Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (03/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (3.9.1996)

Τις αρχές και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ καθώς και την πολιτική που θα ακολουθήσει στην επόμενη τετραετία, αν κερδίσει τις εκλογές, θα θέσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, ανήμερα της 22ης επετείου από την ίδρυσή του. Χθες ο πρωθυπουργός από τη Μυτιλήνη εξαπέλυσε αντεπίθεση κατά του Μιλτιάδη Εβερτ κατηγορώντας τον για πατριδοκαπηλία. Χαρακτήρισε δε ανεύθυνη και επικίνδυνη την κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Απάντηση στις επικρίσεις του Πρωθυπουργού αναμένεται να δώσει σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ σε νέα συνέντευξη τύπου, που θα δώσει το απόγευμα με αντικείμενο τα εθνικά θέματα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ανακοινώσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Την Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί τη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, την Παρασκευή περιοχές της Α΄ Περιφέρειας της Αθήνας ενώ αναμένεται να περιοδεύσει και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας. Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο σε νομούς της Πελοποννήσου.

Τις λίστες των υποψηφίων της Πολιτικής Ανοιξης αναμένεται να ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για προεκλογική παροχολογία, επισημαίνοντας ότι στήνουν 20ήμερο παιχνίδι προσφορών και εκπτώσεων, ενώ ετοιμάζουν νέα λιτότητα.

Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει στους συνταξιούχους ανθρώπινες συντάξεις, δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση συνταξιούχων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε σκοπό να συντρίψει το συλλογικό σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. "Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις πείνας ώστε να μπορεί να εξαγοράσει κατηγορίες πολιτών με μικροπαροχές" πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

Τις λίστες των υποψηφίων θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ο Συνασπισμός. Τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος του θα ανακοινώσει και ο Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος θα επισκεφθεί την Καβάλα την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα θέσει υποψηφιότητα στη Β΄περιφέρεια Αθηνών και πιθανόν στα Δωδεκάνησα.

Συνεδριάζει εντός ολίγου η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα αποτελέσει ο προσδιορισμός του χρόνου και του τρόπου μετάδοσης από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μηνυμάτων των υποψηφίων. Αναμένεται ακόμη να γίνει μία εκτίμηση των παροχών προς κόμματα και υποψηφίους, οι οποίες θα συνυπολογιστούν στα "πλαφόν" εκλογικών δαπανών που έχουν καθοριστεί.

Εξηνταεννιά γερανοφόρα οχήματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή παρκαρισμένα στο δεξιό άκρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, στο ύψος της στροφής λαχαναγοράς. Τα οχήματα βρίσκονται στο ρεύμα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και -προς το παρόν, τουλάχιστον- δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή, πάντως, έχουν φθάσει και αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη εκτροπή της κατάστασης. Στο μεταξύ, το σωματείο ιδιοκτητών γερανοφόρων πραγματοποιεί, από το πρωί, συνάντηση με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, στον οποίο και εξέθεσε τα αιτήματα του κλάδου. Οι ιδιοκτήτες γερανοφόρων ζητούν να τους επιτραπεί η μεταβίβαση και η αντικατάσταση των οχημάτων τους, καθώς και να επιστραφούν οι άδειες κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί από 16 συναδέλφους τους.

Πολλαπλό χτύπημα με πυραύλους κρουζ κατάφεραν σήμερα οι ΗΠΑ πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους του Ιράκ σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις βορείως του 36ου παραλλήλου. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου 20 με 30 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή. Η επίθεση άρχισε στις 8:30 ώρα Ελλάδος και διηρκεσε 45 λεπτά. Η αμερικανική κυβέρνηση θα αναμένει τώρα τις αντιδράσεις της Βαγδάτης και κυρίως αν θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως προστατευόμενη ζώνη. Την απόφαση για τους βομβαρδισμούς πήρε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον.

"Η κυβέρνηση εναποθέτει την επίλυση εθνικών θεμάτων που έχουν σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία στους δολοφόνους των λαών" τόνισε σε ομιλία της στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, να βγάλει τα συμπεράσματά του για όσα λένε οι κ. Σημίτης και Εβερτ, ότι δηλαδή οι Αμερικανοί με την παρέμβασή τους θα λύσουν τόσο σοβαρά προβλήματα όπως το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. "Στην Ελλάδα ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός και το δολοφονικό σχέδιο του κ. Κλίντον δεν έχει πέραση. Θα τιμωρηθεί αυτή η πολιτική με την ψήφο του λαού" κατέληξε η Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Έντονη αναστάτωση στη διεθνή αγορά των καυσίμων προκάλεσε η αμερικανική επίθεση κατά ιρακινών στόχων. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε μέσα σε δύο ώρες κατά 2,50 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου εκτιμούν ότι οι νέες τιμές που θα ανακοινώσει αύριο η επιχείρηση θα είναι αυξημένες.

Συνάντηση με την υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, που βρίσκεται από χτες βράδυ στην Αγκυρα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός στο πλαίσιο των επαφών του θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και αργότερα με τον ομόλογό του Νετζμετίν Ερμπακάν. Οι επίσημες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερμπακάν-Πρόντι ενώ μετά το τέλος τους οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου. Κατά τη διάρκεια tym συνομιλιών θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, τη εδραίωση της ασφάλειας και της ισορροπίας στη Μεσόγειο, διεθνή με περιφερειακά θέματα με πρώτο το Κυπριακό καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Στα Σκόπια φθάνει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Τον Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Δημοσιονομικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, οι πρόεδροι των Οικονομικών Επιμελητηρίων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Η ηλιοφάνεια και οι κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αναλυτικότερα, ο καιρός σε όλη τη χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά το απόγευμα στα Ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν λίγες βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 18 έως 33 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 3 September 1996 - 6:21:30