Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (26/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (26.8.1996)

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Η εβδομάδα που αρχίζει είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού μέσα σ΄αυτή πρέπει να συγκροτηθούν οι λίστες των υποψηφίων, ώστε στην αρχή της επόμενης εβδομάδας να κατατεθούν στον Άρειο Πάγο για την ανακήρυξη των υποψηφίων. Στο ΠΑΣΟΚ την αποκλειστική ευθύνη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Μ.Ανδρουλάκη. Σήμερα στη Χαρίλαου Τρικούπη θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα. Στο ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να γίνει μεγάλη ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή των Νομαρχιακών Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν όλες οι κατά τόπους κομματικές επιτροπές προκειμένου να εκθέσουν τις προτάσεις τους για τις υποψηφιότητες. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις αυτές οι οποίες με την έγκριση του Προέδρου του κόμματος θα δοθούν στη δημοσιότητα. Την Τετάρτη, 28 Αυγούστου, θα συνεδριάσουν από κοινού στη Θεσσαλονίκη, η Νομαρχιακή Συνέλευση και το Πολιτικό και Κοινωνικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν για την οργάνωση της προεκλογικής δραστηριότητας του κόμματος.

Περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα αρχίζει ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των προεκλογικών του περιοδειών. Σήμερα συνεδριάζει η εκλογική επιτροπή της Πολιτικής Ανοιξης. Στο μεταξύ την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ παρουσίασε σήμερα η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Το ΚΚΕ ενέκρινε την προεκλογική τακτική του κόμματος και την εκλογική διακήρυξη κεντρικός άξονας της οποίας είναι η καταγγελία της πολιτικής λιτότητας. Εντός της ημέρας ο Πρόεδρος του Συνασπισμού θα έχει συναντήσεις με τη Μαρία Δαμανάκη και τον Μανώλη Δρετάκη προκειμένου να συζητήσει τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Την Τετάρτη θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.

Την ανάγκη βαθειών τομών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία επισημαίνει σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος αποκαλύπτει ότι εδώ και ένα χρόνο είχε προτείνει στον πρωθυπουργό τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοστούν δυναμικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική της χώρας έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα σύγχρονο κράτος, όπως το h]koum όλοι οι πολίτες της χώρας.

Μετά από επτά ώρες έληξε στις 2.30 τα ξημερώματα η εξέγερση που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού , χωρίς οι κρατούμενοι να υποβάλλουν κανένα αίτημα αφήνοντας ελεύθερο το σωφρονιστικό υπάλληλο Νίκο Χρά τον οποίο κρατούσαν ως όμηρο στην τρίτη πτέρυγα.

Έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές.

Για το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων και τις ελληνικές θέσεις της οργανωμένης ομογένειας, που αντιπροσωπεύουν το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο την ΑΧΕΠΑ και ΑΧΙ, θα ενημερωθούν στο Σικάγο στις 28 Αυγούστου οι 500 αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος από 25 εθνικότητες. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σε γεύμα που θα παραθέσει ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας Θεόδωρος Σπυρόπουλος προς τιμή του προέδρου Μπιλ Κλίντον και του αντιπροέδρου Αλ Γκορ, με αφορμή το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που άρχισε σήμερα στην πόλη του Σικάγο και θα ολοκληρωθεί στις 29 Αυγούστου.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξακρίβωσης των ονομάτων των δολοφόνων των δύο Ελληνοκυπρίων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού ενώ στη διάθεση των διωκτικών αρχών βρίσκονται και οι φωτογραφίες τους και αναμένεται η επικήρυξή τους. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Ξένιος Ξενόπουλος, δήλωσε ότι τα στοιχεία, που υπάρχουν αναφορικά με τα επεισόδια στη Δερύνεια και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, επιτρέπουν διακρατική αλλά και ατομικές προσφυγές πολιτών της κυπριακής δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας. Τη βαθύτατη λύπη για τη δολοφονία των δύο άοπλων νεαρών Ελληνοκυπρίων από Τουρκοκυπρίους εξέφρασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Για μεθοδεύσεις και αλλαγή βάσης στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού, κατήγγειλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς,ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Παράλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι πρόσφατες βαρβαρότητες των Τούρκων στη Δερύνεια, είχαν στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να συμβιώσει με την τουρκοκυπριακή". Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν τον εκπλήσσουν οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς πως μία Ομοσπονδία θα είναι επικίνδυνη και ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ- Βουλγαρίας, είναι ο σκοπός της επίσκεψης στις ΗΠΑ του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι, όπως ο ίδιος τον προσδιόρισε πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ο κ.Πίρινσκι θα συζητήσει και ζητήματα της εμπορικής πολιτικής και της οικονομικής συνεργασίας στη Βαλκανική, εν' όψει της συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο στη Σόφια της ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί από τις 10 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σιουνγκ Τζιου, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αχμετ Φαουζι. Ο κ.Φαουζι είπε επίσης ότι ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Ηλιοφάνεια και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές και μόνο στα Βόρεια Ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 16 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 18 έως 32 και στα νησιά από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 26 August 1996 - 5:56:49