Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (24/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (24.7.1996)

Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Δεξίωση προς τιμήν της πολιτικής και στρατιωτικής χώρας θα παραθέσει το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ.Στεφανόπουλος για τη σημερινή επέτειο τονίζει ότι η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου που απαιτεί από όλους σεβασμό προς τους θεσμούς και συνειδητή τήρηση των νόμων. Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει "Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε η νέα αρχή να σφραγιστεί από μια προωθητική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και από την είσοδο στο προσκήνιο της Ελλάδας της δημιουργίας", προσθέτει ο κ.Σημίτης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ επισημαίνει ότι πρώτιστο καθήκον είναι να προστατέψουμε τη Δημοκρατία από τις σύγχρονες απειλές που δοκιμάζουν την αντοχή της και πνίγουν με αμφιβολία τους πολίτες. Την ανάγκη να έρθει μια καινούρια εποχή για τη χώρα, τονίζει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Όσο στον τόπο μας κυριαρχούν πολιτικά και ιδεολογικά οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τόσο η κρίση θα βαθαίνει, τονίζει στο μήνυμα του το ΚΚΕ. Η νέα μεταπολίτευση είναι μία πρόκληση που θα κριθεί όχι στα λόγια αλλά με το αμείλικτο κριτήριο της πράξης υπογραμμίζει ο Συνασπισμός."Χρειάζεται νέο ξεκίνημα και νέοι δημοκρατικοί λαϊκοί αγώνες για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας" διαπιστώνει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Πανηγυρική συνεδρίαση για τη σημερινή επέτειο αποκατάσταση της δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή. Στις ομιλίες τους ο Πρόεδρος του οργάνου Απόστολος Κακλαμάνης, ο υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων υπογράμμισαν την αναγκαιότητά εμβάθυνσης και εκσυγχρονισμού των αρχών της δημοκρατίας καθώς και υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών θα κηδευτεί αύριο, δημοσία δαπάνη η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Αλίκη Βουγιουκλάκη της οποίας ο θάνατος προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση. Η σορός της μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών όπου θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι αύριο. Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, καθώς εκατοντάδες φίλοι και θαυμαστές της Αλίκης Βουγιουκλάκη σπεύδουν να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στη δημοφιλή ηθοποιό. Η οικογένεια της Αλίκης Βουγιουκλάκη εκφράζει την επιθυμία αντί στεφανιών να κατατεθούν χρήματα υπέρ του παιδικού χωριού SOS.

Ανακοινώνονται το απόγευμα στα Λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο μέσος όρος βαθμολογίας για την εισαγωγή v]tor στα πανεπιστήμια είναι για την Α' Δέσμη 14,5, για την Β΄ 17,4, για την Γ' 17 και για την Δ΄ 15.

Σε αυτοκτονία οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, ο θάνατος του Χριστόφορου Μαρίνου ο οποίος βρέθηκε νεκρός χθες με διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από σφαίρα στο πλοίο "ΠΗΓΑΣΟΣ" που εκτελούσε το δρομολόγιο Κυκλάδες-Πειραιά. Όπως έγινε γνωστό από την ιατροδικαστική έρευνα ο Χριστόφορος Μαρίνος φέρει στο κεφάλι διαμπερές τραύμα από όπλο μικρού διαμετρήματος. Ωστόσο δεν δηλώνουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι ο Μαρίνος επρόκειτο να συλληφθεί κατά την άφιξή του στον Πειραιά γιατί είχε παραβιάσει τον κατ' οίκον περιορισμό.

Θρήνο και περισυλλογή έχει προκαλέσει στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό της Αφρικής η αναπάντεχη απώλεια του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Παρθένιου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω χθες το απόγευμα στην Αμοργό, όπου το πρωί είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. "Η απώλειά του είναι από τις μεγαλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν για την Ορθοδοξία", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αφρικής-Ασίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και προσωπικός φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντος, Στέφανος Ταμβάκης.

Η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών θα αποτελέσει το θέμα των ελληνορουμανικών συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο της 16ης Μεικτής Ελληνορουμανικής Επιτροπής Οδικών Μεταφορών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ι.Κωνσταντινίδης, ενώ εκ μέρους της Ρουμανίας θα συμμετέχει ο υφυπουργός του αντίστοιχου υπουργείου, Σ.Μιχαλέσκου.

