Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (08/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.3.1996)

Για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στη συνάντηση που είχαν το πρωί στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Μετά τη συνάντηση ο κ.Σημίτης δήλωσε οτι "είχε μια μακρά συζήτηση με τον κ. Στεφανοπουλο γύρω από τα εθνικά μας θέματα. Η κυβέρνηση τον ενημέρωσε για τις ελεξίξεις, για τις σκέψεις της σε σχέση με τις κατευθύνσεις τις οποίες πρόκειται να ακολουθήσει" Σε ερώτηση δημοσιογραφου εαν συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός απάντησε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα.

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Τόσο η Ελλαδα όσο και τα Σκόπια προσανατολίζονται τωρα σε μια συμβιβαστική λύση με σύνθετη ονομασία. Η κινητικότητα στο σκοπιανό, που επιβεβαιωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Παγκαλος εχει στόχο μέχρι τις 14 και 15 Απριλίου που θα ξανασυναντηθούν οι Ζαχαράκης-Τόσεφσκι για συνομιλίες υπό τον Σαϊρους Βανς, να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα θα κοινοποιήσει τις θέσεις της προς την Αμερικανική πλευρά στις 9 Απριλίου, κατά την συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος Μπιλ Κλιντον και ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Παγκαλος θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την εισήγηση που έχει ετοιμάσει για λύση του σκοπιανού προβλήματος.

Με αποκλεισμούς δρόμων και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων. Αποκλεισμένη παραμένει από χθες το πρωί η εθνική οδός Θεσσαλονίκης- Καβάλας από αγρότες και κτηνοτρόφους στο ύψος της Γερακαρούς. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θέρμη, το Δερβένι και τα Μάλγαρα στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Oι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Υπουργό. Αποκλεισμένη από αγρότες της Μαγνησίας είναι και η εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Μικροθηβών, η πόλη της Καρδίτσας σε πέντε σημεία, η εθνική οδός Λάρισας Τρικάλων και η εθνική οδός Καβάλας-Ξάνθης, στο 8ο χιλιόμετρο, από απολυθέντες εργάτες της Βιομηχανίας Πλαστικών Καβάλας, που ζητούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την επαναπρόσληψή τους σε αυτό. Στην Πάτρα αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία.

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου της κυβέρνησης με τις παραγωγικές τάξεις, Νωρίτερα ο κ. Sgl_tgr συναντήθηκε με το Προεδρείο των νομαρχών παρόντων των δύο υφυπουργών του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ενώ στη συνέχεια θα έχει συνεργασία με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας για το θέμα του κοινοτικού πλαισίου στήριξης.

Στάσιμη παραμένει η κατάσταση στις φυλακές της χώρας. Στους σωφρωνιστικούς υπαλλήλους αναμένεται να παραδοθούν οι φυλακές Αλικαρνασού μετά τη λήξη της εξέγερσης ενώ σχετική ηρεμία επικρατεί στις φυλακές Κομοτηνής και Διαβατών Θεσσαλονίκης. Την κατάθεση στη βουλή του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του σωφρωνιστικού συστήμαστος εξακολουθούν να θέτουν ως προΰπόθεση για να επιστρέψουν στα κελία τους οι κρατούμενοι των φυλακών Αγίου Στεφάνου. Στο μεταξύ συνεχίζεται η εξέγερση στις φυλακές της Κέρκυρας και της Λάρισας.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο είχε το μεσημέρι η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Λένα Ουάλεν η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

"Τοπικού χαρακτήρα" χαρακτηρίζει το σοβαρό επεισόδιο στο πυρηνικό εργαστάσιο του Τσέρνομπιλ ο καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κων. Παπαστεφάνου. Το επεισόδιο, που αποκαλύφθηκε απο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων έγινε στις 17 Νοεμβρίου και είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε τμήμα του εξοπλισμού και στην αίθουσα του πυρηνικού αντιδραστήρα νούμερο 1. Το πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας ανέφερε ακόμη ότι τουλάχιστον ένας εργάτης έλαβε δόση ραδιενέργειας ισόποσης με το ετήσιο επιτρεπτό όριο.Ο καθηγητής κ. Παπαστεφάνου δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "δεν υπάρχει κάν ατύχημα, αλλά "σοβαρό επεισόδιο" σύμφωνα με τη διαβάθμισή του περιστατικού με βάση τη διεθνή κλίμακα αξιολόγησης πυρηνικών ατυχημάτων".

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα γυναίκες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Πόντο, την Αρμενία, το Κουρδιστάν με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι γυναίκες με τον τρόπο αυτό εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για τις θηριωδίες της Αγκυρας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας.

Ληστεία έγινε σήμερα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 100 στην Αθήνα. Ο ληστής ακινητοποίησε με την απειλή πιστολιού τους υπαλλήλους και τους πελάτες και πήρε μαζί του πέντε περίπου εκατομμύρια δραχμές. Διέφυγε στη συνέχεια με ένα δίκυκλο μικρού κυβισμού ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Η διαδιακασία των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση επηρεάζουν η μία την άλλη, υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε επιστολή που συνοδεύει τη διμηνιαία έκθεση του για το Jupqiaj| προς το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος Κλίντον αναφέρει ότι για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του επιδιώκει να διασφαλισθεί η στενότερη δυνατή συνεργασία Ηνωμένων Εθνών, ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη διευθέτηση του προβλήματος. Στην έκθεση για την περιοδο Δεκεμβριος '95 Ιανουάριος '96 ο πρόεδρος Κλίντον σημειώνει ότι κατά τη τελευταία επίσκεψη του απεσταλμένου του Ρίτσαρντ Μπίτυ σημειώθηκε πρόοδος η οποία αν και μικρή προσφέρει τη βάση για να προχωρήσει η αμερικανική πρωτοβουλία μόλις οι συνθήκες στην περιοχή γίνουν ευνοικότερες.

Εκκληση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών απευθύνει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστεία υπογραμμίζοντας ως επείγουσα την εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ψηφίστηκαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τη γυναίκα στο Πεκίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες έχει σήμερα η Βόρειος Ελλάδα. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 8 March 1996 - 7:20:48