Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-03

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 3 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΟ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
  • [05] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [08] TO BEΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΝΙΣ
  • [09] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΕΧΟΥΝ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [11] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους εισαγγελείς να επεμβαίνουν σε υπό κατάληψη σχολεία αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

    Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, οι εισαγγελείς θα μπορούν να παρεμβαίνουν για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν φθορές στα σχολικά συγκροτήματα και αν υπάρχουν εξωσχολικά στοιχεία που συνεχίζουν την κατάληψη. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, διευκολύνονται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι οποίοι για συναισθηματικούς λόγους δυσκολεύονται να αναφέρουν παραβάσεις του νόμου.

    Εξάλλου ο υπουργός Παιδείας μίλησε για υποκινούμενες καταλήψεις εκ μέρους στελεχών του ΚΚΕ και γνωστοποίησε ότι δέχτηκε καταγγελίες από γονείς για την ύπαρξη εξωσχολικών στοιχείων στα υπό κατάληψη σχολεία.

    Σημειώνεται ότι στην Αττική περίπου εκατό λύκεια τελούν υπό κατάληψη ενώ στην υπόλοιπη χώρα υπό κατάληψη βρίσκονται άλλα εκατό σχολεία. Το πρωί σε λύκειο του Βύρωνα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ μαθητών και των γονέων τους. Στο μεταξύ, οι καθηγητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

    Την επιθυμία της κυβέρνησης οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Σημίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι η χώρα έχει άξιο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο η Βουλή μπορεί να επανεκλέξει. Με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μετάθεση της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας, εξαιτίας της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, εξήγησε ότι πράγματι θα μετατεθεί η σύνοδος κατά μία μέρα, ο λόγος, όμως είναι να μην συμπέσει με την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΟ

    Υπέρ των καθαρών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο του Ελσίνκι υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία όμως οφείλει να προχωρήσει σε μια πραγματική και όχι εικονική υποψηφιότητα και να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάλεσε ακόμη την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει την Τουρκία με τα ίδια κριτήρια που έχει θέσει για όλες τις υπό ένταξη χώρες. Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κάλεσε τα κόμματα να επανεκλέξουν τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος, όπως τόνισε, εκφράζει την εθνική ενότητα. Σχετικά με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για έλλειψη προτάσεων και προσπάθεια δημαγωγίας ενώ ζήτησε υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος συνέρχεται σε μία στιγμή που φαίνονται όλο και καλύτερα τα αποτελέσματα της δουλειάς του κόμματος. «Σήμερα μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό με λόγια απλά, χωρίς περιστροφές ότι οι προσπάθειες και οι θυσίες του «πιάσανε τόπο». Η χώρα εισέρχεται το 2000 σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Ξεκινά μία περίοδος ασφάλειας, σταθερότητας, ευημερίας και αλληλεγγύης. Η Ελλάδα περνάει οριστικά και αμετάκλητα στις πιο αναπτυγμένες, τις πιο ασφαλείς, τις πιο ευημερούσες χώρες του πλανήτη», τόνισε και συνέχισε: «Οδηγήσαμε την Ελλάδα με σταθερό χέρι και είμαστε ήδη ένα βήμα πριν την ΟΝΕ. Με την ένταξή μας στην ΟΝΕ, η Ελλάδα θα μετέχει ισότιμα με το «σπαθί της» στο σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων».

