Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (28/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη 28 Μαίου 1996

*Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενημερώθηκε το μεσημέρι, για τις θέσεις της Ελλάδας επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ούγγρος ομόλογός του κ. Γκεντζ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στη συνέχεια ο κ. Γκεντζ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη θέση της χώρας του σε ότι αφορά στο καθεστώς στο Αιγαίο. Η θέση αυτή είπε ο κ. Κακλαμάνης, "συνίσταται στην αντιμετώπιση οποιωνδήποτε διαφορών βάσει τους διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών". Ο Πρόεδρος της Ουγγρικής Δημοκρατίας απηύθυνε εξάλλου μήνυμα πρόσκλησης προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοουγγρικών οικονομικών σχέσεων, σε ομιλία του στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Στη συνέχεια ο κ. Γκεντζ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη ενώ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρέθεσε γεύμα εργασίας στην ουγγρική αντιπροσωπεία.

*Το χρυσό μετάλλιο της πόλης θα επιδώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, στον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Αρπαντ Γκέντζ, κατά την αυριανή επίσκεψη του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η τελετή θα γίνει αύριο το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα ο κ. Γκεντζ θα λάβει μέρος σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με αντικείμενο την προώθηση των ελληνο- ουγγρικών εμπορικών σχέσεων.

*Τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Υγεία και μέτρα για την εξοικονόμηση κονδυλίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Αναστάσιος Πεπονής. Όπως είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ρυθμιστεί, με απόφαση, το θέμα των υπερωριών των νοσοκομειακών γιατρών και πρόσθεσε ότι από 1ης Αυγούστου θα δίδεται στους νοσοκομειακούς γιατρούς το επίδομα των 35.000 δραχμών που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από το νέο έτος θα υπάρξει οριστική ρύθμιση για θέματα που αφορούν τα πάγια οικονομικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Πεπονής, υπάρχουν περιθώρια ορθολογικής διαχείρισης, βάσει της οποίας μπορούν να εξοικονομηθούν πολλά δισεκατομμύρια και έφερε ως παράδειγμα τον περιορισμό του μέσου όρου νοσηλείας και τη μείωση του κόστους των εξαρτημάτων καρδιολογίας.

*Σε ποσοστό 80% έχει φτάσει η συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Μακεδονίας στην πενθήμερη απεργία που άρχισαν χθες. Παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών. Οι γιατροί διεκδικούν την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τη στελέχωση των επαρχιακών νοσοκομείων και την αύξηση των αποδοχών τους.

*Ενημέρωση από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων ζήτησε ο Υπουργός Υγείας Αναστάσιος Πεπονής για το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν στην Ελλάδα γάλατα που περιέχουν φθαλικά άλατα. Το θέμα δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη στη Βρετανία ότι εννιά μάρκες παιδικού γάλακτος περιέχουν χημικές ουσίες που περιορίζουν τη γονιμότητα ωστόσο τα Βρετανικά υπουργεία Υγείας και Γεωργίας επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα επίπεδα φθαλικών αλάτων που ευθύνονται για τον περιορισμό της γονιμότητας. Σχολιάζοντας το γεγονός ο κ. Πεπονής, τόνισε ότι από την Αγγλία η Ελλάδα δεν εισάγει βρεφικά γάλατα αλλά μόνο δύο τύποι γάλακτος εισάγονται από την Ιρλανδία, που στα συστατικά τους δεν αναγράφονται οι ουσίες που κρίθηκαν ως επικίνδυνες.

*"Η αστυνομία προσπάθησε να επαναφέρει την τάξη διαλύοντας ομάδες ταραχοποιών στοιχείων. Δεν διαπιστώσαμε χρήση βίας. Όλα εξελίχτηκαν ομαλά". Τη δήλωση αυτή έκανε ο Αζεμ Χαϊντάρι, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της επιτροπής της βουλής για θέματα Δημοσίας Τάξεως, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία των Τιράνων, όταν οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας βία διέλυσαν την προγραμματισμένη συγκέντρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σχολιάζοντας τη δήλωση του Χαϊντάρι χαρακτήρισε τα σημερινά γεγονότα ως "συνέχεια των σεναρίων της κυβερνητικής παράταξης, ώστε μετά την πολιτική εξόντωση που επιχείρησε με τις βουλευτικές εκλογές να προχωρήσει και στη φυσική εξόντωση των ηγετών της αντιπολίτευσης".

