Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (06/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (06/03/1996)

Από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενημερώθηκε το μεσημέρι στο Πεντάγωνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις ο κ. Σημίτης έθεσε ως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής την ενίσχυση και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και υπογράμμισε στους επιτελείς "την ανάγκη να πάρουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει και να αναπτύξουν δραστηριότητες για την ενίσχυση αυτής της προτεραιότητας και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής". "Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για μια ισχυρή Ελλάδα τον 21ο αιώνα. Σε αυτή την προσπάθεια, αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Ένοπλες δυνάμεις οι οποίες είναι ο εγγυητής της ακεραιότητας της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή" επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Σημίτης.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει των νέων ελληνοσκοπιανών συνομιλιών που θα αρχίσουν στη Νέα Υόρκη υπό τον Σαϊρους Βανς στις αρχές Απριλίου. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης που βρίσκεται στην Αθήνα από την προηγούμενη εβδομάδα για διαβουλεύσεις μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τις θέσεις της Σκοπιανής πλευράς. Έγκυρες πηγές του Μ.Π.Ε. αναφέρουν ότι ο κ. Ζαχαράκης ενημέρωσε προσωπικά προχθές και τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του Χρήστου Ζαχαράκη καθώς και στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Τη συζήτηση του θέματος σύνθετης ονομασίας για τα Σκόπια στο ΚΥΣΕΑ επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις για το ζήτημα. Ο Υπουργός Τύπου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Σαϊρους Βανς πρότεινε για τα Σκόπια την ονομασία Νόβα Μακεντόνια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "έγινε τέτοια προσέγγιση". Εξάλλου σε ερώτηση εάν επίκειται σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε : "όταν φτάσουμε σε σημείο που θα πρέπει να δοθεί απάντηση η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες προκειμένου να συγκροτηθεί το μέγιστο δυνατό εθνικό μέτωπο".

Την παραπομπή του θέματος της Ιμια και της υφαλοκρηπίδας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να επέλθει εξομάλυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προτείνει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι που θα μεταδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αποσπάσματα της συνέντευξης του κ. Πάγκαλου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών η Τουρκία ή θα παραιτηθεί από τους ισχυρισμούς της για τη βραχονησίδα Ιμια ή θα προσφύγει μόνη της στη Χάγη οπότε θα αρθούν και τα προβλήματά της με την Ε.Ε. Αναφερόμενος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να προσφύγουν από κοινού στο δικαστήριο της Χάγης, διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει πλέον σύνδεση μεταξύ της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και της διαδικασίας ένταξης της J}pqou στην Ε.Ε. αφού όταν εγκρίθηκε η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση δεν είχε προκύψει το θέμα της Ιμια.

"Δεν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Συνέστησε εξάλλου υπομονή μέχρι να μεταδοθεί η συγκεκριμένη εκπομπή και υπογράμμισε ότι "η επίσημη θέση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό είναι ότι αν αποσύρει η Τουρκία την στρατιά του Αιγαίου η κυβέρνηση θα το εκτιμήσει αναλόγως".

Σύσκεψη με αντικείμενο τα εθνικά μας θέματα πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Ριγήλης υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ασκήσει βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο από την Ενωμένη Ευρώπη προς την Τουρκία. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η θέση ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις του κ. Μητσοτάκη που βρίσκουν αντίθετη τη Ν.Δ. εφόσον, όπως τονίστηκε δεν μπορεί η Ελλάδα να εξυπηρετεί την Τουρκία όταν παίρνει τέτοιες προκλητικές θέσεις.

Πέντε φυλακές της χώρας παραμένουν υπό τον έλεγχο των κρατουμένων. Στη Λάρισα η εξέγερση δείχνει να βαίνει προς εκτόνωση μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων της επταμελούς επιτροπής κρατουμένων με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία. Αναστάτωση επικρατεί στις φυλακές Τρικάλων και Κομοτηνής στις οποίες οι κρατούμενοι συνεχίζουν την κατάληψη των φυλακών σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους των υπολοίπων φυλακών. Στην Κέρκυρα θετικές θεωρούνται οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της αντικατάστασης του σημερινού διευθυντή Ιωσήφ Κόλλα από τον μέχρι τώρα υποδιευθυντή Θ. Καφράκη. Η απομάκρυνση του διευθυντή ήταν ένα από τα αιτήματα των κρατουμένων. Στην Αλικαρνασσό οι κρατούμενοι παραμένουν έξω από τα κελιά τους και διεκδικούν συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας και Διαβατών επικρατεί αυτή τη στιγμή ηρεμία ενώ στα Χανιά και στη Χίο όπου η στάση των κρατουμένων έληξε χθες παραμένουν σε επιφυλακή οι αστυνομικές δυνάμεις.

