Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (08/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.5.1996)

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος την Πέμπτη θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ ο Ελληνας πρόεδρος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον κ. Κλίντον θα ανταλλάξει σκέψεις για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τον κόσμο και υπογράμμισε ότι θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ουάσιγκτον. Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους κατά την πτήση προς την αμερικανική πρωτεύουσα επισήμανε ότι με την επίσκεψή του αναβαθμίζεται η ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της οκταήμερης επίσκεψής του ο κ. Στεφανόπουλος θα εκφωνήσει ομιλία στο Συνέδριο που διοργανώνουν το πανεπιστήμιο Φλέτσερ και το ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα "Ενισχύοντας τη σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή, ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια". Σταθμοί της περιοδείας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα είναι η Ατλάντα, το Σαν Φραντσίσκο, το Σακραμέντο και το Σικάγο.

Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα θα τεθεί επί τάπητος το απόγευμα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να εξαγγείλλει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας καθώς και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του β΄προγράμματος στήριξης.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προκειμένου να συζητήσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας της. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και να τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας από το Δήμο Αθηναίων.

Γρήγορα και με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά το Ενιαίο Αμυντικό Δογμα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκο Κληρίδη . Ο κ.Αρσένης απαντώντας στην ερώτηση για το πόσο επηρεάζει η στρατιωτική συμφωνία Ελλαδας-Ισραηλ, δεδομένης και της συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ, τόνισε ότι είναι σημαντική και προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχη προς όφελος όλων των χωρών.

Συνάντηση με τον Ιταλό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φερράρες θα έχει το απόγευμα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος. Ο Ιταλός Υφυπουργός επισκέπτεται την Αθήνα για να συζητήσει με την ελληνική πλευρά τη δυνατότητα πραγματοποίησης, εντός των χρονικών ορίων της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Συμβουλίου Σύνδεσης της Ενωσης με την Τουρκία. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ρωμαίος επανέλαβε ότι στο θέμα αυτό οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ακλόνητες και πρόσθεσε ότι "η Αγκυρα πρέπει να αποδεχτεί το κείμενο που κατά συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Εταίροι, ότι δηλαδή οποιαδήποτε αξίωση της Τουρκίας εις βάρος μιας άλλης χώρας πρέπει να κριθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο".

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της χώρας διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Paide_ar ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

"Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών για ποιοτική και οικονομική αναβάθμιση της εκπαίδευσης" αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη και με αντικείμενο το κλιμακωτό ωράριο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και τον δακτύλιο στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα προσέρχονται στην εργασία τους στις 7 το πρωί και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες στις 7.45. Τα σούπερ μάρκετ, τα κρεοπωλεία και τα αρτοπωλεία θα ανοίγουν στις 7 το πρωί ενώ τα πολυκαταστήματα τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης στις 8.45 το πρωί. Ο δακτύλιος δε θα ισχύει από την 1η έως τις 20 Αυγούστου

Συγκέντρωση πραγματοποιούν αυτή την ώρα έξω από τη βουλή οι οικοδόμοι της χώρας οι οποίοι συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την απεργία τους διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών, οικονομικών και ασφαλιστικών τους αιτημάτων. Αντιπροσωπεία των οικοδόμων μπήκε στη βουλή προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Μείωση κατά 2,5 δραχμές το λίτρο στην τιμή πώλησης του ντήζελ και κατά 0,2 δραχμές στην τιμή πώλησης της βενζίνης αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

Την πίστη του ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά και θα δυναμώσει η φιλία μεταξύ του ελληνικού και του σερβικού λαού εξέφρασε στην πόλη Μπιέλινα της Βοσνίας ο συνταγματάρχης του στρατού της Δημοκρατίας των Σερβοβόσνιων Πέτερ Παϊκερ υποδεχόμενος το ελληνικό τρένο της ειρήνης που μετέφερε 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας συνολικής αξίας 270 εκατομμυρίων δραχμών. Η αποστολή κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Βοσνία θα επισκεφθεί το Σεράγεβο και το Πάλε όπου θα συναντηθεί με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό Μλάντιτς.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα συναντηθεί στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη ο πρόεδρος του Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκάλι ο κ. Κληρίδης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία κατά το επόμενο διήμερο όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα για σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 8 May 1996 - 6:19:44