Και τρίτος απεργός πείνας πέθανε σήμερα το πρωί στην Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον 35χρονο Ιλιγκινκ Οζκέσκιν ο οποίος ήταν φυλακισμένος στις φυλακές Μπαϊράμπασά της Κωνσταντινούπολης και συμμετείχε στην απεργία πείνας που άρχισαν 1500 κρατούμενοι τουρκικών φυλακών τον περασμένο Μάιο ζητώντας βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν έφτασε εσπευσμένα στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε συνάντηση επί του θέματος με τον αρχιεισαγγελέα δημοκρατίας Μπερζέν Τσιτιτζί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να προβεί σε έρευνα στη φυλακή Μπαϊραμπασά.

Πρόταση του Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση της απεργίας πείνας των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων αποδέχτηκε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο μεταξύ το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Μείωση στην τιμή της βενζίνης κατά 1,3 δραχμές το λίτρο ανακοίνωσε η Dgl|sia Επιχείρηση Πετρελαίου. Οι νέες τιμές θα ισχύουν από τα μεσάνυχτα. Όπως εξάλλου σημειώνουν στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου οι συνθήκες στη διεθνή αγορά καυσίμων εμφανίζονται σταθεροποιημένες.

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Διαρκούς Κτηνιατρικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ μέχρι την 1η Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση εξαγωγών ελληνικού κρέατος και μη παστεριωμένων υποπροϊόντων του λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στον Έβρο. Στις αρχές του επόμενου μήνα η Κτηνιατρική Επιτροπή της κοινότητας θα αποφασίσει οριστικά για το θέμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στις εξαγωγές ελληνικών κρεάτων.

Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ 747 της TWA που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ. Δύο ειδικά υποβρύχια σκάφη εφοδιασμένα με κάμερες συμμετέχουν από χθες στις έρευνες χωρίς όμως μέχρι τώρα να εντοπίσουν τίποτα. Τα δύο σκάφη διαθέτουν ειδικά μηχανήματα ευαίσθητα να συλλαμβάνουν τα ηχητικά σήματα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον ανακοίνωσε χθες πως από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Με τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον Ρίτσαρντ Μπίτι συναντάται σήμερα ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο κ. Χάνεϊ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τζον Κόρνμπλουμ και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, με στόχο των συντονισμό των προσπαθειών των δύο χωρών για την ευόδωση του προβλήματος. Χθες ο κ. Χάνεϊ ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ.Γκάλι για τις επαφές που είχε στη Λευκωσία με τις δύο πλευρές και για την ανταπόκρισή τους στις διερευνητικές προτάσεις που υπέβαλε.

Ελληνικές μάχες σε όλα τα μέτωπα θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, πέμπτη μέρα των 26 Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Τη δεύτερη νίκη που θα την οδηγήσει στην κατάκτηση μιας από τις δύο προνομιούχες θέσεις του ομίλου της, θα επιδιώξει στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η εθνική ομάδα μπάσκετ εναντίον του Πουέρτο Ρίκο. Τη νίκη κυνηγάει στις 10 το βράδυ και η εθνική ομάδα πόλο ύστερα από τον άτυχο χθεσινό αγώνα που είχε με την Ιταλία όπου έχασε με σκορ 10- 8. Με αντίπαλο σήμερα την Ουκρανία θα προσπαθήσει να πλασαριστεί στην τετράδα του ομίλου της και να περάσει στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τα κατορθώματα των Σαμπάνη, Λεωνίδη και Τζελίλη, παίρνει σήμερα σειρά στην άρση βαρών στην κατηγορία των 76 κιλών ο Βίκτωρας Μήτρου, με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Μικρή εξασθένηση θα παρουσιάσουν από σήμερα το μεσημέρι οι Βόρειοι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο. Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια Ηπειρωτικά.Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι στα Δυτικά, ασθενείς έως μέτριοι στα Ανατολικά και ισχυροί έως πολύ iswuqo_ στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια Ηπειρωτικά από 15 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 17 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 24 July 1996 - 6:28:54