Την ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του θέματος που έχει δημιουργηθεί με τις καταλήψεις των φυλακών σε ολόκληρη τη χώρα επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος πρόσθεσε ότι θα ληφθεί κάθε πρόσφορο μέτρο για την εκτόνωση της κρίσης. Δήλωσε ωστόσο χαρακτηριστικά ότι "ψυχραιμία δεν σημαίνει ούτε αδράνεια, ούτε ανεξάντλητη υπομονή" και κατέστησε σαφές ότι "η κατάσταση αυτή και ιδίως η παράτασή της δυσκολεύει τα μέτρα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος".

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα οι οικοδόμοι της Θεσσσαλονίκης. Μαζική ήταν και η συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου. Αντιπροσωπεία των οικοδόμων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Βασικά αιτήματα των απεργών είναι η θεσμοθέτηση στεγαστικής πολιτικής και g αντιμετώπιση του θέματος της παράνομης απασχόλησης αλλοδαπών εργατών.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, των Προέδρων των Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Νομαρχών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στην πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων.

Υποχωρούν σταδιακά τα προβλήματα που δημιούργησε τις τελευταίες ημέρες το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλήματα στην κυκλοφορία υπάρχουν μόνο στο νομό Ημαθείας ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στους δρόμους Βέροιας - Κοζάνης μέσω Καστανιάς, στις οδούς προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και Τρία Πέντε Πηγάδια καθώς και στους εθνικούς δρόμους Τρικάλων - Ιωαννίνων, Τρικάλων - Γρεβενών, Ελασσόνας - Κατερίνης, Ελασσόνας - Κοζάνης, Λαμίας - Δομοκού και Λαμίας - Καρπενησίου. Προβλήματα υπάρχουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Στην Πελοπόννησο, τη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα παραμένουν αποκλεισμένα πολλά ορεινά χωριά, ωστόσο η συγκοινωνία στο εθνικό δίκτυο διεξάγεται κανονικά αφού τα μηχανήματα των νομαρχιών απομάκρυναν τα χιόνια από το οδικό δίκτυο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι έξω από τη Νομαρχία Ημαθείας εκατοντάδες κτηνοτρόφοι. Οι κτηνοτρόφοι άδειασαν κάδους με γάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους ενώ επεχείρησαν να μπουν και στη νομαρχία αλλά παρεμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους απώθησαν. Επιτροπή των συγκεντρωθέντων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη.

Κινητοποιήσεις για την προώθηση του θέματος των αγνοουμένων στην Κύπρο προγραμματίζει η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδας με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του προβλήματος και την αντιμετώπιση των προσπαθειών του Ραούφ Ντενκτάς να "κλείσει" το θέμα. Στον προγραμματισμό της Κυπριακής Εστίας περιλαμβάνεται η αποστολή ψηφισμάτων καταδίκης του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της συνεχιζόμενης επί 22 χρόνια κατοχής του Βορείου τμήματος της Κύπρου, σε διεθνείς οργανισμούς, η στήριξη κάθε εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Β. Ελλάδα και η διοργάνωση πορείας διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη εντός των ημερών.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου που παρουσιάζει σταθερή βελτίωση. Αυτές τις ημέρες ο ασθενής υποβάλλεται σε ιατρικά τεστ τα οποία θα δώσουν την πλήρη εικόνα της αναπνευστικής και καρδιακής του λειτουργίας πριν αποφασιστεί τελικά η έξοδος του κ. Παπανδρέου από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και η συνέχιση της νοσηλείας του στο σπίτι του.

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιήσει στις 26 Απριλίου ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος ο οποίος θα έχει sumolik_er με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου ο οποίος θα συνοδεύεται και από μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε στη διάρκεια της τακτικής εαρινής συνεδρίασης του συμβουλίου. Τονίστηκε ακόμη ότι εντός του Μαρτίου θα υποβληθεί στον κ. Βαρθολομαίο ολοκληρωμένη έκθεση που θα περιέχει σαφείς προτάσεις για την διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε το πρωί ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην μεγαλόνησο Σιεμί Τσουρ. Ο κ. Τσουρ ζήτησε από την κυπριακή κυβέρνηση να συμβάλλει στη δίωξη των τρομοκρατών από το Ισραήλ και να καταδικάσει τις επιθέσεις τους. Επανέλαβε δε την αποφασιστικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να πατάξει την τρομοκρατία τονίζοντας ότι η χώρα του δε στρέφεται εναντίον των Παλαιστινίων αλλά κατά των τρομοκρατών οπουδήποτε στον κόσμο.

Τον κατάλογο των μελών της Τουρκικής κυβέρνησης συνασπισμού θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσουτ Γιλμάζ. Ο Γιλμάζ που κατέληξε σε συμφωνία με την αρχηγό του Κόμματος του ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού το βράδυ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στον οποίο θα υποβάλλει τον κατάλογο των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από σήμερα το βράδυ. Στη Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά ενώ αύριο στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 6 March 1996 - 9:47:13