Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (27/02/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 27.2.1996

Συνεδριάζει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή στο πλαίσιο της προώθησης του κυβερνητικού έργου και με αντικείμενο την υλοποίηση των μεγάλων έργων, την έναρξη κοινωνικού διαλόγου και τη συνεχή επαφή με τον ελληνικό λαό. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενώ την επόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει εκ νέου η κυβερνητική επιτροπή σε διευρυμένη σύνθεση με θέμα την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να έχει συνεργασία με όλους τους υπουργούς ενώ θα προεδρεύσει σε συσκέψεις στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας με θέμα την αμυντική πολιτική της χώρας. Στο πλαίσιο εξάλλου της διαρκούς επαφής με τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα αρχίζοντας από τα Δωδεκάνησα.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, του Υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου. Αντικείμενο της σύσκεψης θα αποτελέσουν η πορεία των επιτοκίων, το έλλειμα του ισοζυγίου πληρωμών και ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού. Στο μεταξύ σήμερα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σύκσεψη για την προετοιμασία της μετοχοποίησης του ΟΤΕ.

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου της κυβέρνησης. Εντός της επόμενης εβδομάδας ο κ. Σημίτης θα έχει επαφές και με εκπροσωπους των παραγωγικών τάξεων της ΣΕΒ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για "σημαντικά σφάλματα της κυβέρνησης" στο θέμα του χθεσινού συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο απέφυγε νε υιοθετήσει τις δίκαιες θέσεις της Ελλάδας στηρίζοντας την Τουρκία, υποστηρίζεται δε ότι "αγνοήθηκαν και ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση οι κατηγορηματικές και θετικές για την Ελλάδα δηλοώσεις Ευρωπαίων ηγετών κατά την επίσκεψη του κ. Εβερτ στο Στρασβούργο". Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι μετέβαλε την πάγια ελληνική θέση για Ευρώπη μιας ταχύτητας και δεσμεύτηκε για Ευρώπη δύο ταχυτήτων και πως τελικά με την χθεσινή απλή ανακοίνωση Τύπου της Ιταλικής προεδρείας υπονομεύτηκε η ευρωπαϊκή πορεία της κύπρου, αφού συνδέθηκε η ένταξή της στην Ε.Ε. με την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Σύνδεσης της Τουρκίας."Ολα αυτά οφείλονται σε κρίσιμα σφάλματα και παραλείψεις της κυβέρνησης για τα οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες. Ευθύνες ωστόσο βαρύνουν και όσους επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να συγκαλύψουν τα κυβερνητικά σφάλματα σε εθνικό επίπεδο", καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Την αναγκη ύπαρξης σταθερότητας, αυτοσυγκράτησης και upeuhum|tgtar επεσήμανε σε δηλώσεις του ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει απόλυτο δίκαιο έναντι της Τουρκίας προειδοποίησε ωστόσο ότι ο δρόμος της χώρας μας δεν είναι εύκολο.

Εκκληση στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική της υποταγής και να ασκήσει αποφασιστικά τα δικαιώματά της απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για "αναμενόμενο φιάσκο" στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών κατά το οποίο η Βρετανία άσκησε βέτο υπέρ της Τουρκίας εμποδίζοντας την έκδοση κοινού θετικού για την Ελλάδα ψηφίσματος για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Υπογράμμισε δε ότι η κυβερνηση και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας πρέπει να αντιληφθούν ότι στην Ευρώπη και διεθνώς δεν υπάρχουν φίλοι και σύμμαχοι παρά μόνο συμφέροντα.

"Αρνητική, απαράδεκτη και προκλητική" χαρακτήρισε τη στάση της Βρετανίας κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Εκανε δε λόγο για προσπάθεια εκβιασμού του Ελληνισμού με τη σύνδεση της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ένωση της Κύπρου στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εμμείνει στην άποψη ότι είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο όσο συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας.

Αναβάλεται η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το απόγευμα και κατά την οποία θα εξεταζόταν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία του συμβουλίου του κινήματος.

