Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (28/02/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 28.2.1996

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος στο πλαίσιο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου της κυβέρνησης. Την ανάγκη ύπαρξης συνεχούς επαφής και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, των εργαζομένων και των εργοδοτών υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενός ευρύτερου διαλόγου ο οποίος θα έχει στόχο, όπως είπε, μια"κοινωνική συμφωνία". "Στόχος θα είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο πολιτικής αποδεκτό από όλους που θα αφορά τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Θέλησή μας είναι η κυβερνητική πολιτική να έχει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων ομάδων του πληθυσμού, να έχει τη στήριξη των εργαζομένων γιατί έτσι μονάχα θα μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει αποτελέσματα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα συσταθεί επιτροπή από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ΓΣΕΕ και των συνταξιούχων η οποία θα εξετάσει τα παραπάνω θέματα και θα συμβάλλει σημαντικά με τον τρόπο αυτό στη λήψη των σχετικών αποφάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την έναρξη των διαδικασιών διαλόγου της κυβέρνησης με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις ανήγγειλε και ο υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πρωτόπαππας επεσήμανε εξάλλου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ανεργία, τις συντάξεις, τη βιομηχανική αναδιάρθρωση και το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ και τόνισε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνηση η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, του Υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου. Αντικείμενο της σύσκεψης θα αποτελέσουν η πορεία των επιτοκίων, το έλλειμα του ισοζυγίου πληρωμών και ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα.

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Φρεντερίκο ντι Ρομπέριο είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. Ο κ. Πάγκαλος το απόγευμα θα ενημερώσει την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Επαναληπτικές εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών, του Πειραιά και άλλων πόλεων θα διεξαχθούν την Κυριακή. Στη Θεσσαλονίκη στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο νυν Πρόεδρος Γιώργος Ιγνατιάδης ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε 39,16% και ο Αλκιβιάδης Παναγόπουλος που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία και συγκέντρωσε ποσοστό 27,73%. Στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τα υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσαν ο Αντώνης Ρουπακιώτης που υποστηρίζεται από τον Συνασπισμό με ποσοστό 25.97% και ο Κώστας Νταϊλιάνος που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε ποσοστό 21,33%.

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο την πορεία των εθνικών θεματων και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Ιδιαίτερα εξετάστηκε ο χαρακτήρας της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατιας στο ευαίσθητο ζήτημα των εθνικών μας θεμάτων. Στη συνέχεια ο κ. Εβερτ είχε σύσκεψη με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες με τους κτηνοτρόφους.

Συνάντηση με τον τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα που έχει κληθεί για διαβουλεύσεις στην Αγκυρα. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι συσκέψεις με τον πρεσβευτή για την επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εξάλλου για αύριο έχουν κληθεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Ντεμιρέλ μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Εικοσαήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών ζητεί από το Υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών Επιστημόνων λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των σχετικών εντύπων από το ΚΕΠΥΟ. Σε επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ανωμερίτη επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην αποστολή των εντύπων στους φορολογούμενους αλλά και στις εφορίες της χώρας.

Διημερη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ. Τα αιτήματα των γιατρών είναι ο άμεσος εκσυγχρονισμός της περίθαλψης που παρέχει το ίδρυμα, η νομιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και η χορήγηση κινήτρων παραγωγικότητας.

Περιοδεία σε όλες τις περιοχές του νομού Εβρου που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιεί από το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής των υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο. Αμέσως μετά την άφιξη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη νομαρχία και στη συνέχεια τα μέλη του άρχισαν την περιοδεία στις πληγείσες περιοχές κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Στο μεταξύ οι υπηρεσίες της νομαρχίας Εβρου βρίσκονται και σήμερα σε επιφυλακή καθώς η στάθμη του ποταμού παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η καταγραφή των ζημιών στις οικισκευές των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων. Ο Προεδρος tym φαρμακοβιομηχάνων Κώστας Γιανναράκης δήλωσε ότι το σύστημα της λίστας φαρμάκων είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και εξέφρασε την αντίθεσή του στην περικοπή των βασικών φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

