Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (14/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (14.3.1996)

Με τη Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Νωρίτερα ο κ. Σημίτης ενημέρωσε για τα εθνικά μας θέματα τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση Σημίτη - Σαμαρά μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο σε μια προσπάθεια συναίνεσης σε ότι αφορά τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό.

Με τον πρωθυπουργό αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο θα έχει το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Νιλς Πήτερσεν ο οποίος έφτασε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Το βράδυ ο κ. Πήτερσεν θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα δοθεί προς τιμήν του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος θα έχει επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Η επίσκεψη αυτή του κ. Παπαντωνίου εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ενώ θα τεθούν ακόμη θέματα χρηματιστηρίου, νομισματοπιστωτικής πολιτικής και επιχειρηματικών επεκτάσεων σε νέες αγορές.

Δύο ακόμη δραπέτες των φυλακών της Κέρκυρας συνέλαβαν σήμερα οι αστυνομικές αρχές της Κέρκυρας ενώ συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 29 κρατούμενοι ενώ ελεύθεροι παραμένουν 15 δραπέτες.

Αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου του συνασπισμού την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, και οι κ. Σκανδαλίδης, Βαρβιτσιώτης και Σαμαράς.

Ολοκληρώνεται σήμερα η απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Στην απεργία συμμετέχουν τα Κέντρα Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοήθειας ενώ εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Στην Αθήνα θα κατέβουν την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες πολλών περιοχών της χώρας μετά από αποφάσεις που έλαβαν οι τοπικές τους ενώσεις. Αγρότες από τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία, τον Έβρο και την Ηλεία την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Γεωργίας και πορεία διαμαρτυρίας προς τη βουλή.

Σε σειρά συσκέψεων με θέμα το νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης προεδρεύει σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αναστάσιος Πεπονής ο οποίος έφτασε χθες το απόγευμα στη συμπρωτεύουσα. Ο κ. Πεπονής το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΜΑ-Θ.

Ομιλία με θέμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα εκφωνήσει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

Την άποψη ότι ο όρος "Σλαβομακεδονία" θα κάλυπτε περισσότερο τις εθνικές μα επιδιώξεις εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ. Νιώτης τόνισε ότι το εθνικό αυτό θέμα και οι οποίες εξελίξεις υπάρχουν θα πρέπει να συζητηθούν στα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε το κίνημα να αποκτήσει μία και μόνη άποψη.

Τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή δολοφονία στη Σκωτία δεκατεσσάρων παιδιών και δύο ενηλίκων από μανιακό δολοφόνο που εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο , εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζών Μέητζορ. "Ιδιαίτερα συντετριμμένη" δήλωσε και η βασίλισσα Ελισάβετ εκφράζοντας τις οικογένειες των θυμάτων των βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήριά της.

Επεισόδια ξέσπασαν και πάλι στην Αρχιεπισκοπή της Κύπρου στη Λευκωσία όταν υποστηρικτές του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου Μερακλή διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την άρνηση του αρχιεπισκόπου Χρυστοστόμου να τοποθετηθεί ο Παγκράτιος στη θέση του Μητροπολίτη Μόρφου. Διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις ενώ ξέσπασαν συμπλοκές και αρκετά άτομα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος φυδαγεύτηκε από την πίσω πόρτα της Αρχιεπισκοπής και η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο της αρχιεπισκοπής.

"Παιδιά σε νέα οικογενειακά πλαίσια" είναι το θέμα διημερίδας που πραγματοποιείται με διεθνείς συμμετοχές από 15 έως 16 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Δ.Ε.Θ. και διοργανώνεται από την Επιτροπή Πρόνοιας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με το ΠΙΚΠΑ και το ίδρυμα ΚΕ.ΠΕΠ. Αγιος Δημήτριος. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει αύριο το πρωί η Γενική Γραμματέας του ΥΜΑΘ κ. Χρύσα Μανωλιά.

Οι νεφώσεις και οι πρόσκαιρες βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 14 March 1996 - 8:05:16