Σύσκεψη πραγματοποιείται το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ και με αντικείμενο τα εθνικά μας θέματα. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν οι κ. Βαρβιτσιώτης, Πετρουνάκος, Ιακώβου καθώς και καθηγητές πανεπιστημίου.

Διημερη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο και την Πέμπτη οι γιατροί του ΙΚΑ. Τα αιτήματα των γιατρών είναι ο άμεσος εκσυγχρονισμός της περίθαλψης που παρέχει το ίδρυμα, η νομιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και η χορήγηση κινήτρων παραγωγικότητας.

Την ανάγκη σωστού επαναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου σημειώνοντας ότι τα εθνικά θέματα είναι θέματα εθνικής νομικότητας και δικαίου. Ο Υπουργός Παιδείας αναφερόμενος εξάλλου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι αυτό δεν πρέπει να έχει εκλογικό χαρακτήρα και απευθύνει έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να ξεκινά η νέα κυβέρνηση με εκ προϊμίου αμσφισβήτηση του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από ένα καταστατικό συνέδριο pokitij^r και αρχών και δηλώνει ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ομάδων, συστοιχίσεων και γραφειοκρατίας και επισημαίνει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει να έχει να παίξει έναν ιστορικό ρόλο ως σύμβολο ενότητας, ως στοχαστής της αριστεράς και ως εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο.

"Η πολιτική διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι το ενωμένο ΠΑΣΟΚ, η συνέχεια, η συνέπεια και η ανανέωσή του" τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Εθνος" ο στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και πρώην υπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης. Σημειώνει δε ότι "τυπικώς ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε νε επιστρέψει στην πρωθυπουργία της χώρας". Ο κ. Χυτήρης στη συνέντευξή του εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη θα θέσει τις βάσεις για τη νέα νίκη στο τέλος της τετραετίας τονίζοντας ότι τα κόμματα πηγαίνουν στις εκλογές με επικεφαλή τον Πρόεδρό τους.

Δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία επισκέφθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του κ. Σημίτη στο εξωτερικό διαψεύδει σήμερα ο Πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. "Δεν κάνω μέτωπα με κανέναν και για κανέναν αλλά συνεργάζομαι με όλους για την ενότητα και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον τόπο" τονίζει ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει συμφωνήσει με τους κ. Τσοχατζόπουλο και Αρσένη υπέρ της εκλογής του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης στην αντιπροεδρεία του ΠΑΣΟΚ και εναντίον του κ. Σημίτη .

Το εθνικό οδικό δίκτυο Καβάλας - Ξάνθης απέκλεισαν σήμερα για τέσσερις ώρες οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία "Πλαστικά Καβάλας". Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας της βιομηχανίας η οποία όπως τονίζουν είναι βιώσιμη. Εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων με εκπροσώπους της ομοσπονδίας εργαζομένων στα διυλιστήρια πραγματοποιούν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για να βρεθεί λυση στη λειτουργία της βιομηχανίας που έκλεισε από τον Αύγουστο του 1995 ως μη κερδοφόρα και προβληματική.

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος νοσηλεύεται για εκατοστή μέρα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα παραμένει απύρετος μετά τα δέκατα που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο. Η φίστουλα από όπου θα γίνεται η σύνδεση με το τεχνητό νεφρό δεν έχει ακόμη πλήρως λειτουργήσει.

Διαβουλεύσεις αρχίζουν σήμερα στην Τουρκία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της κεντροδεξιάς, του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας και του Κόμματος του Ορθού Δρόμου σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τόνισε χθες ότι θα ολοκληρώσει το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Τανσού Τσιλλέρ και θα παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενώ οι συνομιλίες μεταξυ Γιλμάζ και Τσιλλέρ θα αρχίσουν αύριο let\ την επιστροφή της πρωθυπουργού της Τουρκίας από τη Ρώμη.

Συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Πέγκ θα έχει την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζων Μέιτζορ προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο Χονγκ Κονγκ στα πλαίσια της ευρω-ασιατικής διάσκεψης κορυφής.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 28 February 1996 - 0:28:26