Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (14/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (14/05/1996)

Στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων αποσκοπούν οι επαφές που θα έχει σήμερα στο Σικάγο όπου συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της οργανωμένης ομογένειας των ΗΠΑ και το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση που παραθέτουν προς τιμήν του οι Πρόεδροι του Παγκοσμίου και του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Αθενς και Τομαράς, στη διάρκεια της οποίας την επίσημη προσφώνηση θα κάνει ο Δήμαρχος του Σικάγο Ρίτσαρντ Τάρλεϊ. Στα εθνικά θέματα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επικέντρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα βασικά σημεία της ομιλίας του χθες στο Συμβούλιο παγκοσμίων Υποθέσεων στο Λος Αντζελες. Επισημάνε δε ότι οι ΗΠΑ διστάζουν να πάρουν θέση στα ελληνοτουρκικά γιατί και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοί τους και η κυβέρνησή τους κρατά ισορροπίες.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με αντικείμενο το πόρισμα για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου. Για τον ίδιο λόγο συνεδριάζει αύριο υπό τον πρωθυπουργό το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης το οποίο θα εξετάσει τις εισηγήσεις των υπουργών για το θέμα καθώς και τρόπους για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων του ΙΚΑ.

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταλήξει στην εισήγησή του για το καταστατικό εν'όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 18 και 19 του μηνός. Αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντάται με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Σκανδαλίδη ενώ την ίδια μέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξει το νέο προεδρείο της και τους Κοινοβουλευτικούς της Εκπροσώπους.

Την πορεία των περιφερειακών έργων και το νόμο περί ευθύνης υπουργών θα εξετάσει το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα υπουργείου Αιγαίου.

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ. Μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν είναι η σκοπιμότητα για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών από τις εταιρείες Ζήμενς και Ιντρακόμ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, έρευνες πραγματοποιεί για το θέμα και η εισαγγελία του Βερολίνου. Η προανάκριση αφορά τη σχέση της Ιντρακόμ με την πρώην Ανατολική Γερμανία κατά το διάστημα πριν την επανένωση των δύο Γερμανιών.

"Η Νέα Δημοκρατία έχει δικαιωθεί πλήρως στο θέμα των ψηφιακών παροχών" δήλωσε το πρωί μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόσθεσε δε ότι όσα έλεγε παλαιότερα ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σήμερα τα λένε όλοι από όλα τα κόμματα, το σύνολο δηλαδή του πολιτικού κόσμου.

Πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας οι οποίοι διεκδικούν την άμεση χορήγηση του επιδόματος παραγωγικότητας. Σε συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι των εργαζομένων απείλησαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα πραγματοποιήσουν απεργία κατά τη διάρκεια των γενικών εξετάσεων.

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κύπρου μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας να αποσυνδέσει το θέμα της τελωνειακής σύνδεσης από εκείνο της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου. Στο σημερινό Συμβούλιο ΄Σύνδεσης οι "15" θα υιοθετήσουν κοινή θέση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις της 6ης Μαρτίου 1995 οι οποίες αναφερόταν στην τελωνειακή ένωση με την Τουρκία αλλά και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη τς Κύπρου ελήφθησαν στο πλαίσιο μιας συνολικής συζήτησης και όχι ενός συμβιβασμού.

Ολόκληρο οπλοστάσιο έκρυβε στο σπίτι του 38χρονος Θεσσαλονικιός. Σε έρευνα που έκαναν άνδρες της διεύθυνσης ασφάλειας βρήκαν και κατάσχεσαν ένα υποπολυβόλο, τρία πιστόλια, 351 φυσίγγια, 19 προωθητικά όλμων, μια σκοπευτική συσκευή λεϊζερ, ένα στιλέτο και μισό κιλό ηρωίνης. Ο συλληφθείς, ο οποίος, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό της ασφάλειας, είναι έμπορος ναρκωτικών και έχει πολλές καταθέσεις σε τράπεζες, κρατείται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Νέα συνοριακή διάβαση, που θα συνδέει τους Αγιους Σαράντα και την Ηγουμενίτσα θα ανοίξει σύντομα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, επικαλούμενος δήλωση του υποψηφίου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος στους Αγίους Σαράντα και προϊσταμένου της διευθύνσεως του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών Λεονάρντ Ντέμι. Σύμφωνα με τον κ. Ντέμι η έναρξη των εργασιώ για την ανέγερση των τελωνειακών εγκαταστάσεων και τη βελτίωση του οδικού δικτύου θα αρχίσουν εντός του μήνα.

Την ανησυχία του για το μέλλον του χριστιανικού πληθυσμού της Βοσνίας εξέφρασε ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ Σταϊκος που επισκέφθηκε πρόσφατα εμπόλεμες περιοχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης καθώς και τους καταυλισμούς των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων στο Βίσοκο. σε συνέντευξή του στο αυστριακό ραδιόφωνο ο Μητροπολίτης Αυστρίας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας το ρόλο της Εκκλησία στη Βοσνία καθότι, όπως είπε, ο πόλεμος αυτός είχε και θρησκευτικές παραμέτρους. Εκτίμησε δε ως θετικό στοιχείο την καλή συνεργασία μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας.

Αστατο καιρό, τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι κατά περιόδους νεφελώδης με βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 14 May 1996 - 6:58:25