Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (28/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (28.8.1996)

Διεξάγονται σήμερα σε όλη τη χώρα οι προκριματικές εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών. Η τελική επικύρωση των εκλογικών συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει από την Εκτελεστική Επιτροπή. Εντός ολίγου συνεδριάζει στην Χαριλάου Τρικούπη η Κεντρική Επιτροπή Προεκλογικού Αγώνα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και το βράδυ θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο με αντικείμενο το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του Κινήματος. Αύριο ο Μιλτιάδης Εβερτ θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε δήμους της Αθήνας και στη συνέχεια θα μεταβεί στον Έβρο.

Κινητικότητα επικρατεί και στα υπόλοιπα κόμματα. Συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα γνωστοποιήσει το κεντρικό σύνθημα και τους βασικούς άξονες του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος. Τις εγκαταστάσεις της "Olympic Catering" επισκέφθηκε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα η οποία προέβλεψε ξεπούλημα και κλείσιμο επιχειρήσεων μετά τις εκλογές και τόνισε ότι βασικό κριτήριο της ψήφου πρέπει να είναι η στάση και δράση των κομμάτων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης παραχωρεί σήμερα και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ περιοδεία στην Κάρυστο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Για "ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας" έκανε λόγο σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις εξαγγελίες που έκανε χθες ο κ. Εβερτ σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του. Ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν διατελέσει οικονομικοί υπουργοί να δηλώσουν δημοσίως αν συμφωνούν με τις ανακοινώσεις του προέδρου του κόμματος. Ανακοίνωσε, εξάλλου ότι μειώνονται τα επιτόκια των τίτλων του δημοσίου που θα εκδοθούν στις 2 Σεπτεμβρίου, από 12,8% σε 12,7%.

Συνεδρίασε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών η Διακομματική Επιτροπή με αντικείμενο την απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για τη μορφή του προεκλογικού αγώνα.

Ανακοινώσεις που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας έκανε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Αναστάσιος Πεπονής. Ο κ. Πεπονής γνωστοποίησε ότι τον Νοέμβριο θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την προμήθεια των αναγκαίων μέσων μεταφοράς ελικοπτέρων και αεροπλάνων. Διευκρίνισε δε ότι στα σχέδια του Υπουργείου εντάσσεται και ο εφοδιασμός μέχρι το καλοκαίρι του 1997 όλων των νοσοκομείων με κλιματιστικά μηχανήματα καθώς και η δημιουργία μονάδων άμεσης φροντίδας των ασθενών.

Το "χρυσό κλειδί" της Λεμεσού θα απονεμηθεί την ερχόμενη Κυριακή stom Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη. Κατά την άφιξη του στο λιμάνι, με το σκάφος του πολεμικού ναυτικού "Σάμος", τον κ.Αρσένη θα υποδεχτούν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλήθος υπουργών, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των κομμάτων. Το "χρυσό κλειδί", την ανώτατη διάκριση της πόλης, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά σε επίσημο, θα δώσει στον κ.Αρσένη ο δήμαρχος Λεμεσού Αντώνης Χατζηπαύλου.

Την Παρασκευή ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές.

Εννέα επιβάτες του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου "Κόστα Ριβιέρα" εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου με κρούσματα γαστρεντερίτιδας και τροφικής δηλητηρίασης που παρουσίασαν χθες. Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τη διαπίστωση των αιτίων που προκάλεσαν την εμπύρετο γαστρεντερίτιδα. Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε χθες ο νομίατρος κ. Ρακιτζάκης η τροφοδοσία του πλοίου είχε γίνει στην Ιταλία και τα πρώτα κρούσματα είχαν παρουσιαστεί ήδη από τη γειτονική χώρα.

Την ακροδεξιά οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι", μέλη της οποίας δολοφόνησαν τους Ελληνοκυπρίους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού χρηματοδότησε η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, όπως αποκάλυψε βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος.Η πρώην πρωθυπουργός απέσπασε εν αγνοία του Νετζμεντίν Ερμπακάν το ποσό των 800 εκατομμυρίων δραχμών από το ειδικό ταμείο για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και παρέδωσε το κονδύλιο στην εξτρεμιστική οργάνωση για να προκαλέσει επεισόδια στην Κύπρο. Στο μεταξύ εκπρόσωπος της οργάνωσης διέψευσε τις δηλώσεις του βουλευτή. Ο αρχηγός των εθνικιστικών οργανώσεων των γκρίζων λύκων "Ulku Ocaklari" Αζμί Καραμαχμούτ τόνισε ότι κάποιοι κύκλοι ενοχλήθηκαν από την επιτυχία τους και άρχισαν εκστρατεία αμαύρωσης εις βάρος τους.

Τα κατεχόμενα της Κύπρου αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού. Ο κ.Μπατού κατά τη διάρκεια παραμονής του, θα έχει επαφές με το Ραούφ Ντενκτάς και άλλους Τουρκοκύπριους ηγέτες, ενώ λίγο μετά την άφιξη του θα δώσει συνέντευξη τύπου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα την Παρασκευή.

Αίθριος και ζεστός θα διατηρηθεί ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το απόγευμα στα Κεντρικά και Βόρεια Ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Το πρωί η ορατότητα στο Ιόνιο και την Ηπειρωτική χώρα θα είναι περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 18 έως 34 και στα νησιά από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 28 August 1996 - 6:18:04