Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (11/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (11.3.1996)

Τις νέες δυνατότητες της Ελλάδας ως κέντρου σύνδεσης της Δυτικής Ευρώπης με τις χώρες των Βαλκανίων επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε μήνυμά του προς το συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκανική" οι εργασίες του οποίου άρχισαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε το συνέδριο ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που στόχο του έχει την επίτευξη διαβαλκανικής πολιτικής κάλυψης της επιχειρηματικής συνεργασίας. Πρόσθεσε ακόμη ότι για τη Βόρειο Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί πρόσφορες συνθήκες προωθήσεως ευρύτερων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων επί διεθνούς επιπέδου. "Κατά συνέπεια πολλαπλώς σημαντικός είναι ο στόχος του συνεδρίου να επιτευχθεί η διαβαλκανική πολιτική κάλυψη της επιχειρηματικής συνεργασίας στην περιοχή" καταλήγει το μήνυμα του κ. Στεφανόπουλου.

Τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Βαλκανικών κρατών που θα προωθήσει η κυβέρνηση στα θεσμικά όργανα της κοινότητας παρουσίασε στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκανική" η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου υπέβαλλε συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των χωρών της Βαλκανικής. Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως δύο από τους βασικούς στόχους της αναπτυξιακής της πολιτικής είναι η επιτάχυνση των υλοποίησης των προγραμμάτων του δεύτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και η αξιοποίηση της οικονομικής συνεργασίας με τις άλλες βαλκανικές χώρες.

Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση των Ελλήνων στην ευρύτερη βαλκανική έδωσε ο υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο συνέδριο. Αναφερόμενος εξάλλου στα εθνικά μας θέματα και κληθείς να σχολιάσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες προωθείται η ονομασία "Νέα Μακεδονία" για την ΠΓΔΜ ο κ. Πετσάλνικος τις χαρακτήρισε πολύ βιαστικές. εξέφρασε δε τη θέση ότι "¨θα πρέπει η τελική λύση να κατοχυρώνει την πατρίδα μας, να κατοχυρώνει τη Μακεδονία. Να είναι η καλύτερη λύση για την πατρίδα και τη Μακεδονία μας" κατέληξε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης.

Την ανάγκη επανατοποθέτησης των δεσμών που συνδέουν τις χώρες των Βαλκανίων, σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης και συνεργασίας, τη στιγμή μάλιστα που δημιουργείται στην περιοχή μια νέα, πρωτόγνωρη δυναμική, διατύπωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, χαιρετίζοντας την πρώτη συνεδρίαση της Μεικτής Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG-PHARE Ελλάδας-Βουλγαρίας που πραγματοποιείται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη. ''Η Κοινότητα μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να γίνουν τα σύνορα από χώρος απομόνωσης, χώρος προοπτικής, αναγέννησης και ανανέωσης, είπε ο κ.Πάχτας για να σημειώσει, πως πρέπει να συμβάλλουν όλοι προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για το μέλλον των χωρών μας''.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει το απόγευμα εκτάκτως ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για τα εθνικά μας θέματα.

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, την Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο θα έχει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι επαφές αυτές του πρωθυπουργού εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξασφάλισης ευρύτερης συναίνεσης στο θέμα της ελληνικής στάσης για την ονομασία των Σκοπίων.

Ασύλληπτοι παραμένουν οι 28 από τους 44 δραπέτες των φυλακών της Κέρκυρας παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αστυνομία. την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου απόδρασης που εκτελέστηκε με τη βοήθεια ατόμων εκτός φυλακής υπαινίχθηκαν ο αστυνομικός διευθυντής της Κέρκυρας και Γ.Γ. της περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στην αστυνομία αλλά και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επέρριψε τις ευθύνες της απόδρασης ο νομάρχης της Κέρκυρας ενώ ανίκανη χαρακτήρισε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία καταλογίζοντας ευθύνες στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία αρχισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στην απεργία συμμετέχουν τα Κέντρα Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μαζί με υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν άκαρπη τη συνάντηση ενώ ο Υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος σε ότι αφορά το επίδομα των 18,000 δραχμών είπε ότι αυτό θα χορηγηθεί όταν δοθεί και στους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας οι επαγγελματοβιοτέχνες της χώρας. Αύριο οι συνταξιούχοι διοργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος με αίτημα την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και χορήγηση αυξήσεων ανάλογων με εκείνες των μισθωτών.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχαν το πρωί οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας με αντικείμενο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο και μεθαύριο τα ΤΕΙ της χώρας ενώ την Τετάρτη θα κλείσουν και τα ΑΕΙ.

Επαφές με τον πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής βουλής Αλέξης Γαλανός ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Γαλανού είναι ο συντονισμός των προσπαθειών των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου προς την κατεύθυνση της καλύτερης προώθησης του θέματος των αγνοουμένων.

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου προκειμένου να έχει επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Η επίσκεψη αυτή του κ. Παπαντωνίου εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ενώ θα τεθούν ακόμη θέματα wqglatistgq_ou, νομισματοπιστωτικής πολιτικής και επιχειρηματικών επεκτάσεων σε νέες αγορές.

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων το όνομα αρχίζει από Α ενώ αύριο λήγει η προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων το όνομα αρχίζει από Β και Γ. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η προθεσμία λήγει στις 26 Μαρτίου.

Το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ αποτελεί το αντικείμενο των συνομιλιών που έχουν σήμερα εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Οι νεφώσεις και οι ασθενείς χιονοπτώσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από έναν έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 11 March 1996 - 7:48:16