Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (22/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 22.4.1996

Τούρκοι δουλέμποροι που επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος αποβίβασαν το πρωί οκτώ ιρανούς λαθρομετανάστες στην περιοχή "Αγιος Στέφανος" του Καστελόριζου. Το τουρκικό πλοίο "Ντεριαν 1" έγινε αντιληπτό από ακταιωρό του ελληνικού λιμενικού που το κάλεσε να υπακούσει στις εντολές για έλεγχο. Εκείνο ωστόσο αρνήθηκε και το πλήρωμα του ελληνικού περιπολικού έριξε στον αέρα προειδοποιητικούς πυροβολισμούς. Το τουρκικό σκαφος είχε αποπλεύσει από την πόλη Κας που απέχει ενάμιση μίλι από το Καστελόριζο και μετά την καταδίωξη από το Ελληνικό σκάφος κατάφερε να διαφύγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να επιστρέψει στην τουρκική πόλη. Οι ιρανοί λαθρομετανάστες, τρεις άνδρες, δύο γυναίκες και τρία ανήλικα παιδιά, κρατούνται στο λιμεναρχείο του Καστελόριζου. Το επεισόδιο περιέγραψε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Αναντολού" μετέδωσε ότι Ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού αλιευτικού τα ξημερώματα ανοικτά των ακτών της πόλης Κας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Κάνει δε λόγο για έναν τραυματία μέλος του πληρώματος του τουρκικού σκάφους. Το Τουρκικό πρακτορείο ανέφερε ότι μετά το επεισόδιο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισαν να περιπολούν στην περιοχή όπου βρίσκεται ελληνική βραχονησίδα. Στο μεταξύ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να επιδώσει διάβημα στην Ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ενώ πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι το επεισόδιο συνέβη μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είχε αποφευφχθεί αν οι ελληνικές αρχές είχαν έλθει σε συννενόηση με τις τουρκικές για να καταδιωχθεί το τουρκικό αλιευτικό.

"Δεν υπάρχει καμμία τέτοια αναφορά στο θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΝ από τα παραπλέοντα στην περιοχή σκάφη" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αναφερόμενος στο τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή" ότι ελληνική ακταιωρός εβαλλε εναντίον τουρκικού αλιευτικού σκάφους.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκλογές" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Γιώργου Πασχαλίδη περί ενδεχομένου πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί ο πρωθυπουργός στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι "οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός" και πρόσθεσε ότι "είναι μέσο για να αποκτήσουν οι χώρες κυβερνήσεις και υπάρχει κυβέρνηση με στέρεη πλειοψηφία". Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να θέσει ο πρωθυπουργός υποψηφιότητα στο συνέδριο του Ιουλίου ο κ. Ρέππας τόνισε : "ο κ. Σημίτης θα ανακοινώσει την απόφασή του όταν κρίνει ο ίδιος ότι έχει έρθει η ώρα. Ο πρωθυπουργός θα κριθεί από τη μάχη που θα δώσει στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Καμμία άλλη μάχη δεν θεωρεί ότι έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

"Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στο θέμα της suf^tgsgr του θέματος της Θράκης στο αμερικανικό κογκρέσο. Τόνισε δε ότι το θέμα δεν αφορά την αμερικανική κυβέρνηση και αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε το θέμα όσο βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Ομαλά εξελίσσεται η υγεία των πέντε Ελλήνων τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Καϊρο οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Καϊρου και αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Αθήνα. Εκτός κινδύνου είναι και ο Στυλιανός Δρακούλης ο οποίος βρισκόταν στη σοβαρότερη κατάσταση. Στα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός" και Ασκληπιείο Βούλας νοσηλεύονται εκτός κινδύνου άλλοι οκτώ τραυματίες οι οποίες όπως εκτιμούν οι γιατροί θα βγούν από τα νοσοκομεία σε λίγες μέρες.

Ερευνες διεξάγει η αιγυπτιακή αστυνομία για τον εντοπισμό των τριών ενόπλων που έκλεψαν ένα φορτηγάκι και σκότωσαν τον οδηγο του κοντά στο χωριό Καφαντάχ στη Νότια Αίγυπτο. Σύμφωνα με εφημερίδες του Καϊρου οι τρεις δράστες ευθύνονται και για τη δολοφονία των 18 Ελλήνων τουριστών στο Καϊρο καθώς εντείνονται οι έρευνες για τη σύλληψη των τρομοκρατών της οργάνωσης Τζαμα Αλ Ισλαμίγια που ανέλαβε την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης δηλώνοντας ότι στόχος της ήταν ισραηλινοί τουρίστες και απο λάθους σκοτώθηκαν Ελληνες.

Την αντίδρασή του στις οργανωτικές αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για "συρρίκνωση της Ν.Δ." και για "εξυπηρέτηση των συμφερόντων όσων επιχειρούν να ελέγξουν εκ του αφανούς την πορεία του πολιτικού βίου της χώρας". Επισήμανε δε ότι "το ζητούμενο δεν είναι η διανομή κομματικών αξιωμάτων αλλά να μπορέσει να διατηρήσει η Ν.Δ. το κομματικό της εύρος φέροντας πίσω στελέχη και οπαδούς που έχουν απομακρυνθεί χωρίς να αποκλείει πρόσωπα και τάσεις".

Τη στήριξη των αποφάσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ υπεραμύνθηκε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Μαγγίνας ο οποίος αντικασταστάθηκε στην εκπροσώπηση του κόμματος από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Μαγγίνας τόνισε ότι "στηρίζει τις αποφάσεις του κ. Εβερτ διότι υπηρετούν το στόχο της επαφής με το λαό και τς ενθάρρυνσης των οπαδών του κόμματος, καθώς οι εκλογές δεν αποκλείονται ανά πάσα στιγμή".

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον προσδιορισμό των αιτίων του ναυαγίου του πλοίου "Ποσειδών Εξπρές" στο λιμάνι της Πάρου. Ομάδα δυτών συνεχίζει τις εργασίες απάντλησης των υγρών καυσίμων του πλοίου που διέρρευσαν στη θάλασσα ωστόσο η κατάσταση είναι ελεγχόμενη καθώς η ρύπανσ εντοπίζεται μόνο μέσα στα πλωτά φράγματα που βρίσκονται γύρω από το πλοίο. Εξάλλου αίσθηση έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν υπάρχει στους ναυτικούς χάρτες ο ύφαλος στον οποίο φέρεται ότι προσέκρουσε το πλοίο.

Ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή της στην ΠΓΔΜ η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ η οποία είχε επαφές με εκπροσώπους των συνδικάτων των Σκοπίων καθώς και με τους προέδρους των 15 κλάδων των δευτεροβάθμιων συνδικάτων. "Θετικό" χαρακτήρισε το κλίμα των συναντήσεων ο επικεφαλής της ekkgmij^r αποστολής και Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πρωτόπαππας.

Μικρή βελτίωση του καιρού προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα ωστόσο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 22 April 1996 - 11:01:53