Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
  • [02] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [05] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [06] ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΗΜΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΣΙΑΤΛ - ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.
  • [08] ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ;
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΕΜ - ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [10] ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ

    Τέσσερα F-16 της πολεμικής αεροπορίας της Πορτογαλίας συνόδευσαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο από τη στιγμή που μπήκε στον εναέριο χώρο της χώραςμέχρι την προσγείωση του στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στις 4μμ (τοπική ώρα) για την επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροκόφυλλο.

    Αύριο και μεθαύριο θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο και τον Αντόνιο Μάνουελ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες. Σήμερα το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία την οποία παραθέτει ο πρεσβευτής Γιώργος Γεννηματάς.

    Η Επίσκεψη του προέδρου πραγματοποιείται παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην οποία θα αποφασιστεί αν η Τουρκία θα καταστεί υποψήφια προς ένταξη w~qa. Δεδομένου ότι η Πορτογαλία λαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου του 2000 τη σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Φιλανδία είναι εύλογο ότι ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει συνομιλίες εδώ για τα ζητήματα αυτά, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις.

    Στη Λισαβόνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων: θα εγκαινιάσει την ελληνική πρεσβεία, θα εκφωνήσει σύντομη ομιλία σε φόρουμ επιχειρηματιών. Μεθαύριο θα υπογραφεί πρωτόκολλο ελληνοπορτογαλικής συνεργασίας για την ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια από Έλληνες και Πορτογάλους επιχειρηματίες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και το δήμαρχο της Μαδρίτης θα επισκεφτεί το μοναστήρι Dos Jeronimos, όπου πραγματοποιείται έκθεση βυζαντινών εικόνων που οργανώνει το μουσείο Μπενάκη θα επισκεφτεί το ναυτικό μουσείο θα επισκεφτεί το εμπορικό επιμελητήριο

    Σημειώνεται ότι σε όλες τις συνομιλίες του εδώ ο κ. Στεφανόπουλος θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα είναι ένθερμος οπαδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στις Βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία και Ρουμανία ότι είναι καλοδεχούμενες ως ισότιμα μέλη.

    [02] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τη βαρύτητα που αποδίδει η κυβέρνηση στον τομέα της προστασίας των ελευθεριών του πολίτη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε την ανεξάρτητη διοικητική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της χώρας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ελευθερία των πολιτών. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε στη νέα κοινωνία της πληροφορίας οι άνθρωποι να είναι και να αισθάνονται ελεύθεροι. Στόχος της αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής του πολίτη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ-Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Με την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας συζήτησαν αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και για τον «ιό του2000». Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ίσως προκύψουν στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό, εξαιτίας του «ιού του 2000».

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Την κατηγόρησε για υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, όσο για τη «διπλωματία των σεισμών», όπως λέγεται η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή τους σεισμούς, παρατήρησε ότι η υπόθεση αυτή έχει φτάσει στα όρια του κωμικού. Ξεκαθάρισε πως άλλο είναι η συμπάθεια και άλλο η εξωτερική πολιτική και όποιος δεν καταλαβαίνει αυτή τη διαφορά είναι ανιστόρητος.

    Σε ότι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι υπογράμμισε: Δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία αν δεν αναλάβει η γειτονική χώρα συγκεκριμένες και σοβαρές δεσμεύσεις. Να αποσύρει τις διεκδικήσεις της στις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου, να εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Δεν μπορεί να μπει στην Ευρωπαική Ενωση ποδοπατώντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ και διαιωνίζοντας την κατοχή της Κύπρου. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει σθεναρή στάση στο Ελσίνκι και να ζητήσει από τους εταίρους της να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε την ανάγκη χάραξης ενιαίας εθνικής στρατηγικής και η Ν.Δ. θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    [05] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Οι ομογενείς νέοι από όλο τον κόσμο συντονίζουν τα βήματά τους στο πλάι της Ελλάδας και του Ελληνισμού, με το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας που άρχισε το πρωί τις εργασίες του στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο παίρνουν μέρος 200 περίπου αντιπρόσωποι οι οποίοι αναδείχθηκαν στην διάρκεια των 5 περιφερειακών συνεδρίων νεολαίας, που πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστά για την κάθε ήπειρο κατά το έτος αυτό. Οι εργασίες του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημης Νεολαίας θα λήξουν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν στα Συνεδριακά Κέντρα «Ιωάννης Βελλίδης» και «Νικόλαος Γερμανός» της ΔΕΘ , τέσσερα σημαντικά φόρουμ ελλήνων της διασποράς, είναι τα φόρουμ ομογενών επιχειρηματιών, επιστημόνων και ελληνιστών, ανθρώπων του πολιτισμού και το Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Γυναικών.

