Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (21/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (21.6.1996)

Άρχισε το πρωί στη Φλωρεντία η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία απασχολούν θέματα που αφορούν στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το πρόβλημα της ανεργίας, την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες των κρατών - μελών της κοινότητας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τους υπουργούς εξωτερικών Θ.Πάγκαλο και τον αναπληρωτή Γ.Ρωμαίο έγιναν δεκτοί από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι και τον υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντινι. Στο μεταξύ η Ιταλική Προεδρία διά του Υφυπουργού Εξωτερικών της δήλωσε ότι δεν θα συζητηθεί στις εργασίες της Συνόδου το τουρκικό υπόμνημα με το οποίο η Αγκυρα ζητά τη μη εφαρμογή από την Ευρώπη των αρχών της προστασίας των εξωτερικών συνόρων καθώς και της Κοινοτικής αλληλεγγύης. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με την τουρκική αντιπροσωπεία το Σάββατο το απόγευμα.

Συνεχίζονται οι δύο αεροναυτικές τουρκικές ασκήσεις "Θαλασσόλυκος" και "Ταύρος" με παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα. Τουρκικά F -16, χθες για πρώτη φορά μετά το 1974, έκαναν βολές με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Κερύνειας. Σήμερα το πρωί τρία τουρκικά "Φάντομ" πέταξαν πάνω από τα κατεχόμενα, ενώ δύο από αυτά έκαναν βολές σε περιοχή βορειοανατολικά της Λευκωσίας. Στη συνέχεια άλλα δύο τουρκικά "Φάντομ" πέταξαν πάνω από την Κύπρο χωρίς όμως να προβούν σε καμία άλλη ενέργεια ενώ άλλα δύο αεροφωτογραφικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από τη μεγαλόνησο.

Βατό, αλλά πολύ εξειδικευμένο και μη αναμενόμενο χαρακτηρίζουν οι υποψήφιοι της πρώτης, δεύτερης και τρίτης δέσμης της Θεσσαλονίκης, που παίρνουν μέρος στις φετινές Γενικές Εξετάσεις το θέμα της έκθεσης, στο οποίο διαγωνίστηκαν σήμερα το πρωί στα 43 εξεταστικά κέντρα της πόλης, και το οποίο αφορούσε στην εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Ανάλογη είναι η άποψη και των φιλολόγων καθηγητών που διδάσκουν το μάθημα της έκθεσης δέσμης στη μέση εκπαίδευση και σε ιδιωτικά λύκεια και φροντιστήρια της πόλης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Αλεξανδρίδη, η προσέλευση των υποψηφίων στη σημερινή εξέταση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς ανήλθε στο 93%.

Την ανάγκη υπέρβασης της τυποποίησης της γνώσης μέσα από ένα νέο και διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης των μαθητών και εισαγωγής στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του σε εξεταστικά κέντρα των Αθηνών. Επικαλούμενος την άποψη μαθητή για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων στο μάθημα της έκθεσης, ο οποίος εκτίμησε ότι παρά την ελευθερία ανάπτυξης προσωπικών απόψεων, γράφει κανείς ό,τι νομίζει ότι πρέπει να γράψει για να περάσει τις εξετάσεις, ο κ.Παπανδρέου τόνισε: "Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η τυποποίηση της γνώσης, που πρέπει να σπάσει με ένα διαφορετικό σύστημα αξιολόγησης".

Αισιόδοξη για τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε σήμερα με δήλωση της από τα Χανιά η Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ελισάβετ Παπαζώη. "Είμαι καταρχήν αισιόδοξη, γιατί πιστεύω ότι τώρα όλοι είναι πιο ψύχραιμοι και θα αντιμετωπίσουμε το ουσιαστικό πρόβλημα που έχουμε" τόνισε η κ. Παπαζώη και πρόσθεσε "ελπίζω ότι το Συνέδριο θα το επιβεβαιώσει και το ουσιαστικό πρόβλημα είναι να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία πως μπορούμε να κυβερνήσουμε χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου".

Αρχίζει το απόγευμα, με ομιλία του Προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ, η Εθνική Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σταύρος Δήμας δήλωσε χθες ότι η συνδιάσκεψη θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη νίκη του κόμματος στις επόμενες εκλογές οι οποίες όπως είπε δεν απέχουν πολύ.

Άρχισαν το πρωί στη Σαμοθράκη οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, ο Δήμος Σαμοθράκης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και η ΤΕΔΚ νομού Έβρου. Χαιρετιστήρια μηνύματα στο συνέδριο απηύθυναν ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ.Εβερτ, ο πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων κ.α. Στο μήνυμά του ο κ.Ρέππας υπογραμμίζει πως "στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και κρίσιμος ο ρόλος των ΜΜΕ" και προσθέτει ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί και επιδιώκει την καθιέρωση μιας σοβαρής, συνεπούς, δημοκρατικής κοινωνικά και εθνικά επωφελούς επικοινωνιακής πολιτικής, χάριν των πολιτών και της χώρας". Ο πρόεδρος της Ν.Δ.Μιλτιάδης Εβερτ στο μήνυμά του τονίζει την αμφίδρομη επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ και επισημαίνει ότι αυτή έγκειται στην έκφραση της κοινής γνώμης αλλά και την ενημέρωση.

Δολοφονημένος βρέθηκε στις τρεις τα ξημερώματα στην αγροτική περιοχή Βοσκή του χωριού Αγίας Μαρίνας Ημαθίας, ο αγρότης Χρήστος Αρμουτίδης, 49 χρόνων. Το θύμα βρήκαν συγγενείς του κοντά στο αγρόκτημά του όπου είχε πάει από νωρίς για να ποτίσει. Ο Αρμουτίδης ήταν νεκρός δίπλα στο ακινητοποιημένο αυτοκίνητό του και έφερε τραύματα από κυνηγετικό όπλο. Η Ασφάλεια Νάουσας που διενεργεί προανάκριση πιθανολογεί ότι ο δράστης ή οι δράστες είναι Αλβανοί λαθρομετανάστες

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνομιλήσει με τους Τούρκους στρατιωτικούς για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο έδωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον. Ο κ.Κλίντον είχε συνάντηση με παράγοντα της ομογένειας στις ΗΠΑ, στον οποίο είπε ότι το θέμα της ασφάλειας έχει μεγάλη σημασία στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στους στενούς συνεργάτες του να ενημερώσουν σχετικά και τους Ευρωπαίους συμμάχους να προχωρήσουν σε ανάλογες παρεμβάσεις. Εξάλλου, τη θέση αυτή επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κόρνμπλουμ, σε συνάντηση που είχε με ομογενείς στην Ουάσιγκτον.

Κύμα παραιτήσεων βουλευτών πλήττει το κόμμα της Τανσού Τσιλλέρ. Μετά tour δύο βουλευτές που παραιτήθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας, επειδή αντιτίθενται σε σχηματισμό κυβέρνησης με τους ισλαμιστές, σήμερα αποχώρησαν από το κόμμα του Ορθού Δρόμου άλλοι τέσσερις ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα παραιτηθούν και άλλοι 10 , μεταξύ των οποίων και ο υπουργός εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι. Κάποιοι από τους βουλευτές αυτούς θα προσχωρήσουν στο κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ.

Άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Αίθριος καιρός θα επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και μόνο τις απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 21 June 1996 - 6:35:18