Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (05/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (5.4.1996)

"Δε βιαζόμαστε να κλείσουμε κανένα εθνικό θέμα. Όταν φτάσει η στιγμή θα προχωρήσουμε στην πιο σωστή λύση", δήλωσε κατά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας στο αν υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησης που να του ζητούν να μη βιαστεί να κλείσει τα εθνικά θέματα, όπως, λόγου χάρη, το Σκοπιανό. Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε επίσης ότι στις αρχές του Μαΐου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θράκη, με στόχο, όπως σημείωσε "να δούμε από κοντά τα προβλήματα σε όλες τις περιοχές της και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ακριτική αυτή περιοχή, που βρίσκεται κοντά στο χώρο των Βαλκανίων, κέντρο ανάπτυξης της χώρας".

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη είχε νωρίς το μεσημέρι ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Βαλκανικής καθώς και οι πρωτοβουλίες Ελλάδας και Βουλγαρίας προς την κατεύθυνση της ασφάλειας της περιοχής. "Ευπρόσδεκτη" χαρακτήρισε σε δηλώσεις του ο Γεράσιμος Αρσένης, την πρόταση της Βουλγαρίας για συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών το καλοκαίρι στη Σόφια και των υπουργών Αμυνας στις αρχές του Φθινοπώρου στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Ο κ. Πίρινσκι επισήμανε ότι οι ενδεχόμενες συναντήσεις αποτελούν βήματα που θα δεσμεύουν όλες τις χώρες στην περιοχή στο πλαίσιο της ανάπτυξης πρωτοβουλιών για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ασφάλεια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο Μιλτιάδη Εβερτ και με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Την αναγκαιότητα σαφούς προσδιορισμού της θέσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή επαφή επισήμαναν με δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη συνεδρίαση βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Επεσήμαναν δε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας, της σύμπνοιας και της ομοψυχίας στο εσωτερικό της.

Εκδήλωση - δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη οργανώνει τη Δευτέρα η ηγεσία της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού της Ελλάδας. Την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μία μέρα πριν τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σημίτης στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με άλλες ομογενειακές οργανώσεις. Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Κυριακής και θα παραμείνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα μέχρι την Τετάρτη το πρωί οπότε θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο κ. Σημίτης θα μιλήσει το μεσημέρι σε εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια. Την Παρασκευή θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ και των τραπεζών με αντικείμενο την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ απέρριψε τις εργοδοτικές προτάσεις για αυξήσεις σε διετή σύμβαση 4 συν 4% τον πρώτο χρόνο και δύο μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το 1997.

Για μετά το Πάσχα αναβάλλονται οι κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων όπως προέκυψε κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στο μεταξύ απόψε στη Λάρισα συνεδριάζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού για να αποφασίσουν αν θα προβούν σε κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο τις ερχόμενες ημέρες. Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Λάρισας κ. Αθανάσιο Νασίκα, η επανάληψη των πανελλαδικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, πρέπει να θεωρείται βέβαιη ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εμπορίου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για επιβολή ανωτάτου ορίου λιανικής πώλησης των αμνοεριφίων.

Λαμπρή τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στη Θεσσαλονίκη σήμερα το βράδυ προετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης μπροστά από το Λευκό Πύργο. Η Ολυμπιακή φλόγα θα φτάσει στα όρια του νομού, στο Γαλλικό ποταμό στις 7,30 το απόγευμα από όπου Θεσσαλονικείς διακεκριμένοι αθλητές και πρωταθλητές θα τη μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης. Η Ολυμπιακή φλόγα αναμένεται να καταλήξει στο Λευκό Πύργο στις 9 το βράδυ όπου με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής.

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων το οποίο θα ισχύσει έως το Μεγάλο Σάββατο. Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 8,30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ και το Σάββατο έως τις 5 το απόγευμα.

Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τ. Μαλεσκάνου στις 10-11 Απριλίου, αποδεχόμενος πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Α. Μιχαηλίδη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρουμάνου υπουργού στην Κύπρο μετά το 1989 ενώ η επίσκεψη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα αποτελέσει ευκαιρία διαλόγου για την ανάπτυξη των ρουμανοκυπριακών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

Περιοδεία στις σκανδιναβικές χώρες θα πραγματοποιήσει στις 10-16 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Σουηδία, όπου στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής της Στοκχόλμης θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η ΠΓΔΜ και η κατάσταση στα Βαλκάνια".

Άστατο καιρό κατά περιόδους νεφελώδη προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 7 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 5 April 1996 - 8:36:24