    Από την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και μέχρι την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της 3ης Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού με τη συμμετοχή 700 περίπου αντιπροσώπων από όλες τις χώρες όπου ζει, αναπτύσσεται και δημιουργεί ο απόδημος ελληνισμός των 7.000.000 ομογενών μας.

    [06] ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΗΜΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Σημαντικό σταθμό στην οργάνωση και το συντονισμό δράσης των Ομογενών Νέων αποτελεί το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημης Νεολαίας, οι εργασίες του οποίου άρχισαν το πρωί σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης

    Διακόσιοι ομογενείς νέοι και νέες, παιδιά αποδήμων 3ης και 4ης γενιάς και από τις πέντε ηπείρους, στις ομιλίες και τις paqelb\seir τους, διατυπώνουν τους πόθους τα οράματα και τις ελπίδες για το μέλλον του Ελληνισμού, για τη διατήρηση των αξιών του Ελληνισμού, της γλώσσας, των πολιτιστικών μας παραδόσεων.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου, που θα λήξει το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζονται με διάφορες θεματικές ενότητες για τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με την απόδημη νεολαία, για την επικοινωνιακή πολιτική, τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, για την Παιδεία των ομογενών, τον πολιτισμό και αθλητισμό. Στο τέλος του Συνεδρίου, θα εκλεγεί η 11μελής Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή των Απόδημων Νέων καθώς και οι αντιπρόσωποι για την 3η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ.

    Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας 'θενς, εκφράζοντας τη συγκίνηση και τη χαρά του για την παρουσία των νέων στο Συνέδριο, τόνισε ότι αποτελούν όχι μόνο το αύριο αλλά και το σήμερα του Ελληνισμού.

    Ο κ. Αθενς στη συνέχεια μίλησε για το «μπόλιασμα» του ΣΑΕ με το «νέο αίμα» και για την προσδοκία να δοθεί από τους νέους νέα ώθηση στην υπόθεση του οικουμενικού Ελληνισμού. «Σας έχουμε κοντά μας με περηφάνεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ. «Σήμερα για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του Ελληνισμού νέοι και νέες από κάθε γωνιά του κόσμου είναι συγκεντρωμένοι στη Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των Απόδημων Ελλήνων, για να πανηγυρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους, να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους και με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και να ατενίσουν προς ένα μέλλον, ενωμένοι με το ΣΑΕ. Σ' αυτό το σταυροδρόμι στην ιστορία του ΣΑΕ θα ή θελα να σας υπενθυμίσω ότι όταν σβήνουν οι εορτασμοί ένα πράγμα παραμένει: Η πρόκληση. Είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε για να προοδεύσουμε πέρα από τα λόγια και τα σχέδια ώστε να εκπληρώσουμε κάτι σπουδαίο για τον Ελληνισμό».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΣΙΑΤΛ - ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.

    Μαζικές διαδηλώσεις και σοβαρά επεισόδια που παραπέμπουν στην εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ και στη δεκαετία του ‘60 πραγματοποιούνται στο Σιάτλ των ΗΠΑ όπου φιλοξενείται η Σύνοδος του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου. Ο Δήμαρχος του Σιάτλ κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους και κλήθηκε για βοήθεια η εθνοφρουρά προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνοδος και να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν για λίγο έξω από το ξενοδοχείο τους οι υψηλοί φιλοξενούμενοι.

