Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (10/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (10.5.1996)

Κανένας διάλογος δεν θα πετύχει αν η Αγκυρα δεν συμφωνήσει σε επίλυση των διαφορών για τα Ιμια και το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω του δικαστηρίου της Χάγης. Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστης Στεφανόπουλος σε κοινή συνέντευξη με τον Αμερικανό ομόλογο του Μπίλ Κλίντον μετά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι αν η Αγκυρα δεν αποσύρει τις απειλές πολέμου η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και τάχθηκε υπερ της προσφυγης στη Χάγη. Τόνισε ότι έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως δεν αποδέχεται ως τρόπο επίλυσης των διαφορών τη βία η την απειλή χρηση βίας. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον ο Θεόδωρος Πόγκαλος και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι. Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέπτεται σήμερα την Ατλάντα.

Στην παραγωγή εκπαιδευτικής βιντεοκασέτας για την Αρχαία Ελλάδα, που θα σταλεί σε σχολεία των ΗΠΑ, συμφώνησαν οι Υπουργοί Παιδείας των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Ρίτσαρντ Ράιλι. Ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, στο περιθώριο της επίσκεψης του Ελληνα Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου στην Ουάσιγτον, και συζήτησαν θέματα που αφορούν στον τομέα της εκπαίδευσης.

Την εκτίμηση ότι η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό θα ανοίξει το δρόμο για παραπέρα πρόοδο και θ'αποτελέσει μοντέλο για άλλα έθνη, που επιζητούν την ειρήνη, διατύπωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, χθες στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας του για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος προσωπικά έχει αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο τα τελευταία τρισήμισι χρόνια στο θέμα της Κύπρου και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει σε λίγη ώρα ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των οικονομικών μεγεθών και να συζητηθεί η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της οικονομίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται στο μεταξύ συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμα. Οι κ. Παπαντωνίου και Παπαδήμας συζητούν τα προβλήματα της οικονομίας, του πληθωρισμού, των ελλειμάτων και των τραπεζικών δανείων.

Το πόρισμα για τις αυξήσεις στις βασικές συντάξεις του ΙΚΑ θα παραδώσει εντός της ημέρας στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η ειδική επιτροπή για την περικοπή των δημοσίων δαπανών και τον καθορισμό των αυξήσεων των συντάξεων. Από τη συνεδρίαση της επιτροπής η οποία ενέκρινε σχέδιο το οποίο προβλέπει αύξηση ύψους 6000 δραχμών από 1ης Ιουλίου και τιμαριθμοποίησή της ανά έτος, αποχώρησε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ ο οποίος έκανε λόγο για ανάλγητη κοινωνικά jub]qmgsg.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει στις 2 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΟΤΕ με αντικείμενο το πρόσφατο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις ψηφιακές παροχές και το κλίμα αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε στη βουλή για το ίδιο ζήτημα.

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πρόκειται να πραγματοποιήσει πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Εμρέ Γκιονενσάϊ. Η επίσκεψη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμη και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Στην ατζέντα των συνομιλιών εκτιμάται ότι θα συζητηθούν τα ελληνοτουρκικά και θέματα που αφορούν τη χώρα του.

Αποφασισμένα να υλοποιήσουν την υπόσχεση που έδωσαν στους ηγέτες των Σερβοβόσνιων, τον πρόεδρο Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό Μλάντιτς, και να αρχίσουν αμέσως προσπάθεια συγκέντρωσης προϊόντων που έχουν άμεση ανάγκη οι κάτοικοι της χώρας αυτής, έφυγαν από το Πάλε, τα μέλη του συντονιστικού οργάνου φορέων της Μακεδονίας και Θράκης. Η αποστολή είχε μεταβεί στη Δημοκρατία της Σερβίας, όπως ονομάζουν πλέον τη χώρα τους οι Σέρβοι της Βοσνίας, μεταφέροντας εκεί και προσφέροντας, 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, είδη ρουχισμού και φαρμακευτικό υλικό), συνολικής αξίας, 270 εκατομμυρίων δραχμών.

Για πρώτη φορά ο Κίρο Γκλιγκόρωφ παραδέχθηκε πώς δεν είναι "και πολύ αισιόδοξος" για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της χώρας του. Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο Προεδρο Ζακ Σιράκ χθες στο Παρίσι ο Κ.Γκλιγκόροφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε για το θέμα της ονομασίας: "Αυτό το ζήτημα έχει πολλές όψεις. Είναι πολύ δύσκολο ζήτημα για μας, για το λαό μας και πρέπει να έχουμε την υπομονή να αφήσουμε τους διαπραγματευτές να τελειώσουν το έργο τους." Ο Σκοπιανός Πρόεδρος επέδωσε στον κ. Σιράκ επιστολή στην οποία τονίζει ότι τα Σκόπια αποδέχονται πλήρως τις δεσμεύσεις "της Χάρτας του Παρισιού".

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα διατηρηθεί και σήμερα η θερμοκρασία. Ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθει από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 10 May 1996 - 6:03:01