Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (04/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (4.6.1996)

Τα έργα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στο μεταξύ διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ. Σημίτης ο οποίος θα έχει επαφές με φορείς της πόλης και αναμένεται να προβεί σε σημαντικές, για την περιοχή, εξαγγελίες. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την Πέμπτη στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" και την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο.

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προσήλθε σήμερα ο Πρόεδρος της Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου οι Εφέτες Ειδικοί ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση κύριοι Γεώργιος Ναυπλιώτης και Χρήστος Γεωργαντόπουλος αναμένεται να καλέσουν τους πρώτους μάρτυρες μετά την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών Λάμπρος Καράμπελας για τέσσερα κακουργήματα και τρία πλημελλήμματα στην υπόθεση.

Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας οι οποίοι ζητούν την τροποποίηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, κανένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει ενώ εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά. Οι γιατροί των νοσοκομείων "Αγιος Δημήτριος" και "Παπανικολάου" ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα περιστατικό εκτός από τα υπερεπείγοντα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να λυθούν τα αιτήματά τους, τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρός τους Τάσος Κυριακίδης ο οποίος υπενθύμισε ότι αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πορεία των γιατρών του ΑΧΕΠΑ προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει από τις 10 έως τις 13 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στη Βόννη, τη Δρέσδη και το Μόναχο.

Απόπειρα ληστείας έγινε τα ξημερώματα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης όταν τέσσερις Αλβανοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Ηλία Πιπέρη 27 χρόνων, στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου 9, και απειλώντας με μαχαίρι τον ίδιο, τη σύζυγό του Ελένη και τον αδελφό του Μιχαήλ ζητούσαν να τους δώσουν τα χρήματα που είχαν. Ο Ηλίας Πιπέρης αντιστάθηκε και κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος και στο πόδι ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν η σύζυγός του και ο αδελφός του. Μετά τη συμπλοκή οι τέσσερις άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να πάρουν χρήματα, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Ηλίας Πιπέρης.

Διήμερο αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καβάλα στη διάρκεια του οποίου θα καθοριστούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες για μια αναπτυξιακή πορεία του νομού σε όλα τα επίπεδα. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χάρης Τσιόκας.

Συνεδριάζει το απόγευμα το δημοτικό Συμβούλιο του Αυλώνα οι κάτοικοι του οποίου διαμαρτύρονται για το ενδεχόμενο εγκατάστασης στην περιοχή τους χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Στο μεταξύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα παραδοθεί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. το πόρισμα μελέτης επιστημόνων για την εγκατάσταση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Τα μείζονα εθνικά θέματα έθεσαν στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ηγετικά στελέχη της ομογένειας σε συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον. Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την κρίση στα Ιμια και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου αποτέλεσαν το επίκεντρο της ενημέρωσης που έκαναν οι Ελληνες ομογενείς ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το Κυπριακό και την πορεία έντασης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων στο κέντρο των Τιράνων προέβη η Αλβανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της που δημοσιεύει σήμερα ο Αλβανικός Τύπος. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση έλαβε αυτή την απόφαση διότι πληροφορήθηκε ότι "πρώην αξιωματούχοι της μυστικής αστυνομίας Σιγκουρίμι σχεδιάζουν να υποκινήσουν ταραχές από κοινού με τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού κινήματος". Η απαγόρευση στρέφεται κατά της αντιπολίτευσης που επρόκειτο το απόγευμα να πραγματοποιήσει διαδήλωση προκειμένου να καταγγείλλει τις παρατυπίες που σημειώθηκαν στις αλβανικές εκλογές.

Αμερικανό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από σκάφος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού το οποίο άνοιξε πυρ κατά λάθος με πύραυλο θαλάσσης - αέρος. Το συμβάν έγινε κατά τη διάρκεια των μεικτών γυμνασίων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Την είδηση μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Ειδήσεων Τζίτζι Πρές το οποίο ωστόσο δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την τύχη του πληρώματος του αμερικανικού αεροσκάφους.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι συναντάται αύριο στην Κωνσταντινούπολη ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ ο οποίος συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη δήλωσε ότι δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη αλλά θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων. Το ίδιο θα γίνει και με τη συνάντηση του κ. Γκάλι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στις 11 Ιουνίου. Σε ερώτηση εάν οι συναντήσεις πραγματοποιούνται em4|xei της αμερικανικής πρωτοβουλίας, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει τις δικές του εντολές οι οποίες ανανεώνονται κάθε έξι μήνες.

Εκδηλώσεις με θέμα "Ρύπανση και Πολιτισμός" θα πραγματοποιήσει το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς την Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η ηλιοφάνεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί αίθριος καιρός ενώ μόνο το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 4 June 1996 - 9:00:14