Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (06/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (6.5.1996)

"Σημαντικό" και "μακρύ" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του οποίου την Πύμπτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Στεφανόπουλος αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ όπου το βράδυ θα παρακαθήσει σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ενόψει του αυριανού ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το οποίο θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος θα μιλήσει για τα εθνικά μας θέματα σε συνέδριο που διοργανώνει στην Ουάσιγκτον το ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή και η Σχολή Διπλωματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φλέτσερ, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις Ελληνικές θέσεις που θα εκθέσει κατά τη διάρκεια των επαφών του στις ΗΠΑ.

Τα εθνικά θέματα θα συζητηθούν το απόγευμα στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά ολοκληρωμένη συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το θέμα των Σκοπίων και την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κλίντον. Στη συζήτηση εκτός του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να λάβουν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος και ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από κάθε πολιτικό κόμμα.

Με αντικείμενο τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος συνεδριάζει την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο ενώ στις 17 Μαϊου θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος έφτασε χθες στην Αθήνα. Ο κ. Κληρίδης ο οποίος θα έχει επαφές και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα αναγορευθεί σε διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας από το Δήμο Αθηναίων.

Το πόρισμα με τις τελικές προτάσεις για τις αυξήσεις που θα δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους θα παραδώσει εντός της ημέρας στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι για την αύξηση των έξι χιλιάδων δραχμών από 1ης Ιουλίου που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση η αρμόδια επιτροπή.

Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας με apot]kesla πλέον να είναι εμφανείς οι απειλές για τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων δεν επιτρέπουν για τρίτη ημέρα τη λειτουργία της χωματερής του δήμου μέχρι και αύριο. Με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονται για την άρνηση των Δήμων Ανατολικής Αττικής να δεχτούν στην περιοχή τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων. Το απόγευμα ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος θα συγκαλέσει σύσκεψη δημάρχων και κοινοταρχών ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να στείλει τις προσεχείς ημέρες επιστολή τελεσίγραφο προς τους δημάρχους και τους νομάρχες της Αττικής με την οποία θα ζητεί το κλείσιμο 32 χωματερών που λειτουργούν παράνομα στο λεκανοπέδειο Αττικής.

Ιταλός, μέλος διεθνούς κυκλώματος εμπόρων ναρκωτικών συνελήφθη το πρωί στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων Εβρου στα ελληνοτουρκικά σύνορα να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του 15,5 κιλά ηρωίνη Η ηρωίνη ήταν κρυμμένη στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Ο δράστης, Λεονάρντο Μπιάνγκι, 48 ετών παραδέχτηκε ότι ενεργούσε για λογαριασμό σπείρας και ο ίδιος θα εισέπρατε αμοιβή για τη μεταφορά της ηρωίνης από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία. Οι ελληνικές διωκτικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά την "Ιντερπολ" και τις αρμόδιες ιταλικές υπηρεσίες προκειμένου να γίνει ευρύτερη έρευνα για την πλήρη εξάρθρωση της σπείρας.

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.27 π.μ. προερχόμενη από απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης μεταξύ Βασιλικών και Περιστεράς της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. η περιοχή εντάσσεται στη λεγόμενη λεκάνη του Ανθεμούντα που είναι σεισμογενής. Από το ιστορικό της περιοχής προκύπτει ότι ο ισχυρότερος σεισμός έχει σημειωθεί το 1677 και ήταν εντάσεως 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιασέρ Αραφάτ. Η ακριβής πάντως ημερομηνία επίσκεψης του κ. Αραφάτ δεν έχει γίνει γνωστή, για λόγους ασφαλείας. Ο ηγέτης των Παλαιστίνιων αναμένεται να συζητήσει κατά τις επαφές του στην Αθήνα, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αμερικανική πρωτοβουλία για ειρήνευση στην περιοχή.

Νέος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος που "κυβερνά" το ψευδοκράτος στην Κύπρο εξελέγη ο γιός του Ραούφ Ντενκτάς Σερντάρ. Σε εκλογές που έγιναν με τη λήξη του συνεδρίου του κόμματος ο Σερντάρ Ντενκτάς που ήταν έως τώρα Γενικός Γραμματέας πήρε 629 ψήφους έναντι 331 του αντιπάλου του Τανέρ Ετκίν.

Τα Σκόπια επισκέπτεται σήμερα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμμέας του ΝΑΤΟ αρμόδιος για στρατιωτικά θέματα Αντονι Γκρέινγκ, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σκοπός της επίσκεψης η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη" η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την πορεία συνεργασίας με τη Συμμαχία.

Εγκαινιάζεται αύριο το απόγευμα από υπουργικό κλιμάκιο η 21η Διεθνής Εκθεση Co}mar η οποία άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Εκθετήριο Δημοπρατήριο της Καστοριάς. Την έκθεση οργανώνει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς "ο προφήτης Ηλίας" και θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 12 Μαϊου.

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 6 May 1996 - 7:00:04