Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (10/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (10.7.1996)

Συνεδριάζει σε λίγη ώρα το νέο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ όπου ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης θα ανακοινώσει τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην Πολιτική Γραμματεία θα μετέχουν αυτοδικαίως, σύμφωνα με το καταστατικό που ψηφίστηκε στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του και ο Πρόεδρος της Βουλής. Σύμφωνα, με πληροφορίες θα μετέχουν ακόμη οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Κώστας Λαλιώτης, Γιώργος Παπανδρέου και η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Την κατάσταση της οικονομίας της χώρας και την πορεία των οικονομικών μεγεθών εξετάζει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσία και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου. Θα συζητηθούν ακόμη το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την περικοπή των δημοσίων δαπανών καθώς και η πορεία της δραχμής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1996.

Δύο διακρατικές συμφωνίες που αφορούν στη σύσταση μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων και την κατάργηση των θεωρήσεων στα υπηρεσιακά διαβατήρια υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας -Χιλής Θόδωρος Πάγκαλος και Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στο να συνεχιστεί ένας πιό σταθερός πολιτικός διάλογος καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Ο κ.Πάγκαλος, αφού επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η Χιλή στην προσπάθεια περιφερειακών μορφών ενσωμάτωσης των δυο χωρών της Λατινικής Αμερικής τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη χώρα αυτή. Ο κ.Ινσούλσα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θερμή υποστήριξη της ενώ ενημερώθηκε από τον κ. Πάγκαλο για τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλήν Ωλμπράιτ θα επισκεφθεί την Ελλάδα, Κύπρο και Αγκυρα την ερχόμενη βδομάδα και θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο της χώρας της για το κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι. Πρώτος σταθμός της Ωλμπραιτ θα είναι η Αθήνα όπου στις 16 και 17 Ιουλίου θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και εκτός του Κυπριακού θα θιγούν επίσης το θέμα της Βοσνίας και άλλα προβλήματα στην περιοχή. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις 17 Ιουλίου στη Λευκωσία προκειμένου να ελέγξει την "αποτελεσματικότητα της αποστολής του ΟΗΕ". Μετά τη Λευκωσία η Ωλμπράιτ θα μεταβεί για το διάστημα 18 και 19 Ιουλίου στην Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της νέας τουρκικής κυβέρνησης και θα συζητήσει εκτός από διμερή θέματα το θέμα της Κύπρου και του Ιράκ.

Αυξημένη κατά 2,6 δραχμές το λίτρο θα πωλούν από αύριο τα διυλιστήρια τη βενζίνη ενώ το ντίζελ θα αυξηθεί κατά 1,6 δραχμές. Αυτό έγινε γνωστό από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

Σύσκεψη με τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, των Εμπόρων, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και του συνδέσμου των σούπερ μάρκετ πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Εμπορίου. Σύμφωνα με pkgqovoq_er αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία κάθε τυποποιημένο προϊόν θα φέρει στη συσκευασία του ανώτατη ενδεικνυόμενη τιμή, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα κερδοσκοπίας κατά την τουριστική περίοδο.

Περιοδεία στο Νομό Κοζάνης, πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, συνοδευόμενος από τη Γ.Γ. του Υπουργείου Χρύσα Μανωλιά και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και φορέων, για τα ζητήματα του Νομού και να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα παραμεθόριων περιοχών του ΥΜΑ-Θ. Ο Υπουργός θα θεμελιώσει το Κέντρο Τεχνολογίας και Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας στο τεχνολογικό Ίδρυμα Κοζάνης, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και με το Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα τον ενημερώσουν για τα ζητήματα του νομού.

Στην τρίτη τακτική ανακρίτρια απολογείται o Απόστολος Κοσμάς ο οποίος σκότωσε τον 22χρονο γιό του, τον τεμάχισε με τσεκούρι και προσπάθησε να αποτεφρώσει το πτώμα του στον Κάλαμο. Ο εισαγγελέας άσκησε εναντίον του παιδοκτόνου ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοχρησία και περιύβριση νεκρού. ?Ο δράστης προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τον μικρότερο γιό του Κωνσταντίνο χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Την υπεράσπισή του κατηγορούμενου ανέλαβε το Δικηγορικό Γραφείο του καθηγητή Αλέξανδρου Κατσαντώνη.

Στον αναπληρωτή εφέτη ειδικό ανακριτή Χρήστο Γεωργαντόπουλο καταθέσει για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός μεταφορών κ. Νίκος Γκελεστάθης. Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει στον εφέτη ειδικό ανακριτή Γιώργο Ναυπλιώτη ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος με μηνυτήρια αναφορά του οποίου κινήθηκε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση.

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι στο Γοργοπόταμο Φθιώτιδας και την Αγχίαλο Μαγνησίας. Οι φωτιές αποτέφρωσαν συνολικά 4.500 στρέμματα δασικής έκτασης ελαιώνων, πέντε αγροικίες και ένα σπίτι.

Μετά την έκδοση του πομακικού λεξικού το Δ΄Σώμα Στρατού προχώρησε και στην έκδοση της πρώτης γραμματικής της πομακικής γλώσσας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων, και μάλιστα στις 12 Ιουλίου πρόκειται να βραβεύσει στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης τους συντάκτες του. Η πομακική γραμματική αναλύει για πρώτη φορά τη δομή της πομακικής γλώσσας ενώ τα επιμέρους κεφάλαια περιγράφουν το φωνολογικό σύστημα, τη μορφολογία των ουσιαστικών και των ρημάτων καθώς και των υπόλοιπων μερών του λόγου με βάση το ιδίωμα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της κοινότητας Μύκης.

Δέκα περίπου μήνες, μετά την απαγωγή με σκοπό την απόσπαση λύτρων, του Ελληνογάλλου εμπορικού αντιπροσώπου, Μισέλ Νικολακάκη 32 χρόνων, η Asv\keia Θεσσαλονίκης εντόπισε και συνέλαβε έναν από τους δράστες. Πρόκειται για τον Στέργιο Γουδώνη 36 χρόνων, ο οποίος φέρεται από την Ασφάλεια ότι είναι από τους οργανωτές της απαγωγής του Νικολακάκη, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1995. Η συμμετοχή του Γουδώνη στην υπόθεση είχε διαπιστωθεί πριν αρκετούς μήνες και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή βάσει του οποίου συνελήφθη προχθές στη Σταυρούπολη. Μαζί του συνελήφθη και η 25χρονη Βερόνικα Αθανασιάδου, πρόσφυγας από την τέως Σοβιετική Ένωση, η οποία έκρυβε τον Γουδώνη στο διαμέρισμά της και επί πλέον κατείχε μικροποσότητα ναρκωτικών.

Βαθμιαία πτώση σε ολόκληρη τη χώρα θα σημειώσει από σήμερα η θερμοκρασία. Για την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα στα Βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι Βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα Δυτικά και Νότια πελάγη πολύ ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 10 July 1996 - 6:54:22