"Για πρώτη φορά οι 14 ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν την άποψη ότι η ελληνοτουρκική διένεξη τις αφορά άμεσα" τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι το κείμενο αυτό εξοπλίζει τη χώρα μας με σημαντικές επισημάνσεις και προσθεσε ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. διευκρινίζει ότι αφορούν και την ίδια τα θέματα του Αιγαίου και η ελληνοτουρκική διένεξη χαρακτηρίζεται νομικό θέμα που μπορεί να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση των βραχονησίδων αλλά και στο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες επέκρινε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Σπηλιόπουλος. Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε "κυβερνητική αποτυχία' το αποτέλεσμα του Συμβουλίου και την αδυναμία έκδοσης μιας κοινής απόφασης με ένα "σαφές πολιτικό μήνυμα της Ενωμένης Ευρώπης προς την Τουρκία". Υπογράμμισε δε ότι "επιβάλλεται πλέον η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής, προϋπόθεση της οποίας είναι η εθνική συνεννόηση".

Εγκαινιάζεται το απόγευμα από τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου κ. Κυριάκο Χριστοφή στο συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της Helexpo - ΔΕΘ η έκθεση Κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της 3ης εβδομάδας Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Στην τελετή των εγκαινίων την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Στις 8 το βράδυ ο κ. Χριστοφής θα απονείμει εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τα βραβεία της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος στους δημοσιογράφους Παντελή Σαββίδη, Νίκο Δημαρά, Αγγελο Κολοκοτρώνη, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Διευθυντής Σπύρος Κουζινόπουλος, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που θα εκπροσωπηθεί από τον υπεύθυνο του γραφείου Θεσσαλονίκης κ. Σωτήρη Θεολογίδη, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, καθώς και σε επιχειρηματίες και στον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και τον προπονητή της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης εφήβων.

Σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν αύριο οι αρχαιολόγοι της Βόρειας Ελλάδας ακολουθώντας τη σχετική απόφαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που ως στόχο έχει την μισθολογική αναβάθμιση των εργαζομένων του κλάδου. Την απεργία στηρίζουν επίσης το Πανελλήνιο Σωματείο Φυλάκων και ο Σύλλογος Τεχνικών Επιστημόνων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρώτο θέμα στο τελευταίο χθεσινοβραδυνό δελτίο ειδήσεων της jqatij^r τηλεόρασης της ΠΓΔΜ ήταν οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες που έγιναν στη Νέα Υόρκη. Η τηλεόραση μετέδωσε ότι "οι εκπρόσωποι της σκοπιανής και της ελληνικής πλευράς Ιβαν Τόσεφσκι και Χρήστος Ζαχαράκης συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο και μετά από πολύωρη συζήτηση συμφώνησαν για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων τον Απρίλιο.

Την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η αμερικανική κυβέρνηση στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές γερουσιαστής Μπομπ Ντόουλ. Ο κ. Ντόουλ καλεί τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αρχή του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες. Ο Αμερικανός γερουσιαστής ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση του θέματος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε σούπερ μάρκετ στην αλβανική πρωτεύουσα και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 30 καταδίκασε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος σε δηλώσεις του που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε τα συλληπητήρια της Εκκλησίας στις οικογένειες των θυμάτων. Υπογράμμισε δε ότι η "Ορθόδοξη εκκλησία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ενισχυθεί περισσότερο η δημοκρατία, η ελευθερία και η αδελφοσύνη στην Αλβανία".

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο ύψος του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς". Ταξί που οδηγούσε ο Ηλίας Ορφανίδης 36 ετών ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε τσιμεντένια κολώνα ηλεκτροφωτισμού. Από τη σύγκρουση σκοτώθηκε η 40χρονη Ελευθερία Μπέλλου - Παπαζογλου ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του ταξί. Το δυστύχημα οφείλεται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος λόγω διαρροής πετρελαίου από στρατιωτικό βυτιοφόρο μεταφοράς καυσίμων που προπορευόταν.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 29 February 1996 - 10:42:36