Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (08/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΑΚΕΡΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.7.1996)

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντάται αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας της χώρας και την κατάσταση των οικονομικών μεγεθών. Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχουν αύριο οι οικονομικοί υπουργοί προκειμένου να αποφασίσουν μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως πάγωμα των συντελεστών έμμεσης φορολογίας, μείωση των πρωτογενών κρατικών δαπανών, συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών.

Υπό τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ συνέρχεται το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο εξετάζει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αναμένεται να προβεί σε συστάσεις για την ελληνική οικονομία και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, της συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των τρεχουσών δαπανών.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών λόγω του καύσωνα έχουν ληφθεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το προσωπικό του Κέντρου Αμεσης Βοήθειας που βρίσκεται σε επιφυλακή, μέχρι το μεσημέρι δεν χρειάστηκε να επέμβει σε κάποιο περιστατικό θερμοπληξίας. Στο μεταξύ από το Δήμο Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί οι κατάλληλοι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο άτομα που δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη σε περίπτωση μεγάλου καύσωνα ενώ ανάλογα μέτρα έχει λάβει και η νομαρχία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το μεσημέρι η θερμοκρασία θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Μία μόνο είναι η εστία του αφθώδους πυρετού στον νομό Εβρου όπως έχει διαπιστωθεί από τους κτηνιατρικούς ελέγχους ενώ έχει βεβαιωθεί από το εργαστήριο Περμπράιτ της Αγγλίας ότι το μικρόβιο προέρχεται από την Τουρκία δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός γεωργίας κ Απόστολος Φωτιάδης. Οπως τόνισε ο κ Φωτιάδης έχουν θανατωθεί συνολικά 1360 μικρά ζώα καθώς και 50 αγγελάδες και χοίροι ενώ οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν 100%. Επίσης έχει γίνει απολύμανση του χωριού και απαγεύεται η διακίνηση προϊόντων που προέρχονται από ζώα καθώς και ζωωτροφών από την περιοχή αυτή.

Την ανησυχία τους για ενδεχόμενη προσπάθεια ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία σε θερινό τμήμα της Βουλής, χωρίς να προηγηθεί διάλογος για τα θέματα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της ολοκλήρωσης του ΕΣΥ, εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Μακεδονίας, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία, σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας προβεί σε ανάλογη ενέργεια. Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών κατά το τελευταίο Γενικό Συμβούλιό της, που pqaclatopoi^hgje την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο Απόστολος Κοσμάς ο οποίος σκότωσε τον 22χρονο γιό του, τον τεμάχισε με τσεκούρι και προσπάθησε να αποτεφρώσει το πτώμα του στον Κάλαμο. Ο δράστης που δήλωσε μετανιωμένος ισχυρίστηκε ότι προέβησε αυτή την πράξη διότι ο γιος του ήταν σχιζοφρενής και δημιουργούσε διαρκώς προβλήματα στην οικογένειά του.

Πλέον των 220 εκατ.δρχ. θα διαθέσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κατά την επόμενη διετία, προκειμένου να υλοποιήσει την περιφερειακή στρατηγική της για την καινοτομία. Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική ελληνική περιφέρεια που επελέγη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας RIS (Regional Innovation Strategy), στην οποία είχαν ζητήσει να ενταχθούν και άλλες τέσσερις περιφέρειες της χώρας μας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δικτύωση της Δυτικής Μακεδονίας με τις περιφέρειες τριών άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία), προκειμένου να προωθήσουν από κοινού καινοτομικές δράσεις σε κλάδους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού, περιφέρειας Ευρώπης. Θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις οκτώ Επιτροπών που μελετούν διάφορα θέματα περιλαμβανομένων των εθνικών προβλημάτων. Το πρωί το προεδρείο του Απόδημου Ελληνισμού και η επιτροπή για εθνικά θέματα επισκέφθηκαν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς. Στο μεταξύ το συνέδριο αποφάσισε τη σύσταση 9μελούς οργάνου το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Ευρώπης.

Την ευθύνη για τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το Σάββατο στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ανέλαβε η ακροδεξιά οργάνωση, σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα "Κιμπρίς". Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρει ότι τηλεφώνησε κάποιος άγνωστος στα γραφεία της και δήλωσε ότι εκπροσωπεί την οργάνωση "Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης". "Εμείς φέρουμε την ευθύνη για την δολοφονία", δήλωσε ο άγνωστος. Ο ηλικίας 61 ετών Κουτλού Ανταλί, σχολιαστής της αριστερής εφημερίδας "Γενί Ντουζέν", πυροβολήθηκε από αγνώστους το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο σπίτι του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, που εκδίδει την "Γενί Ντουζέν", χαρακτήρισε την δολοφονία "πολιτικό έγκλημα".

Την πεποίθηση ότι οι εγγυήσεις για το Κυπριακό, δεν μπορούν να αποτελέσουν θέμα συζήτησης, εξέφρασε ο Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι "η συνέχιση των εγγυήσεων του 1960, περιλαμβάνεται και στη δέσμη ιδεών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι". Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η πρόταση του Κύπριου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου και εγκαθίδρυση πολυεθνικής δύναμης, θα οδηγήσει τις συμφωνίες του 1960 σε εκφυλισμό.

Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ψηφοφορία στην τουρκική Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ. Για να εξασφαλίσει η 54η τουρκική κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να πάρει την θετική ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας των μετεχόντων στην ψηφοφορία βουλευτών. Από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης καθώς σήμερα ένας ακόμη βουλευτής της Μητέρας Πατρίδας, ο Μουσταφά Μπαϊράμ, προσχώρησε το κόμμα Ευημερίας ενώ και οι 6 μέχρι χτες αναποφάσιστοι βουλευτές του Ορθού Δρόμου που είναι οι Αλί Ουγιάρ, Ντογάν Γκιουρές, Ουνάλ Ερκάν, Εντίπ Μπουτζάκ, Τζιχάν Πατσατζί και Χαϊρί Κοζακτσίογλου δήλωσαν ότι τελικά θα υπερψηφίσουν την κυβέρνηση.

Αναχωρεί αύριο για την Ατλάντα των ΗΠΑ η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ προκειμένου να μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Φούρας με τους διεθνείς παίκτες υποσχέθηκε ικανοποίηση των αιτημάτων τους εντός των προσεχών ημερών.

Νέα άνοδο της θερμοκρασίας για αύριο προβλέπει η Εθνική μετεωρολογική Υπηρεσία. Από αύριο το απόγευμα θα αρχίσει κυρίως από τα βορειοδυτικά, η βαθμιαία πτώση της και την Τετάρτη θα κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 21 έως 39 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 8 July 1996 - 6:28:05