Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (10/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (10.4.1996)

Επιτυχή χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα ελληνοτουρκικά, το θέμα της Ιμια, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και το σκοπιανό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κ. Κλίντον ασπάζεται τις ελληνικές θέσεις για την αποφυγή χρήσης βίας, το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, την επίλυση τυχόν διαφορών με προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης και κυρίως σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας. Ειδικότερα σε ότι αφορά το θέμα της Ιμιας ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι επανέλαβε στον Αμερικανό πρόεδρο τις θέσεις μας πως είναι σαφέστατο το Διεθνές Δίκαιο σε αυτή την περίπτωση και πως σαφέστατα προκύπτει από τις υπάρχουσες συνθήκες ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τα εδαφικά κυριαρχικά δικαιώματα επί των Ιμια. Για το σκοπιανό ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει την ενδιάμεση συμφωνία και ότι στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί ο διμερής διάλογος.

Οι διαδικασίες στο Κυπριακό θα προχωρούν παράλληλα με τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι πρώτο βήμα παραμένει η διευθέτηση του προβλήματος της βραχονησίδας Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πρόσκαιρη χαρακτήρισε την αύξηση του πληθωρισμού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος την απέδωσε στις ανατιμήσεις των καυσίμων και ορισμένων ειδών διατροφής. Ο κ. Παπαντωνίου από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται προέβη στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο τιμάριθμος θα μειωθεί και θα κυμανθεί στο ποσοστό που έχει προβλέψει η κυβέρνηση.

Καμιά κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων δεν διαβλέπει ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ.Σημίτη με τον πρόεδρο Μπίλ Κλίντον. Mε αποκλειστική δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει ότι "άνοιξε θέμα Δωδεκανήσων" και αφέθηκε ουσιαστικά ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία να επισημοποιήσει τις παράλογες απαιτήσεις της. Ο κ.Σαμαράς κατηγορεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψαν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και καλεί τον κ.Σημίτη να ενημερώσει τη Βουλή για όσα συζήτησε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο. "Το συμπέρασμα είναι ότι συρόμαστε σε έναν εφόλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, ενώ από την άλλη, εγκαταλείψαμε το θέμα του ονόματος των Σκοπίων" είπε ο κ. Σαμαράς και ζήτησε "την ενημέρωση της Βουλής για όσα συζήτησε ο κ.Σημίτης στην Ουάσιγκτον. Είναι χρέος του να το πράξει για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός" κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ.

Ειρηνική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί εκπρόσωποι έντεκα συνταξιουχικών οργανώσεων του νομού ζητώντας τον καθορισμό των κατώτερων συντάξεων στο ποσό του εικοσαπλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Πορείες πραγματοποίησαν και οι συνταξιούχοι στο κέντρο της Αθήνας και στο κέντρο του Πειραιά διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ακρίβεια.

Έκτακτες πτήσεις εσωτερικού προγραμμάτισε η Ολυμπιακή Αεροπορία προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Τα τριάντα εννέα έκτακτα δρομολόγια θα ισχύσουν μέχρι τις 16 Απριλίου.

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τις ημέρες του Πάσχα θα ισχύσουν σε όλη τη χώρα όπως ανακοινώθηκε χθες από την Τροχαία Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εξόδου των εκδρομέων όλη η δύναμη της τροχαίας θα βρίσκεται κατά μήκος των εθνικών οδών, ενώ για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί αστυνομικό ελικόπτερο που θα συντονίζει και θα εποπτεύει την έξοδο των Θεσσαλονικέων. Η τροχαία θα λάβει όμως μέτρα και εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Βούλγαρος έμπορος ναρκωτικών συνελήφθη τη νύχτα στην περιοχή Προμαχώνα σε ενέδρα αστυνομικών γιατί πέρασε κρυφά στο ελληνικό έδαφος μεταφέροντας 7,5 κιλά χασίς που επρόκειτο να το παραδώσει σε Έλληνα συνεργάτη του. Ο 25χρονος Μπρορισλαβ Κοπόβ από το Σαντάνσκι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Σερρών ενώ οι έρευνες της αστυνομίες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων μελών της ίδιας σπείρας.

Τα Ηνωμένα Έθνη δε θα δεχτούν οποιουσδήποτε χάρτες τυχόν καταθέσει το ψευδοκράτος για τα λεγόμενα χωρικά ύδατα, δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ. Σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες, ανέφερε, είναι ξεκάθαρες σε ότι αφορά τέτοια θέματα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η τουρκική ενέργεια δε θα επηρεάσει τις πρωτοβουλίες του Κυπριακού.

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες η Διαρκής Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στη Βρετανία για τις εξαγωγές ζωντανών ζώων και κρέατος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης καθώς και τα προϊόντα που αυτή καλύπτει.

Λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν προβλέπει για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 10 April 1996 - 10:19:51