Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (24/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (24.5.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχαν σήμερα εκπρόσωποι των συνταξιούχων οι οποίοι ζητούν τη θεσμοθέτηση της επανασύνδεσης των συντάξεων με τα είκοσι ημερομίσθια, την κατάργηση των υπαρχόντων ασφαλιστικών νόμων και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί ιδιαίτερα το ζήτημα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δήλωσαν ότι φεύγουν χωρίς να έχουν αποσπάσει καμμία υπόσχεση σημείωσαν ωστόσο ότι αναμένουν από την κυβέρνηση την ολοκλήρωση της μελέτης επί του θέματος.

Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο κυρίως σε ότι αφορά στα δημόσια έργα και στις προμήθειες του δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά το πέρας της συνεδρίασης θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις.

Συνεργασία θα έχουν εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεράσιμος Αρσένης. Οπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Αρσένης στη σημερινή συνάντηση δε θα συζητηθούν οι δηλώσεις Πάγκαλου αλλά αποκλειστικά και μόνο το θέμα της συγκρότησης επιστημονικής γραμματείας του ΚΥΣΕΑ.

Ο πρωθυπουργός τιμά και σέβεται τις ένοπλες δυνάμεις και έχει ο ίδιος στενή συνεργασία μαζί τους, δήλωσε στη βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης Ανδρέα Λεντάκη. Ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης ζήτησε τη δημόσια αποκατάσταση του κύρους των ενόπλων δυνάμεων από τον ίδιο των πρωθυπουργό μετά από τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων για την ελληνοτουρκικά κρίση στα Ιμια. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι άδικη και υπερβολική η κριτική που ασκείται στον Υπουργό Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα παραιτήσεων των αρχηγών των σωμάτων.

Την ιδιαίτερη συγκίνησή του που βρίσκεται στην Κρήτη εξέφρασε κατά την άφιξή του στο νησί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος θα παραστεί σε εκδηλώσεις που θα γίνουν για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Τον κ. Στεφανόπουλο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Φοίβος Ιωαννίδης και άλλοι επίσημοι. Κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο, τον Αγιο Νικόλαο και τα Χανιά ο κ. Στεφανόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης, θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και θα μεταβεί στους τάφους των Βενιζέλων όπου θα καταθέσει στεφάνια.

Τη χορήγηση 250 εκατομμυρίων ECU ενέκρινε χθες η Κομισιόν για το έργο tou αεροδρομίου των Σπάτων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ σε συνάντησή του με τους Υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον αναπληρωτή Γιώργο Ρωμαίο. Ο κ. Σαντέρ τόνισε ότι "η Ελλάδα τηρεί πιστά το πρόγραμμα σύγκλισης και δεν υπάρχει επομένως κανένα πρόβλημα ώστε να επιβληθούν τυχόν όροι για την εκταμίευση πόρων από το ταμείο συνοχής". Κατά τη συνεργασία που είχαν οι δύο υπουργοί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε ότι αφορά το προτεινόμενο από τον κ. Σαντέρ "σύμφωνο εμπιστοσύνης για την απασχόληση". Εγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με ορισμένους γείτονές της και ιδιαίτερα στον κανονισμό του προγράμματος "Meda".

Συνταγματικό έκρινε σήμερα η ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας το σύστημα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις Γενικές Εξετάσεις. Εισηγητής της συνεδρίασης ήταν ο σύμβουλος Επικρατείας Φίλιππος Αρναούτογλου ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης στην πρόσφατη συνεδρίαση του έκτου τμήματος του δικαστηρίου.

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εργασίες του 15ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος το οποίο εξετάζει το θέμα των πολιτικών συμμαχιών του και τις προτάσεις για την αποδοτικότερη δράση των κομματικών οργανώσεων αλλά και την ενίσχυση του κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ. Οι ομιλητές τονίζουν την ανάγκη προσέγγισης του κόμματος με την κοινωνική βάση των άλλων κομμάτων.

Οικογενειακή τραγωδία κατά πάσα πιθανότητα με Αλβανούς πρόσφυγες αποκαλύφτηκε σήμερα το πρωί στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης. Ενας νεαρός άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε εργοστάσιο πλαστικών ενώ δίπλα του ήταν νεκρή μια γυναίκα που έφερε τραύμα στο κεφάλι καθώς και ένα παιδάκι 2 περίπου ετών που ήταν τραυματισμένο επίσης στο κεφάλι. Το νήπιο μεταφέρθηκε αμέσως από αστυνομικούς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβησαν άνδρες της ασφάλειας Θεσσλονίκης και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο άγνωστος άνδρας δολοφόνησε αρχικά τη γυναίκα του και ύστερα αυτοκτόνησε.

Νέα σύσκεψη για το θέμα των αγνοουμένων πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Η άμεση εμπλοκή των συγγενών των αγνοουμένων σε όλες τις διαβουλεύσεις προώθησης λύσης στο πρόβλημα αποτελεί πολιτική απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης. Στο μεταξύ θετική είναι η απάντηση που έδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος αποδέχεται τις προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Γκάλι για σύντομη ολοκλήρωση των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για το Κυπριακό.

Για τη Βοσνία αναχώρησε σήμερα το πρωί ο βρετανός πρωθυπουργός Τζων Μέητζορ προκειμένπου να επιθεωρήσει τα βρετανικά στρατεύματα που μετέχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη. Ο κ. Μέητζορ θα συναντηθεί με τον Βόσνιο πρόεδρο Αλία Ιζετμπέκοβιτς καθώς και με τον διοικητή της βρετατνικής δύναμης που σταθμεύει στη Μπάνια Λούκα.

Μικρή πτώση θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Για τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 24 May 1996 - 7:36:53