Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [04] Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [05] ΒΟΜΒΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ
  • [06] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ 2000
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ
  • [09] ΠΓΔΜ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [10] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προωθήσει τα εθνικά θέματα κατά την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τους προέδρους του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η πολιτική της Ελλάδας δεν συμπίπτει με την πολιτική των ΗΠΑ σε ορισμένα σημαντικά σημεία, γι΄αυτό και η χώρα μας θα προβάλλει τις θέσεις της και θα προωθήσει τους στόχους της, σε μια προσπάθεια στήριξης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα επιδιώκει τον σεβασμό από όλους των κανόνων του διεθνούς δικαίου, τη λύση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και την επίλυση του κυπριακού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα θα τεθούν προς συζήτηση, με επιχειρηματολογία και όχι με εχθρότητα, ούτε με απουσία από τις εξελίξεις. Επίσης τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχτεί το κύρος της χώρας και υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες εκδηλώσεις του λαού να είναι ειρηνικές καθώς, όπως είπε, δεν αρμόζει στη χώρα η άρνηση και η apol|mysg. Εξάλλου διευκρίνισε ότι η επίσκεψη Κλίντον πραγματοποιείται προς ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης και της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας μας για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων μέσω των διεθνών συνεργασιών. Σε δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις που θα γίνουν με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα. Προέβλεψε ότι οι διαδηλώσεις αυτές θα είναι μαζικές, τόνισε όμως ότι θα περιφρουρηθούν. Για ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις έκαναν λόγο και οι πρόεδροι του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συζητήσει το θέμα της επίσκεψης Κλίντον με τα κόμματα, και στη Βουλή και εκτός Βουλής. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσοβόλας διαμαρτυρήθηκε για τη μη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

    Νέα κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΥΡΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Oλοκληρώθηκε το βράδυ ευρεία υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Τύπου Βάσω Παπανδρέου, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Ευάγγελου Γιαννόπουλου και Δημήτρη Ρέππα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τους συναρμόδιους υπουργούς και οι κ.κ. Χρήστος Ροκόφυλλος και Γρηγόρης Νιώτης από το υπουργείο Εξωτερικών. Το ζητούμενο, όπως είπε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της σύσκεψης είναι να διασφαλιστεί ο ειρηνικός χαρακτήρας των διαδηλώσεων που προγραμματίζονται ενόψει της επίσκεψης του κ. Κλίντον στη χώρα μας, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και νωρίτερα οι πολιτικοί αρχηγοί που συναντήθηκαν νωρίτερα με τον πρωθυπουργό.

    Τα μέτρα που θα ληφθούν για την άφιξη και τις μετακινήσεις του κ. Κλίντον θα είναι δρακόντεια, ενώ από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα δοθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και το οριστικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει από λεπτό προς λεπτό ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Ελλάδα αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Ρέππας σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της σύσκεψης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα εξελιχθεί ομαλά προς όφελος και των δύο πλευρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα ή όποια προβλήματα προκύψουν αιφνιδίως στην πορεία να αντιμετωπιστούν και να λυθούν αμέσως. Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι στη σύσκεψη δε συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν, καθώς τα όργανα tgr αστυνομίας είναι αυτά που θα καταρτίσουν τα επιχειρησιακά σχέδια βάσει των οποίων θα δράσουν.

    [03] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι ενόψει εκλογών ακολουθεί το σύνθημα «δώσ τα όλα μήπως σωθούμε». Εχει εντάξει τα πάντα στην προεκλογική παραχολογία και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις προσλήψεις προειδοποίησε ότι θα ελεγχθούν μία προς μία και όσες κριθούν παράνομες δεν πρόκειται να αναγνωριστούν από τη Ν.Δ. εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας της Ν.Δ. κατά της διαφθοράς και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε παράνομο το λαχείο «Ξυστό» και ζήτησε την παραίτηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί παρατήρησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει με τον Μπιλ Κλίντον αυτά που συνδέουν τις δύο χώρες, αλλά να θέσει και τις διαφωνίες της, λέγοντας χαρακτηριστικά:»Δεν επαιτούμε, απαιτούμε να τεθεί τέρμα στην κατοχή της Κύπρου. Δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά δικαιώματα, δεν δικαιούται κανείς να επιβραβεύει τους ταραξίες της περιοχής». Κάλεσε, επίσης, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ζητήσει εγγυήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η χώρα μας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Σχετικά με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται για την επίσκεψη Κλίντον ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της Ν.Δ. δεν θα πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Κάτι τέτοιο, είπε, θα έχει αποτελέσματα αντίθετα από αυτά που προσδοκά ο ελληνικός λαός από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ. Εξάλλου, σημείωσε, η Ν.Δ. ποτέ δεν ενθάρρυνε διεκδικήσεις που θίγουν τα συμφέροντα φιλήσυχων πολιτών. Δεν λειτουργεί δημαγωγικά και δεν παρασύρεται σε ακρότητες.

