Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (16/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (16.4.1996)

Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς αρχίζει αύριο νέος γύρος διαβουλεύσεων στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Έλληνα πρέσβη Χρήστου Ζαχαράκη και του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ Ιβαν Τόσεφσκι. Από τις συνομιλίες θα διαφανεί η τακτική που θα ακολουθήσουν τα Σκόπια μετά τις κυβερνητικές αλλαγές στη γειτονική χώρα. Για τις συνομιλίες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ υπογράμμισε ότι οι θέσεις της χώρας μας για το θέμα είναι γνωστές. Στα Σκόπια τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν φειδωλά στο θέμα των νέων διαβουλεύσεων. Μόνο ο κρατικός ραδιοσταθμός αναφέρθηκε στις συνομιλίες χωρίς κανένα σχολιασμό.

Για τα αποτελέσματα των επαφών του κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενημερώσει τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το Εκτελεστικό Γραφείο θα απασχολήσει επίσης και η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο του Ιουλίου.

Την ενδιαφέρουσα άποψη ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος "με έξυπνη τακτική" κατάφεραν να πάρουν με το μέρος της Ελλάδας τον Πρόεδρο Κλίντον και τις ΗΠΑ εκφράζει σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Ο Τούρκος δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι κατά τη συνάντηση Κλίντον - Σημίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις επί του θέματος των βραχονησίδων αλλά και ολόκληρου του φάσματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δήλωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για παραπομπή του προβλήματος των βραχονησίδων Ιμια στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης" τονίζει σε επιστολή του προς τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή για Δικαιοσύνη στην Κύπρο ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Στην επιστολή ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της παραπομπής του θέματος της κυριότητας της Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο και επαναλαμβάνει ότι συμφωνεί με την ελληνική θέση περί μη χρήσης βίας ή απειλής βίας. Τονίζει δε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναλάβουν πρωτοβουλία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, κάτι που θα βοηθήσει στη μείωση της έντασης και θα ανοίξει το δρόμο για συμφιλίωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

"Η Τουρκία έχει ελάχιστες πιθανότητες να βγει κερδισμένη από την προσφυγή στη Χάγη για το θέμα των βραχονησίδων", υποστηρίζει ο επί τιμή Σεχίμ Γκιουνβέρ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ". Ο Τούρκος διπλωμάτης εμφανίζεται απαισιόδοξος για την τροπή που παίρνει το θέμα των βραχονησίδων για την Τουρκία και δεν πιστεύει ότι η απόφαση που θα εκδοθεί από το Διεθνές Δικαστήριο θα e_mai ευνοϊκή για τη χώρα του.

Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα επισκεφθεί από τις 2 μέχρι τις 5 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από υπουργούς και υφυπουργούς. Ο κ. Σημίτης αναμένεται να εξαγγείλει προγράμματα για την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη συγκράτηση του ακριτικού πληθυσμού στις περιοχές αυτές και ακόμη την ανάπτυξη της βιοτεχνίας, του τουρισμού και άλλων τομέων.

Βαρύς ήταν και πάλι ο φόρος αίματος από τα τροχαία δυστυχήματα που έγιναν τις ημέρες του Πάσχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι σήμερα το πρωί 35 άτομα σκοτώθηκαν και 403 τραυματίστηκαν σε 275 τροχαία δυστυχήματα που έγιναν σε όλη τη χώρα. Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι χθες εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη 95.700 αυτοκίνητα. Στη Θεσσαλονίκη τις τέσσερις μέρες σημειώθηκαν 18 τροχαία δυστυχήματα από τα οποία τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν.

Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αποστείλει εντός των ημερών το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών. Στην πλειοψηφία τους τα πρώτα 100.000 σημειώματα είναι χρεωστικά και αφορούν κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό το υπουργείο θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους του για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο οι αεροσυνοδοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αιτήματά τους είναι η αναπροσαρμογή των μισθών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίες καθώς και η πρόσληψη προσωπικού.

Στην Ελλάδα φτάνει σήμερα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ιταλίας Στρατηγός Μπονιφάτζιο Ινκίσα ντι Καμεράνα, προσκεκλημένος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατού, αντιστρατήγου Μανούσου Παραγιουδάκη. Ο Ιταλός στρατηγός θα γίνει δεκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θα πραγματοποιήσει εξάλλου επισκέψεις σε στρατόπεδα, Κέντρα Εκπαίδευσης του Στρατού ξηράς και αρχαιολογικούς χώρους.

Προσάραξε χθες στη θαλάσσια περιοχή Κεφάλου της Κω λόγω έλλειψης καυσίμων το υπό τουρκική σημαία τουριστικό σκάφος "Οριεντ" στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες και μία γυναίκα, όλοι Τούρκοι υπήκοοι. Το σκάφος πήρε κλίση 46 μοιρών και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες να ρυμουλκηθεί από ελληνικό σκάφος.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες προβλέπει για σήμερα για τη Βόρεια Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 16 April 1996 - 8:13:52