Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (13/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (13.5.1996)

"Τα Δωδεκάνησα είναι ελληνικά από την πιο μικρή βραχονησίδα μας έως το πιο μεγάλο νησί" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε ομιλία του στο Λος Αντζελες αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος είχε συνάντηση με ομογενείς και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών σωματείων Νοτίου Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, έκανε λόγο για "δολιότητα" της Τουρκίας η οποία, όπως είπε, μετά από 70 χρόνια έρχεται να υποστηρίξει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες που δεν ξέρουν που ανήκουν. "Θα αγωνιστούμε για την Ελλάδα, για να επικρατήσει το δίκαιο και να αποκαλυφθεί αυτή η δολιότητα" τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος. Αύριο ο κ. Στεφανόπουλος θα μεταβεί στο Σακραμέντο όπου θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια και στελέχη της ομογένειας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έχει αυτή την ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος στα πλαίσια των επαφών του κ. Σημίτη με στελέχη της κυβέρνησης ενόψει του συνεδρίου του Κινήματος που θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου. O Γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, θα επισκεφθεί το βράδυ τον πρόεδρο του κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου. Λόγω της συνάντησης αυτής αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος.

Επείγουσα επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά να προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για την πλήρη και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης της σχετικής με καταγγελίες χρηματισμού στελεχών του ΟΤΕ απέστειλε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Ο δημόσιος βίος δεν αντέχει σκιές" σημειώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι "το υπουργείο θα αναμένει να διεκπεραιώσει ταχύτατα οποιαδήποτε αιτήματα των Εισαγγελικών ή δικαστικών αρχών για παροχή συνδρομής από ξένες δικαστικές ή άλλες αρχές".

Εκκληση στην κυβέρνηση να διερευνήσει άμεσα και σε βάθος τις βαρύτατες καταγγελίες περί χρηματισμού στελεχών του ΟΤΕ απευθύνει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Τάσσεται δε υπέρ της αίτησης δικαστικής συνδρομής για την αποκάλυψη των ονομάτων των τυχόν υπευθύνων. "Απαιτείται διευκόλυνση της δικαιοσύνης στην ανεύρεση της αλήθειας και στην τιμωρία όσων ενδεχομένως διέπραξαν αδικήματα σε βάρος της περιουσίας του ΟΤΕ", τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

Αναμένεται σήμερα η απόφαση του εισαγγελέα Εφετών σχετικά με το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Τα ενδεχόμενα είναι η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο, να διαταθεί περαιτέρω έρευνα, να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και η υπόθεση να παραπεμφθεί στην ολομέλεια εφετών.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Dgl|sia Νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ζητούν αύξηση των αποδοχών τους και προσλήψεις προσωπικού είναι αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για σύσφιξη των σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, αλλά και με το σύνολο των χωρών της ευρύτερης Παρευξείνιας και Βαλκανικής ζώνης, με ορμητήριο τη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή το πρόσφατο 2ο Ελληνορωσικό Συμπόσιο Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενδυναμώσουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τη Ρωσία σε τομείς, όπου υπάρχει κοινό ενδιαφέρον, όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η γεωργία", επεσήμανε κατ'αρχήν ο κ.Πάχτας.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θα μιλήσει την Τετάρτη 15 Μαϊου στις 7.00 το απόγευμα η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, στο συνεδριακό κέντρο της Δ.Ε.Θ. Θα προηγηθεί με κλειστή συνεδρίαση το απόγευμα η τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΒΒΕ.

Συνέρχονται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη Διακυβενρητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Από τις 16 έως τις 20 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ολομέλεια της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης. Στην ολομέλεια θα λάβουν μέρος βουλευτές από τις 16 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ με το καθεστώς των συνδεδεμένων μελών, από τις 10 χώρες με το καθεστώς των παρατηρητών καθώς και βουλευτές από διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.

Αγνωστή γυναίκα, 30 περίπου χρόνων, βρέθηκε δολοφονημένη χθές το βραδυ σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Ισωμα του Κιλκίς, σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Σερρών. Ηταν ημίγυμνη και έφερε πολλαπλά τραύματα σε όλο της το σώμα. Ο ιατροδικαστής υπολογίζει ότι ο θάνατός της ατυχης γυναίκας επήλθε πριν από 10 ημερες τουλάχιστον, και ενδεχομένως να δολοφονηθηκε σε άλλο σημείο και το σώμα της να μεταφέρθηκε στην περιοχή όπου βρέθηκε. Το πτώμα της νεαρής γυναίκας, βρίσκεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για νεκροψία και νεκροτομή και από τις αστυνομικές αρχές καταβάλλονται προσπάθειες για την αναγνώριση του θύματος ενώ διενεργουνται έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Κύκλωμα από Ελληνες και Βουλγαρους που διακινούσε στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών εξάρθρωσαν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Δράμας. Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν δύο Ελληνες και ισάριθμοι Βουλγαροι και κατασχέθηκαν ενα κιλό ηρωίνη και πέντε κιλά χασίς, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων μελών του κυκλωματος.

Η 73η επέτειος εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα τιμηθεί μέσα από μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και κατά τη Β΄πανελλήνια συνδιάσκεψη ποντιακής νεολαίας που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η νομαρχία Θεσσαλονίκης , με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, μεταφορών Χάρη Καστανίδη και Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 17 Μαϊου με ομιλίες στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων ενώ παράλληλα θα φωταγωγηθεί η πόλη και θα σημαιοστολιστούν τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα.

Οι Δήμαρχοι όλων των πρωτευουσών των μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή στην 20η γενική συνέλευση των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 22 έως 25 Μαϊου. Το συνέδριο των Ευρωπαόιων Δημάρχων θα δώσει την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για τις προκλήσεις που τίθενται από μια κοινωνία της πληροφόρησης την οποία καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Σχεδόν αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις κατά το απόγευμα προβλέπει για σήμερα για όλη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 13 May 1996 - 6:46:07