    Οι κάτοικοι του Σιάτλ, αλλά και οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έζησαν τρομακτικές σκηνές και μαζικής καταστροφής. Περίπου 20.000 διαδηλωτές που μάχονται κατά της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου ξεχύθηκαν στους δρόμους της αμερικανικής πόλης, οι οποίοι μετατράπηκαν σε πεδία μάχης. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ανθρώπους, σε λεωφορεία προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποτελείται από ακτιβιστές, μέλη oqcam~seym για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών αγροτών από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη. Εντρομοι παρακολουθούσαν τα επεισόδια οι υπουργοί που συμμετείχαν στη Σύνοδο, πολλοί εκ των οποίων εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήταν σε θέση να οργανώσει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η Σύνοδος παράλληλα με ειρηνικές διαδηλώσεις. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και σφαίρες από ελαστικό, αλλά δεν μπόρεσαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Την ανεξέλεγκτη κατάσταση αντίκρισε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον φθάνοντας στην πόλη.

    Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο Λονδίνο, όπου χιλιάδες διαδηλωτές είπαν όχι στην παγκοσμιοποίηση του εμπορίου. Η διαδήλωση αυτή μαζί με μία παρόμοια που έγινε τον Ιούνιο εκτιμώνται ως οι πιο βίαιες και καταστροφικές της τελευταίας δεκαετίας.

    [08] ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ;

    Ρώσοι υπουργοί δεν σκοπεύουν να παραστούν σε δύο διαδοχικές συναντήσεις με ομολόγους τους από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αυτό το μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχο από το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. «Η ρωσική ηγεσία δεν έχει δώσει στο υπουργείο Αμυνας καμία οδηγία για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο στρατηγός Λεονίντ Ιβασόφ επικεφαλής της διεθνούς συνεργασίας στο υπουργείο Αμυνας. Για αυτό το λόγο ο υπουργός Αμυνας ‘Ιγκορ Σεργκέγιεφ και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ανατόλι Κβάσιν δεν θα μεταβούν στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του μόνιμου συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ‘Ιγκορ Ιβανόφ δεν σκοπεύει να παρακοουθήσει την επερχόμενη σύνοδο του κοινού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Λ.Μ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΖΕΜ - ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Η Τουρκία στηρίζει την ΠΓΔΜ στην προσπάθεια της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ μετά τη συνάντηση του με τον ομόλογο του Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ.

    «Στηρίζουμε την ΠΓΔΜ στις προσπάθειες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεμ προσθέτοντας ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη προτού ενταχθούν όλες οι βαλκανικές χώρες σε αυτή. Ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογο του τη δυσαρέσκεια του για τις καθυστερήσεις στην παροχή οικονομικής βοήθειας στην περιοχή. Ο κ. Τζεμ τόνισε ότι τα συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα όπως περιγράφονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν πρέπει να αφορούν μόνο το Κοσσυφοπέδιο αλλά την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Λ.Μ.

    [10] ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Στην Τουρκία πρέπει να δοθεί καθεστώς υποψήφιου μέλους προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ωστόσο οι διαπραγματεύσεις πρέπει να μείνουν ανοιχτές για το προσεχές μέλλον, υποστήριξε ο υπουργός της Γαλλίας για τις Ευρωπαϊκές Σχέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. «Αυτό που ελπίζουμε και αυτό που εύχονται όλα τα κράτη είναι η Τουρκία να αναγνωριστεί ως το 13ο υποψήφιο μέλος της Ενωσης», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γαλλική γερουσία. «Δεν τίθεται φυσικά θέμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αυτή τη χώρα, τουλάχιστον στο προσεχές μέλλον αλλά θέμα καθορισμού με την ίδια δρόμου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο κ. Μοσκοβισί δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η Τουρκία στον τομέα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ελληνικές ανησυχίες για τις διαμάχες στην περιοχή όπως και το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 1 December 1999 - 22:03:27 UTC