    [04] Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Πολύ σημαντικό γεγονός, από το οποίο πρέπει να αντλήσουμε οφέλη και να αποφύγουμε το ενδεχόμενο ζημίας, χαρακτηρίζει την επίσκεψη Κλίντον ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Την απλή αυτή αλήθεια πρέπει να καταλάβουν οι πάντες. Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς, οι υπεύθυνοι των ΜΜΕ, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:»Αδιαμφισβήτητα την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιτέλους προσκάλεσε τον πρόεδρο Κλίντον στην Ελλάδα. Δεν μπορεί συνεπώς να νίπτει τας χείρας του ως άλλος «Πόντιος Πιλάτος». Ο κ. Σημίτης, ο οποίος έστω και ΄τωρα-καθυστερημένα-ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς οφείλει να επιδιώξει κατά το δυνατόν σύμπτωση απόψεων ως προς τους στόχους και τις επιδιώξεις της Ελλάδος στις κρίσιμες και δύσκολες συζητήσεις που επίκεινται. Και οφείλει να h]sei όλους προ των ευθυνών των, έτσι ώστε να αποφευχθούν επιζήμιες και επικίνδυνες ακρότητες και υπερβολές».

    Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να θέσει το πρόβλημα των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβία στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο Κλίντον.

    [05] ΒΟΜΒΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

    Ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κατάστημα αθλητικών ειδών στο παλαιό Φάληρο. Προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έκανε λόγο για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού. Οι πυροτεχνουργοί της ασφάλειας έσπευσαν στην περιοχή, εντόπισαν τον μηχανισμό και κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν. Νωρίτερα στη Γλυφάδα, εξερράγη χειροβομβίδα σε αυλή μονοκατοικίας.

    [06] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ 2000

    Σε 10 δισ. δρχ θα ανέλθει το 2000 η ονομαστική αξία της καμπάνιας προβολής του ελληνικού τουρισμού σε 14 αγορές-«στόχους» εκτός των συνόρων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι η ονομαστική αξία της νέας καμπάνιας είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης. «Η συνολική δαπάνη σε ονομαστικές τιμές θα ξεπεράσει τα 10 δισ. δρχ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. δρχ θα καταβάλει ο ΕΟΤ. Δεδομένου ότι το 1997-98 είχαν διατεθεί 2,9 δισ. δρχ, η ονομαστική αξία της νέας καμπάνιας είναι υπερτριπλάσια και το πραγματικό της κόστος υπερδιπλάσιο», διευκρίνισε ο υπουργός, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, στο πλαίσιο της 15ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού «PHILOXENIA». «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο έγκαιρη και αποτελεσματική καμπάνια για την προβολή του ελληνικού τουρισμού εκτός των συνόρων. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως για την προβολή της χώρας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ.Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, θα υπάρξουν καταχωρήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των 14 χωρών που περιλαμβάνονται στην καμπάνια, ενώ θα «επιστρατευτεί» και το Ιντερνετ.

    Στο «στόχαστρο» της νέας καμπάνιας μπαίνει ως επί το πλείστον η «Γηραιά Ήπειρος», με έμφαση τόσο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις χώρες του Visengrad. «Bασικός αποδέκτης της καμπάνιας θα είναι η Ευρώπη, αλλά θα προσπαθήσουμε να ‘ανοίξουμε' και νέες αγορές όπως η Κίνα και η Αίγυπτος», διευκρίνισε ο κ.Βενιζέλος. Στο μεταξύ, έκρηξη των βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού αναμένεται για το 2000, σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, που επεσήμανε ότι «όλοι οι οιωνοί για τον επόμενο χρόνο είναι θετικοί». Ηδη το 1999 και παρά την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού ακολούθησαν την ανιούσα, αφού 14.000.000 τουρίστες προτίμησαν φέτος την Ελλάδα.

    Πάντως, το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ο ΕΟΤ βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τουριστικά και τον eoqtasl| της νέας χιλιετίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, δίδουν έμφαση στην Ορθόδοξη διάσταση της συμπλήρωσης των 2.000 χρόνων, ενώ δρομολογούν ειδικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Χιλιετίες ελληνικής φιλοξενίας». Στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιφυλάσσεται ειδική υποδοχή στους τουρίστες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα το 2000, ενώ σε όλες τις «πύλες» της χώρας και στα τουριστικά καταλύμματα, θα προσφέρονται παραδοσιακά ελληνικά αντικείμενα. Περαιτέρω, το Υπουργείο Ανάπτυξης από κοινού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, βάζει άμεσα στα «σκαριά» τη συγκρότηση δικτύου φιλελλήνων τουριστών, που θα απολαμβάνουν ειδικά προνόμια κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα (βλ. αναλυτικό τηλεγράφημα ΜΠΕ).