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τον 21ο αιώνα, συμμετέχει στις euqypazj]r εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα χώρο με διαφορετικές, περισσότερες, θετικές δυνατότητες ευημερίας. «Η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή με ηγετική παρουσία στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Το μέλλον των παιδιών μας διαγράφεται πολύ καλύτερο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός νέου γόνιμου ιστορικού κύκλου», σημείωσε τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε νομοτελειακή. «Δεν οφείλεται σε κάποιο «αυτόματο πιλότο», όπως λένε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ. Μόνον η άγνοια, ο δογματισμός και η κακοπιστία μπορούν να επικαλούνται παρόμοια επιχειρήματα. Η ισχυρή Ελλάδα αποτελεί τον καρπό ενός σκληρού αγώνα.», είπε.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη Κλίντον επεσήμανε ότι οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Κλίντον προήγαγαν την κατανόηση των θέσεών μας. Και η υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης, τόνισε, διαφύλαξε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. «Το ίδιο συμβαίνει με το Ελσίνκι. Φωνάζει και πάλι η Αντιπολίτευση σε ένα νέο κρεσέντο δημαγωγικού αποπροσανατολισμού», είπε και έθεσε το ερώτημα: «έχετε μήπως αντιληφθεί ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στα συγκεκριμένα προβλήματα που θέτει η σύνοδος κορυφής του Ελσίνκι; Διάβασα ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας με την έννοια της προσαρμογής της Αγκυρας σε ρόλο Ευρωπαίου γείτονα». Τι θα πει αυτό; Πιστεύει κανείς ότι μία τέτοια κενόλογη αοριστολογία μπορεί να λεχθεί σοβαρά σε μία Διεθνή Συνάντηση. Θα προκαλέσει απορία και θυμηδία», είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε ότι και η στάση αυτή της Ν.Δ. εντάσσεται στην πάγια τακτική της «καμία πρόταση, ώστε να μη δεσμεύεται». Επέκρινε την αντιπολίτευση γιατί, όπως είπε, βλάπτει τη χώρα με τη δημαγωγία της, δημιουργεί την εικόνα μίας Ελλάδας γεμάτης φόβο και ανασφάλεια, πράγμα που ταιριάζει μόνον σε όσους έχουν μείνει στο παρελθόν, σε όσους δεν έχουν συγκροτημένη στρατηγική για τα συμφέροντα της χώρας. Οσον αφορά το ζήτημα της υποψηφιότητας της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει προβλήματα και χρειάζεται τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ώστε να ξεπεράσει τις τεράστιες αντιφάσεις που αντιμετωπίζει. «Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση: Συμφέρον των δύο χωρών είναι η ειρήνη και η καλή γειτονία. Εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Γιατί θέλουμε ο γειτονικός λαός να απολαύσει τους καρπούς της δημοκρατίας και την προοπτική του κράτους δικαίου. Ομως χρειάζονται καθαρές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το ποιοι είναι οι κανόνες του παιχνιδιού στα θέματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν ή μπορούν να προκύψουν στο μέλλον, ώστε να οδηγηθούμε σε λύσεις και όχι σε αδιέξοδα. Αυτό αφορά ιδίως το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία οφείλει, επίσης, να προχωρήσει σε μία πραγματική και όχι εικονική υποψηφιότητα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία με τα ίδια κριτήρια που έχει θέσει σε όλες τις υπό ένταξη χώρες. Αυτό σημαίνει ότι Τουρκία πρέπει να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή προοπτική της με τη δική της προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», αποσαφήνισε. Ο πρωθυπουργός ζήτησε για μία ακόμη φορά υπεύθυνη στάση από όλους γιατί όπως τόνισε, η διπλή γλώσσα της αντιπολίτευσης, οι κραυγές, η υποκριτική καταγγελία, δε βλάπτουν την κυβέρνηση, βλάπτουν τη dij^ τους σοβαρότητα, αλλά αδυνατίζουν και τη συνολική θέση της χώρας.

