Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (25/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 25.4.1996

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κορνμπλουμ ο οποίος έφτασε χθες στη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Οι κ. Σημίτης και Κορνμπλουμ συζήτησαν τα ελληνοτουρκικά καθώς και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις. Αυτή την ώρα ο κ. Κορνμπλουμ συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κορνμπλουμ ενημέρωσε νωριτερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης για ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Αρσένης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κορνμπλουμ στην οποία παρεβρέθησαν ακόμη ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Κουρής και ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Ναίλς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αμερικανός αξιωματούχος φεύγει καλύτερα ενημερωμένος για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε δηλώσεις του υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην περιοχή και το ενδιαφέρον του για της ελληνικές θέσεις.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, του υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, της Υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμα. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα αποτελέσει η πορεία των μεγεθών της οικονομίας, ο πληθωρισμός, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων καθώς και το δημόσιο χρέος.

Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει προτάσεις για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων της χώρας καθώς και το ενδεχόμενο μετατροπής τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα αυτό δεν εμπεριέχεται στις δηλώσεις του.

Μειωμένη κατά 2,5 δραχμές πωλείται από σήμερα η βενζίνη ενώ κατά 3,9 δραχμές μειώνεται και η τιμή του ντίζελ. Η πτώση της τιμής των υγρών καυσίμων που ανακοίνωσε χθες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου ισχύει για τη Θεσσαλονίκη και το λεκανοπέδειο της Αττικής. Στην επαρχία παραμένει το πλαφόν ωστόσο, μετά από απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε μια προσπάθεια αναπροσαρμογής με βάση τις νέες τιμές μειώνονται οι ανώτατες τιμές κατά 2,5 δραχμές το λίτρο στη βενζίνη. Για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το υπουργείο Ανάπτυξης συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν τη βενζίνη σούπερ πάνω από 215,5 δραχμές και την αμόλυβδη πάνω από 199,5 δραχμές.

Επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών όταν δύο περιπολικά σταμάτησαν για έλεγχο ΙΧ αυτοκίνητο. Ο οδηγός του ΙΧ ανέπτυξε ταχύτητα και δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών που τους καταδίωκαν. Από τα πυρά των αγνώστων, οι οποίοι τελικά διέφυγαν tgr σύλληψης, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Ενας δεκαοκτάχρονος Αλβανός ο Βασκίμι Χιίζα έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα σε επεισόδιο μεταξύ ανδρών του Λιμενικού Σώματος και Αλβανών στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Αγία Αικατερίνη στη βόρεια Κέρκυρα όταν περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε δύο ταχύπλοα σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στις υποδείξεις να σταματήσουν για έλεγχο οι χειριστές των μικρών σκαφών αρνήθηκαν και ανέπτυξαν ταχύτητα. Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος αναγκάστηκαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές στις οποίες απάντησαν οι Αλβανοί δουλέμποροι με πυροβολισμούς με αυτόματο όπλο. Οταν τα αλβανικά ταχύπλοα εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκαν να ακινητοποιηθούν έγινε έλεγχος από τους λιμενικούς οι οποίοι βρήκαν τρία άτομα και το πτώμα του δεκαοκτάχρονου που είχε χτυπηθεί από τα πυρά.

Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν τη Δευτέρα οι μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ στο μεταξύ το προεδρείο τους ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα για τα αιτήματά τους.

"Η Τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί" δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα. Στόχος της επίσκεψης του επιτρόπου της Ε.Ε. είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων εργασίας με την τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της τελωνειακής σύνδεσης της γειτονικής χώρας με την κοινότητα.

Συνεχίζεται η ένταση στο Λίβανο καθώς από τις πρωινές ώρες τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα του λιμανιού της Τύρου ενώ οβίδες πλήττουν στρατόπεδα της οργάνωσης "Χεζμπολάχ" και τα γύρω χωριά. Σε αντίποινα η "Χεζμπολάχ" συνέχισε την επίθεση με ρουκέτες κατά του ισραήλ.

Αραιές νεφώσεις προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί ηλιοφάνεια με νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 9 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 25 April 1996 - 7:24:28