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΕΤΖΕΒΙΤ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Σε κοινή δήλωση για την αποκήρυξη της τρομοκρατίας προέβησαν οι Πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Τουρκίας μετά το πέρας των συνομιλιών τους στη Μόσχα.

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέφρασαν την κοινή τους πρόθεση για την καταπολέμηση του προβλήματος, το οποίο έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες και τόνισαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία δεν έχει ποτέ υποστηρίξει την τρομοκρατία ούτε και πρόκειται ποτέ να υποστηρίξει τρομοκρατικές ενέργειες που στρέφονται κατά της Τουρκίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Σ.Π.

    [08] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ

    Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε σήμερα από την αλβανική Βουλή η νέα αλβανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ιλίρ Μέτα. Στην πρωινή συνεδρίαση της Βουλής είχε προηγηθεί η παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης από το νέο Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και συζήτηση πάνω στις δηλώσεις αυτές.

    Υπέρ ψήφισαν και οι 109 παρόντες βουλευτές, από τους οποίους 92 προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, 4 βουλευτές από το κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 8 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, 4 είναι ανεξάρτητοι βουλευτές και 1 από το κόμμα Δημοκρατική Συμμαχία. Από την ψηφοφορία απείχαν όλοι οι βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Μπάλι Κομπετάρ, της Ενωμένης Δεξιάς και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ενώ οι μετριοπαθείς βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος συμμετείχαν στη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, απείχαν από την ψηφοφορία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα το πρόγραμμά της με pqoteqai|tgter την αποκατάσταση της τάξης σε ολόκληρη την Αλβανία και την εφαρμογή του αλβανικού συντάγματος.

    [09] ΠΓΔΜ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Πυρετός επικρατεί στα επιτελεία του κυβερνώντος VMRO-DPMNE και της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, οι υποψήφιοι των οποίων για το προεδρικό αξίωμα της ΠΓΔΜ εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου. Ο υποψήφιος του VMRO, Μπόρις Τράικοφσκι άρχισε τη νέα προεκλογική εκστρατεία του ακολουθώντας αυτή τη φορά μία νέα τακτική, με επισκέψεις σε δήμους και κοινότητες και χωρίς τη διοργάνωση μεγάλων συγκεντρώσεων. Την ίδια τακτική φαίνεται πως θα ακολουθήσει και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Τίτο Πετκόφσκι, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κόμματος, πρέπει να να έρθει σε άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους του. Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις 14 Νοεμβρίου το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν 1.610.340 ψηφοφόροι και όχι 1.610.338 όπως στον πρώτο γύρο, καθώς σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, στον εκλογικό κατάλογο προστέθηκαν 2 επιπλέον ψηφοφόροι. Στις 13 Νοεμβρίου στις κάλπες θα διοργανωθεί ειδική ψηφοφορία για τους στρατεύσιμους και για τους φυλακισμένους που δεν έχουν χάσει το δικαίωμα ψήφου. Ε.Π.

    [10] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Την άποψη ότι η εισρροή προσφύγων από το Κοσσυφόπεδιο έχει επιδεινώσει τα κοινωνικά προβλήματα στη Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Γιουγκοσλαβία Στιβ Αλλεν. Ο κ.Αλλεν δήλωσε ότι αυτή τη χρονιά καταγράφηκε ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο που έχει καταφύγει σε άλλα τμήματα της Γιουγκοσλαβίας και πρόσθεσε ότι οι περίπου 120.000 πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω εθνικών εκκαθαρίσεων που σημειώθηκαν κατά Σέρβων και άλλων μη Αλβανών από Αλβανούς αυτονομιστές. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 500.000 πρόσφυγες σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια, που έφυγαν από τη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-1995 και πρόσθεσε ότι η κοινωνική κατάσταση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας έχει παρουσιάσει επιδείνωση τα τελευταία δύο χρόνια.

    Συγκεκριμένα ο κ.Αλλεν ανέφερε ότι ενώ τον Ιούλιο του 1998 οι άνθρωποι με μέσο μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 60 δολαρίων αναλογούσαν στο 33% του πληθυσμού, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 60% το Σεπτέμβριο του 1999. Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 5 November 1999 - 22:08:10 UTC