*Το χρέος της κυβέρνησης, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Πολιτική Ανοιξη, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αλβανική πρωτεύουσα μία μέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη γειτονική χώρα. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΛ.ΑΝ. κάνει λόγο για "βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "απαράδεκτες μεθοδεύσεις του καθεστώτος Μπερίσα" και καταδικάζει έντονα τα σημερινά επεισόδια στα Τίρανα σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

*Σειρά προτάσεων με στόχο την αναβάθμιση του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου και του ρόλου των βουλευτών εισηγείται στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής ο Πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης. Στις προτάσεις αυτές, που θα συζητήσει η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη, αναφέρονται η ίδρυση μονίμων Ειδικών Επιτροπών Αποδήμου Ελληνισμού, Θεσμών και Διαφάνειας και Αποτίμησης Τεχνολογίας, η ενίσχυση του ρόλου των διαρκών επιτροπών, ο διορισμός διαμεσολαβητή, η διεύρυνση και εμβάθυνση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και η διεύρυνση του καταλόγου των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

*Θέμα "τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη" και καταπάτησης των δικαιωμάτων της από την ελληνική πολιτεία ]hese στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιελ Ταρσίς, ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής Αχμέτ Φαϊκογλου, με ψήφισμα διαμαρτυρίας που του επέδωσε στη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στη Θεσσαλονίκη. Στο ψήφισμα που εξέδωσε η αυτοαποκαλούμενη "Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας" της Θράκης, διατυπώνεται ο προκλητικός ισχυρισμός για "εσκεμμένη πολιτική διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα, με απώτερο στόχο την εξομοίωση της μειονότητας με τον υπόλοιπο πληθυσμό και την αναγκαστική μετανάστευση".

*Ενα άτομο σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο "Αγιος Νικόλαος" το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι Λαβέρα της Γαλλίας. Νεκρός είναι ο Α΄Μηχανικός, Θωμάς Πέτρας, 46 χρονών και τραυματίες ο Β' Μηχανικός, Χρήστος Μαριδάκης, 47 χρονών και ο ναύτης Μιχάλης Κατσαρέας, 42 χρόνων. Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο λιμάνι της Μασσαλίας. Σώοι είναι οι υπόλοιποι πέντε Ελληνες ναυτικοί.

*Την ανάγκη σύναψης διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τη διαχείριση των υδατικών πόρων, τόνισε η Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Ελισάβετ Παπαζώη σε ομιλία της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Θεσσαλονίκη. "Χρειαζόμαστε εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, αλλά κυρίως διακρατικές συμφωνίες, για την εξοικονόμηση του νερού και τη σωστή κατανομή του κατά τομέα", υπογράμμισε η κ. Παπαζώη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ειδικότερα στη Μεσόγειο θα επαναληφθεί η σοφία που πάντοτε υπήρχε για τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων.

*Την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή θα παρουσιάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων το πόρισμα των επιστημονικών φορέων που αξιολόγησαν τις υποψήφιες περιοχές για την εγκατάσταση των δύο χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στη Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική.

*Ο 33χρονος Πέτρος Σφηκάκης είναι από σήμερα ο νέος Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς. Ο Π. Σφηκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται ως δικηγόρος από το 1989.

*Συνέρχεται σήμερα και αύριο στη Σόφια η 18η Σύνοδος της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας - Βουλγαρίας. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Μανώλης Μπετενιώτης ενώ επικεφαλής της βουλγαρικής πλευράς είναι ο υφυπουργός Εμπορίου και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Κερπάτσεφ. Ο κ. Μπετενιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή διακυβερνητική συνεργασία θα επιλύσει μικρά και μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην αποφυγή της διπλής φορολογίας, την υλοποίηση των συμφωνιών για τα νερά του Νέστου, τη διάνοιξη νέων lehoqiaj~m σταθμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και την εφαρμογή των συμφωνιών περί εποχικής απασχόλησης του εργατικού δυναμικού.

*Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τσετσενία πραγματοποίησε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορις Γιέλτσιν, μία ημέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών. Η επίσκεψη του Μπορις Γιέλτσιν είναι η πρώτη από την έναρξη του πολέμου στην Τσετσενία το Δεκέμβριο του 1994.

*Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπεχαρί Βαζπάγι ο οποίος τόνισε ότι υποχωρεί μπροστά στη δύναμη των αριθμών και είναι έτοιμος να περάσει στην αντιπολίτευση.

*Τροπολογία για την ενοποίηση του καταστατικού της ΕΠΟ με τα διεθνώς κρατούντα αναμένεται να καταθέσει απόψε στη βουλή ο Υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας. Σε δηλώσεις του ο κ. Φούρας τόνισε ότι η ΕΠΟ έχει υποχρέωση να ενημερώσει τη ΦΙΦΑ για την εναρμόνιση του καταστατικού.

*Βροχές και καταιγίδες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 28 May 1996 - 12:09:06