Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (26.3.1996)

Ανοιχτή πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ προς τον Κώστα Σημίτη να επισκεφθεί την Αγκυρα επέδωσε το πρωί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα Ομίρ Παμίρ. Οι κ. Σημίτης και Παμίρ είχαν συνάντηση σαράντα περίπου λεπτών ενώ μετά τη συνάντηση δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η κυβερνητική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με αντικείμενο τα αιτήματα των αγροτών και το νομοσχέδιο περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ.

"Η Τουρκία απομονώθηκε και έδειξε σε όλους ότι δεν θέλει να δεσμευτεί για το σεβασμό των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών". Αυτό τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης σχολιάζοντας την εξέλιξη του μαραθώνιου χθεσινού ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Τρακατέλλης υπογράμμισε ότι "η Τουρκία αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να δείξει σε όλες τις χώρες μέλη τί επιδιώκει και να αποδείξει τις καταγγελίες της Ελλάδος ότι δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες".

"Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από το κυβερνητικό του έργο στις εκλογές του 1997 και όχι από τις "επιδόσεις" των στελεχών του στα εσωκομματικά". Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τα Νέα" η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου η οποία προσθέτει ότι η εκλογή του Κώστα Σημίτη στην πρωθυπουργία της χώρας "προσωποποίησε μια διάθεση του ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με την κοινωνία με έναν τρόπο βεβαίως εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την εποχή Παπανδρέου". Σχολιάζοντας την έξοδο του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ωνάσειο η Υπουργός Ανάπτυξης τον χαρακτηρίζει "μεγάλο πολιτικό και ιστορικό κεφάλαιο του ΠΑΣΟΚ" ενώ αναφερόμενη στα τιμολόγια της ΔΕΗ τονίζει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνουν οι προετοιμασίες για μια νέα τιμολογιακή πολιτική.

Τις προτάσεις της Πολιτικής Ανοιξης για ψηφοφορία στη βουλή, διεξαγωγή δημοψηφίσματος και σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Εθνος" ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στη Μεσσηνία. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Σαμαράς τάσσεται κατά της "συνολικής προ-αποδοχής ότι για κάθε διαφορά με την Αγκυρα θα πρέπει να καταλήγουμε στη Χάγη" προσθέτοντας ότι με την τακτική αυτή "θα μετατρέψουμε ολόκληρες ελληνικές περιοχές σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης".

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων οι εφορίες και τα ταχυδρομεία θα μείνουν ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι όσοι καταθέσουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους θα αντιμετωπίσουν την επιβολή προστίμου το ύψος του οποίος θα κυμαίνεται από 60 έως 300.000 δραχμές.

Ολοκληρώθηκε η 68η απονομή των βραβείων Οσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η ταινία "Braveheart" του Μελ Γκίμπσον απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου μακιγιάζ και καλύτερων ηχητικών εφφέ.

Συμφωνία τεχνικής συνεργασίας με τη ρωσική κυβέρνηση σε θέματα άμυνας υπέγραψε στη Μόσχα ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Ηλιάδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία πλαίσιο για επόμενες συμφωνίες. Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις για τη συμφωνία ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες με οποιοδήποτε κράτος, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης ξεκινά η Πολιτιστική Εταιρεία "Μακεδνός" στο πλαίσιο των προεκδηλώσεών της για την Πολιτιστική πρωτεύουσα 1997. Η εκστρατεία έχει θέμα "Ελληνικό σχολείο, πυρήνας ευρωπαϊκής αναγέννησης" ενώ η ενημέρωση των μαθητών θα εστιαστεί σε θέματα που αφορούν διαχρονικά τον ελληνικό εποικισμό.

Οι νεφώσεις και οι ασθενείς βροχές είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινου καιρού στη βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 26 March 1996 - 9:45:22