτλος του τραγουδιού που συγκέντρωσε τις pqotil^seir και τις περισσότερες ψήφους των επιτροπών από τις περιφέρειες της χώρας και κέρδισε τελικά το πρώτο βραβείο και τα 3.000.000 δρχ που το συνοδεύουν. Το βραβευμένο τραγούδι συνέθεσε και έγραψε τους στίχους ο Βασίλης Τσερέλης και ερμήνευσαν οι "Πυροβάτες" ντουέτο που αποτελούσαν ο συνθέτης και ο Πέτρος Kαραλής. Το δεύτερο τραγούδι του φεστιβάλ κέρδισε το τραγούδι με τον τίτλο "Στόμα και φιλί" σε στίχους Παύλου Ανδρουλιδάκη, μουσική Γιάννη Σπυρδιλάκη και ερμηνεία Μιχάλη Κλωντζά και Νατάσας Σπυροπούλου-Ψαρουδάκη. Το τρίτο βραβείο της διοργάνωσης κέρδισε η σύνθεση του Βασίλη Παπαδογιώργου σε στίχους του ίδιου με τον τίτλο "Ας το φεγγάρι να μιλήσει" το ερμήνευσε η Ευγενία Γρεντζέλου.

Το Κουβέϊτ επισκέπτεται σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Πέρι. Στο μεταξύ στην Τουρκία επιχειρούν να εισέλθουν δεκάδες Κουρδοι του Βορείου Ιράκ φοβούμενοι αντίποινα από τον Σαντάμ Χουσείν.

Ομαλά διεξήχθησαν οι εκλογές στη Βοσνία ενώ οι διεθνείς παρατηρητές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διεξαγωγή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που είχε την ευθύνη της οργάνωσης των εκλογών, η συμμετοχή έφτασε στο 60 με 70%. Οι εκλογείς ψήφισαν για την ανάδειξη της τριμελούς Βοσνιακής προεδρίας που θα αποτελείται από έναν Μουσουλμάνο, έναν Κροάτη και έναν Σέρβο και τους αντιπροσώπους τους στο εθνικό και τα περιφερειακά κοινοβούλια, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Ντείτον για την ενοποίηση της Βοσνίας.

Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπεται άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια. Θα υπάρχουν, ωστόσο, και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν Δυτικοί Βορειοδυτικοί μέτριοι.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Sunday, 15 September 1996 - 6:50:35