Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (16/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (16.5.1996)

Στην Αθήνα επέστρεψε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πολυήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αμερικανούς αξιωματούχους και στελέχη της ομογένειας. Χθες σε ομιλία του στο Σικάγο ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει τις απειλές της για χρήση βίας εμείς θα συνεργαστούμε μαζί της. Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε τρελό ανταγωνισμό εξοπλισμών με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου.

"Οι κινήσεις στην περιοχή των Δωδεκανήσων δεν παρεμποδίζονται και η περιήγηση των ευρωπαίων δημοσιογράφων θα γίνει κανονικά". Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού ο οποίος χαρακτήρισε σοβαρή πρόκληση την ενέργεια της Αθήνας η οποία, όπως είπε, θα αλλάξει το στάτους κβό στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα πραγματοποιήσει την ενημέρωση των εικοσιπέντε δημοσιογράφων έγκυρων ευρωπαϊκών εφημερίδων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα στα Δωδεκάνησα με φρεγάτα.

Το θέμα της ονομαστικοποίησης των μετοχών συζητείται σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου και Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη. Νωρίτερα ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με αντικείμενο την άνοδο του πληθωρισμού και τις ανατιμητικές τάσεις στην αγορα. Η σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου ασχολληθηκε ιδιαίτερα με την εξεύρεση τρόπων τόνωσης της αγοράς και συγκράτησης των τιμών.

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ. Το Πολιτικό Συμβούλιο ασχολείται με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας και ειδικότερα την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Νωρίτερα ο κ. Εβερτ συναντήθηκε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο από τον οποίο είχε ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμένεται σε δέκα μέρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την περικοπή δαπανών του δημοσίου και τη χορήγηση αυξήσεων στις κατώτερες συντάξεις. Στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εγκρίθηκε η εισήγηση της επιτροπής που προβλέπει παρεμβάσεις heslijo} χαρακτήρα για εξοικονόμηση δαπανών όπως κατάργηση φορέων του δημοσίου που κρίνονται αντιπαραγωγικοί.

Αλβανός λαθρομετανάστης συνελήφθη στο χωριό Δενδροχώρι Καστοριάς γιατί κατείχε 9,5 κιλά χασίς. Πρόκειται για τον Τσεβαχις Τόπλετς ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα δύο σάκ-βουαγιάζ που περιείχαν το χασίς τα κρατούσαν δύο συμπατριώτες του οι οποίοι όμως εξαφανίστηκαν μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς. Ο Τόπλετς που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, είπε στους αστυνομικούς ότι το χασίς είχε προορισμό την Ρόδο ενώ ο ίδιος θα πήγαινε στην Αθήνα.

Στην Αθήνα φτάνει τη Δευτέρα ο ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιασέρ Αραφάτ. Ο κ. Αραφάτ αναμένεται να συζητήσει κατά τις επαφές του στην πρωτεύουσα, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αμερικανική πρωτοβουλία για ειρήνευση στην περιοχή. Τον παλαιστίνιο ηγέτη θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Αραφάτ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Την επανάληψη της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης προς την τουρκική κυβέρνηση ζήτησε η αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ τονίζοντας ότι με την προχτεσινή ακυρωτική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου έπεσε σκιά στην κυβέρνηση. Η κ Τσιλλέρ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ όταν αναφέρθηκε στο θέμα των μυστικών κονδυλίων, τα οποία η ίδια κατηγορείται ότι καταχράστηκε. Η πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι και κατά την εποχή που ο κ Γιλμάζ ήταν υπουργός ή πρωθυπουργός μεταφέρθηκαν κονδύλια στο εξωτερικό και μάλιστα ορισμένοι γραφειοκράτες δικάστηκαν γι αυτό.

Εικοσιεπτά προτάσεις κανονισμών του Συμβουλίου για τον καθορισμό της τιμής ορισμένων γεωργικών προϊόντων και τα συναφή συνοδευτικά μέτρα για την περίοδο εμπορίας 1996-97 θα εξετάσει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή γεωργίας δεν θα επιμείνει σε τροποποιήσεις που θα στοχεύουν στην αύξηση τιμών των γεωργικών προϊόντων , λόγω του ότι οι περισσότερες τιμές έχουν ήδη προκαθοριστεί από τις προηγηθείσες μεταρρυθμίσεις στους αντίστοιχους τομείς, αλλά θα εστιάσει την προσοχή της στα συνοδευτικά, συναφή μέτρα που προβλέπονται στη δέσμη τιμών, ώστε να εξισσοροπηθεί η τελική επίπτωση στα γεωργικά εισοδήματα.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού πολιτικού προσκηνίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27 μέχρι 29 Μαϊου η Εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κατόπιν πρότασης του Ελληνικού κοινοβουλίου. Στη σύνοδο θα μετάσχουν τριακόσιοι περίπου κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι 39 χωρών μελών του Συμβουλίου.

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σημερα η θερμοκρασία στη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 16 May 1996 - 6:30:46