Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (30/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (30.4.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου με αντικείμενο την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία της χώρας που παρουσίασε χθες ο Διοικητής της Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος και η οποία προτείνει την επ' αόριστον συνέχιση της λιτότητας. Ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση της οικονομίας, δεν προέβη, ωστόσο, σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου από τις 2 έως τις 4 Μαϊου. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Υγείας Αναστάσιος Πεπονής, Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης και Γεωργίας Απόστολος Φωτιάδης. Σκοπός της επίσκεψης είναι η προώθηση και η προβολή ενός νέου προτύπου ανάπτυξης της περιφέρειας, η εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής, η επικοινωνία και ο διάλογος με τους εργασιακούς, κοινωνικούς και τοπικούς φορείς και η ανάδειξη των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Κώστα Λαλιώτη θα έχει εντός της ημέρας αντιπροσωπεία των εργαζομένων στους σταθμούς διοδίων της χώρας οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση μέρους του Εθνικού Ταμείου Οδοποιίας. Οι εργαζόμενοι των διοδίων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν από αύριο το πρωί και για δυο ημέρες οι σταθμοί διοδίων σε όλο το εθνικό δίκτυο εάν αποβεί άκαρπη η συνάντησή τους με τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Κορυφώνονται αύριο με πανεργατικές συγκεντρώσεις οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και την ΑΔΕΔΥ και περιλαμβάνουν μουσικά και χορευτικά προγράμματα που θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικά συγκροτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χαιρετισμό στους εργαζόμενους απευθύνουν με μήνυματά τους η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και ο Συνασπισμός. Στο μήνυμά της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το Ελληνικό Εργατικό Κίνημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως "μοχλό της κοινωνικής εξέλιξης" βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή αντιμέτωπο με οξύτατα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Απευθύνει δε έκκληση για αγώνες και οράματα και σημειώνει ότι χωρίς αξίες κυριαρχεί ο ατομισμός, η αποξένωση και η αδιαφορία. Η διακήρυξη του ΚΚΕ προβάλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων για πενθήμερη εργασία και κοινωνική ασφάλιση καθώς και τα προβλήματα της νεολαίας, των συνταξιούχων και των γυναικών.

Τα συγκριτικά στοιχεία για το χρόνο εργασίας και το μισθολογικό j|stor στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος με αφορμή τις αυριανές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Με βάση τις στατιστικές του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Απασχόληση οι Ελληνες βρίσκονται στην πρώτη θέση στο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, αλλά στην προτελευταία σε ότι αφορά το μισθολόγιο. Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το ωριαίο κόστος μισθών στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο του ωριαίου κόστους του μέσου όρου των χωρών μελών της κοινότητας και ότι ο μέσος αριθμός εβδιμαδιαίας εργασίας στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 44 ώρες.

Τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της Αυλώνας θα αποκλείσουν το απόγευμα οι κάτοικοι του δήμου οι οποίοι εκφράζουν την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στην περιοχή τους χώρος υγειονομικής ταφής απορριμάτων. Η συντονιστική επιτροπή αγώνα θα εξετάσει και το ενδεχόμενο αποκλεισμού και της εθνικής οδού.

Συνεχίζονται οι έρευνες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής προκειμένου να εκτιμηθούν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την προχθεσινή βομβιστική επίθεση στο Κολωνάκι. Στο μεταξύ βελτιώνεται σταδιακά η πορεία της υγείας των δύο αστυνομικών που τραυματίστηκαν ενώ μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί δεν έχουν εντοπίσει υπολείμματα από ρολόι που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις για την πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών.

Αμερικανική πρόταση για να κηρυχθούν ως νεκρή ζώνη στο Αιγαίο οι βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το περασμένο Σάββατο στο Βουκουρέστι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Θεόδωρος Πάγκαλος και Εμρέ Γιονένσαϊ όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ". Η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικούς κύκλους του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρινίζει ότι η αμερικανική πρόταση διατυπώθηκε με το σκεπτικό ότι θα ήταν χρονοβόρα η διαδικασία προσφυγής στη Χάγη για το καθεστώς των βραχονησίδων.

Στασιμότητα σε ότι αφορά το Κυπριακό διαπιστώνει ο Αναπληρωτής Ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φεϊσέλ. Σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ο κ.Φεϊσέλ τονίζει ότι αν δεν επιτευχθεί πρόοδος θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος και προσθέτει ότι για να υπάρξει αλλαγή χρειάζεται η πολιτική βούληση των δύο πλευρών και η ενεργός και εποικοδομητική υποστήριξη και ανάμειξη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αλλον έναν νεκρό από τα πυρά του μανιακού δολοφόνου που σκότωσε 35 άτομα μέσα σε καφετέρια στην Ταζμανία, τουριστικό θέρετρο της Αυστραλίας ανακάλυψαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές. Ο δολοφόνος ο οποίος συνελήφθη χθες, τραυμάτισε άλλα δεκαεννέα άτομα τα οποία νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι Υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι εξετάζουν το αίτημα της Βρετανικής κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών βοδινού που επέβαλε η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η βρετανική κυβέρνηση pqote_mei σειρά μέτρων για την επιλεκτική σφαγή ζώων που πάσχουν από την "σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια" ωστόσο οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξακολουθούν να αντιτίθενται στην άμεση άρση των κυρώσεων και τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες επιστημονικές εκτιμήσεις του προγράμματος που έχει υποβάλλει η Βρετανία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Τοπικές βροχές και ισχυρούς νοτιοανατολικούς ανέμους προβλέπει για τις περισσότερες περιοχές της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις που πιθανότατα το απόγευμα θα αυξηθούν και μπορεί να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 30 April 1996 - 5:57:35