Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (29/02/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (29/02/1996)

Στην πορεία του κυβερνητικού έργου, τα βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τα εθνικά μας θέματα, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική πολιτική αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξη εφόλης της ύλης που παραχώρησε το πρωί. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί τους βασικούς άξονες της εξωτερικής της πολιτικής και ότι παραμένουν σταθερές οι ελληνικές θέσεις απέναντι στο Σκοπιανό όπως και απέναντι σε όλα τα άλλα εθνικά μας θέματα και τις σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονές της.

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τη κρίση στο Αιγαίο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και κυρίως η αίτηση ένταξης στη συμμαχία της Αλβανίας και της Βουλγαρίας καθώς και η κατάσταση στο Βαλκανικό χώρο, είναι τα θέματα που θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα που φθάνει το απόγευμα στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Ο κ.Σολάνα θα συναντηθεί με την πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Ασύλληπτοι παραμένουν οι τέσσερις βαρυποινίτες που απέδρασαν χθες το απόγευμα από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας μετά από εξέγερση των κρατουμένων. Ενταση εξακολουθεί να επικρατεί στις φυλακές ενώ οι κρατούμενοι αρνούνται να προβούν σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές για την επιστροφή στα κελιά τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από το χώρο των φυλακών ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς καθώς οι κρατούμενοι καίνε ότι βρίσκουν μπροστά τους. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την εξέγερση οργανωμένη και εξέφρασε την απορία του για τη στάση των κρατουμένων, εφόσον, όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε τις συγκεκριμένες φυλακές ομάδα επιστημόνων και συζήτησε με τους κρατούμενους τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Αλβανία καθώς τα ηγετικά στελέχη των πολιτικών κομμάτων εκτιμούν ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση και ανάπτυξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Οι αντιπρόεδροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Σερβέτ Πελλουμπι και Ιλιρ Μετα χαιρέτισαν την επικείμενη επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων λαών.

Ολοκληρώνουν σήμερα την διήμερη πανελλαδική απεργία τους οι γιατροί του ΙΚΑ. Τα αιτήματα των γιατρών είναι ο άμεσος εκσυγχρονισμός της περίθαλψης που παρέχει το ίδρυμα, η νομιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και η χορήγηση κινήτρων παραγωγικότητας.

Τη συνέχιση και την επόμενη τριετία της πολιτικής λιτότητας ανήγγειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Στα Σκόπια βρίσκεται από σήμερα ελληνική επιχειρηματική αντιπροσωπεία υπό τον Συντονιστή Διμερούς Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής Ελλήνων επενδυτών στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που άρχισε στην ΠΓΔΜ.

Αρχίζουν σήμερα στην Τουρκία οι εργασίες για την κατάρτιση του προγράμματος δράσης της κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου στην Τουρκία. Οπως ανακοίνωσε χθες η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλέρ σήμερα κάθε ένα από τα δύο κόμματα θα ορίσει από τέσσερις αρμόδιους που θα ασχοληθούν με την κατάρτιση πενταετούς κυβερνητικού προγράμματος βάσει χρονοδιαγράμματος.

Η ηλιοφάνεια και οι κατά περιόδους νεφώσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνεται από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 29 February 1996 - 10:43:32