    Ο κ. Σημίτης καταλόγισε στη Ν.Δ. αδυναμία να κατανοήσει πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα και να αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα. «Το νέο ξεκίνημα της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί με βεβαιότητα στο παρελθόν», σημείωσε προσθέτοντας ότι εδώ βρίσκεται η πραγματική αιτία στην ανεύθυνη σκανδαλολογία, στον επιλεκτικό διαχωρισμό των πολιτών, στη διαρκή κινδυνολογία και καταστροφολογία για την πορεία του τόπου. «Εξις δεύτερη φύσις. Το γνωμικό που για τη Νέα Δημοκρατία έχει διαρκή αξία και εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά. Εκανε λόγο για αδιέξοδη στρατηγική και της Ν.Δ. και της λεγόμενης, όπως είπε «αριστερής αντιπολίτευσης» που τους οδήγησε σε μία προσχηματική και μικροπολιτική στάση στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν κρίνουν το θεσμό και το πρόσωπο, δεν τοποθετούνται στο αυτονόητο και καθολικά αποδεκτό. Μεταθέτουν το ζήτημα στο «να φύγει πρώτα η κυβέρνηση», τόνισε. Είπε ακόμη ότι η Ν.Δ. κάτω από αυτή την επιδίωξη κρύβει το πραγματικό της πρόβλημα σημειώνοντας ότι ο κορυφαίος θεσμός και οι διαδικασίες που τον αναδεικνύουν δεν αντιμετωπίζονται με εσωκομματικούς όρους και παλινωδίες. «Στο αυτονόητο και το καθολικά αποδεκτό δε στήνονται «κομματικές καντρίλιες». Τα κόμματα της λεγόμενης «αριστερής αντιπολίτευσης» κάτω από αυτή την επιδίωξη κρύβουν την ανεπάρκειά τους να παρέμβουν θετικά στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις», συμπλήρωσε.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Εμφαση στα αγροτικά προβλήματα έδωσε στις ομιλίες του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κατά τη σημερινή περιοδεία του σε χωριά του Νομού Γρεβενών, ενώ άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για θέματα διαφάνειας. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, μαζί με εκείνα της ανεργίας και της παιδείας θα αποτελέσουν τις τρεις βασικές προτεραιότητες του κόμματος του.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ειδική ημερίδα του κόμματός του ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα πανωτόκια και τόνισε ότι το κόμμα του έχει δεσμευθεί και θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα πρόταση για ρύθμιση, βάση της οποίας θα αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί και το οφειλόμενο ποσό σε καμία περίπτωση δε θα μπορεί να ξεπεράσει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Ο κ. Καραμανλής κατά την περιοδεία του σε χωριά του Νομού Γρεβενών υποσχέθηκε την επέκταση του επιδόματος των 21.000 δρχ. του ΕΚΑΣ στους άπορους συνταξιούχους του ΟΓΑ και δεσμεύθηκε ότι οι οφειλές του κράτους προς τους πολίτες μετά την πάροδο τριών μηνών θα καταβάλλονται εντόκως. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα εφετών κ. Νικολούδη για διακίνηση μαύρου χρήματος και χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη ματαίωση υπογραφής της σύμβασης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ. «Υπήρξε πλειοδότηση. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξέφραζε την απόλυτη ικανοποίηση του και ξαφνικά χθες το βράδυ μία λιτή ανακοίνωση ματαιώνει τη σύμβαση. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξηγήσεις και αυτό δημιουργεί βαριές υποψίες και ερωτηματικά», είπε για το θέμα αυτό.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «στημένους διαγωνισμούς και σκανδαλώδεις συμβάσεις», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία τα έργα του Β' ΚΠΣ θα ανατίθενται απευθείας χωρίς να περνούν οι συμβάσεις από το ελεγκτικό συνέδριο. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για νίκη του κόμματος του στις προσεχείς εκλογές και υπογράμμισε ότι θα συνεχίζει να μάχεται υπέρ της διαφάνειας. «Δεν έχω τίποτα να φοβάμαι. Γιατί να φοβηθώ. Ούτε εξαρτήσεις έχω, ούτε δεσμεύσεις και λογοδοτώ μόνο σε εσάς. Εσείς με κρίνετε», τόνισε σε ομιλία του. Ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ αργά το βράδυ θα μεταβεί στην Κοζάνη τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.

    [05] ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σήμερα το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση και εξέτασε τη συνεισφορά των υπουργείων σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η περίοδος 2000-2004 να χαρακτηριστεί τετραετία απασχόλησης. Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κάλεσε όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Αναφέρομαι και στα άλλα πολιτικά κόμματα και στις κοινωνικές δυνάμεις μέσα από τις οργανώσεις τους να μπούμε όλοι μαζί σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου ζητήματος. Στο μεταξύ, για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία, επισημαίνοντας ότι η παρούσα Βουλή να μπορεί να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι η χώρα διαθέτει έναν άξιο πρόεδρο.

    [06] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι η σημερινή. Το μεσημέρι άτομα με ειδικές ανάγκες έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Αντιπροσωπεία τους επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη την ετήσια έκδοση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Κύρια αιτήματά τους είναι η αύξηση των δαπανών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η αύξηση των επιδομάτων για τα άτομα που πάσχουν από νοητική υστέρηση και βαριές αναπηρίες και η ενίσχυση των μονάδων για τα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και νεφρική ανεπάρκεια.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις βορειοδυτικές επαρχίες της Τουρκίας χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί απώλειες ή ζημιές, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο Καντίλι στην Κωσταντινούπολη. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην πόλη Καρς κοντά στα σύνορα Τουρκίας -Γεωργίας, όπως αναφέρει το ινστιτούτο προσθέτοντας ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στο Αρνταχάν, Ιγκντίρ και Ερζερούμ, όπως και στις ανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Λ.Μ.

    [08] TO BEΛΙΓΡΑΔΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΝΙΣ

    Το Βελιγράδι υποστήριξε ότι θα στείλει πετρέλαιο θέρμανσης στην πόλη Νις μόλις η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειες της για δωρεά πετρελαίου. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Jugopetrol έστειλε τις πρώτες προμήθειες σε πετρέλαιο στο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στο Νις, όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ επικαλούμενο ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας. Η Jugopetrol υποστήριξε ότι ενεργεί μετά από εντολές του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει την παροχή πετρελαίου τις προσεχείς ημέρες.

    Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση δόθηκε εντολή να επιτρέψουν τα δεκατέσσερα βυτιοφόρα με πετρέλαιο θέρμανσης που προορίζονταν για τις σερβικές πόλεις Νις και Πιρότ και τα οποία ήταν ακινητοποιημένα στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ από τις 24 Νοεμβρίου όταν οι γιουγκοσλαβικές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο τους στην χώρα. Λ.Μ.

    [09] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΕΧΟΥΝ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Αργκούν που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιόμετρων ανατολικά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκροζνι ανακοίνωσε ο Βαλερί Μανίλοφ, υπαρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ο κ. Μανίλοφ είπε ότι μετά τη κατάληψη της πόλης διεξάγονται εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να εξολοθρευτούν όλοι οι αντάρτες στη περιοχή και πρόσθεσε ότι στις συμπλοκές στο Αργκούν σκοτώθηκαν 100 μουσουλμάνοι αντάρτες και 34 ρώσοι στρατιώτες. Σημειώνεται ότι η Ρωσία διεξάγει την τρίτη φάση των επιχειρήσεων της στη Τσετσενία με στόχο τον πλήρη έλεγχο της περιοχής από τον ρωσικό στρατό. Η πρώτη φάση των επιχειρήσεων διεξήχθη το Σεπτέμβριο, με σκοπό τον αποτελεσματικό έλεγχο των διόδων στο Βόρειο Καύκασο και η δεύτερη φάση ξεκίνησε πριν οκτώ βδομάδες και είχε ως αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν απόλυτα τη βόρεια και κεντρική Τσετσενία. Ο.Κ.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Αμυνας Ολεξάντρ Κουζμούκ είχε εγκάρδιο χαιρετισμό με τον ομόλογο του των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Κοέν μετά την υπογραφή των εγγράφων τα οποία καθορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στις αμυντικές εγκαταστάσεις και τις ανταλλαγές σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο κ. Κουζμούκ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο υποστήριξης που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Λ.Μ.

    [11] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι όλα είναι έτοιμα για τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής στην ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν σε περίπου 200 εκλογικά τμήματα, κυρίως της δυτικής περιοχής της χώρας, όπου η πλειοψηφία είναι οι Αλβανοί. Επιπλέον, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 60-90 παρατηρητές, ενώ οι αστυνομικές αρχές έλαβαν σειρά μέτρων για την περιφρούρηση των εκλογικών περιφερειακών τμημάτων. Το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου προέδρου Μπορίς Τράικοφσκι παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στην οποία κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες ότι με το πρόσχημα της αυτοάμυνας που ανακοίνωσαν στις περιφέρειες που θα διεξαχθούν οι εκλογές, θα προκαλέσουν επεισόδια για να ενοχοποιήσουν το VMRO. Συνέντευξη τύπου οργάνωσε σήμερα και η Δημοκρατική Εναλλαγή και ο αρχηγός της Βάσιλ Τοπούρκοφσκι ανακοίνωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με το VMRO για την επίλυση των διαφορών και τη διατήρηση ή τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι 8 υπουργοί του κόμματός του δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες της κυβέρνησης μέχρις ότου ο πρωθυπουργός Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι δεν δώσει απαντήσεις στις προτάσεις και στα αιτήματα του κόμματός του, είπε ο Βάσιλ Τοπούρκοφσκι. Ζήτησε δε να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την κανονική διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 3 December 1999 - 21:49:24 UTC