Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [04] ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [05] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
  • [06] Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ 65% ΤΗΣ STOPANSKA BANKA ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [08] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Στη Γερμανία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και σήμερα στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, στην κατοικία του Γερμανού υπουργού, στο Βερολίνο.

    Οι συνομιλίες θα περιστραφούν στις ελληνογερμανικές σχέσεις, στο Κυπριακό, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στις προοπτικές σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση εν όψει και της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, και σε θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν την Ομοσπονδιακή Βουλή, και το βράδυ θα έχουν ιδιωτικό δείπνο. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση του Βερολίνου με pkoi\qio και γεύμα στο πλοίο. Ο κ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Αθήνα την Κυριακή το πρωί.

    [02] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την μη καταβολή των επιδομάτων γάμου και τέκνων και στις γυναίκες εργαζόμενες από το 1981 οπότε η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ενωμένη Ευρώπη. Το ΙΚΑ άρχισε να εφαρμόζει τον θεσμό το 1989. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο επιβάλλει αναδρομική καταβολή του επιδόματος για όλες τις εργαζόμενες παντρεμένες γυναίκες. Ετσι χιλιάδες ελληνίδες μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τα επιδόματα που δικαιούνται.

    Την ικανοποίησή της για την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ.

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Στην καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σχετικά με την μη καταβολή από το 1981, των επιδομάτων γάμου και τέκνων και στις γυναίκες εργαζόμενες, αναφέρθηκε το απόγευμα ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν έχει καμία σχέση με τη μισθολογική και συνταξιοδοτική πολιτική που εφαρμόζει το ελληνικό δημόσιο στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου και των νομικών προσώπων.

    Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι χορηγεί ένα βοήθημα οικογενειακής παροχής στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν οικογένεια.

    [04] ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στο πολύ καλό πολιτικό κλίμα που επικρατεί αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά τα εγκαίνια του μουσείου αναπαράστασης του προιστορικού λιμναίου οικισμού στο Δισπηλιό της Καστοριάς. Ο κ. Στεφανόπουλος έμεινε ενθουσιασμένος από το Μουσείο και απηύθυνε προτροπή σε όλους τους Ελληνες να το επισκεφθούν. Τον προιστορικό οικισμό έφεραν στο φως ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης και οι συνεργάτες του και στο Δισπηλιό βρέθηκαν τα αρχαιότερα μουσικά όργανα στον ελλαδικό χώρο. Ο οικισμός χρονολογείται πριν από 7.000 χρόνια.

    Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του οικομουσείου και τόνισε τη σημασία του. Οπως είπε, στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού, προυπολογισμού 300 εκατομμυρίων δραχμών και αρχαιολογικού παρκου στο χώρο των ανασκαφών. Χτες το βράδυ ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Μακεδνών.

    [05] Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ: ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

    Διαστρέβλωση της ευρωπαϊκής ιστορίας συνιστά η προσπάθεια που έγινε στο Διεθνές Συνέδριο να παραβλεφθούν η ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη.

    «Είναι παγκοσμίως γνωστή και αποδεκτή η επίδραση και η προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του Βυζαντίου, στη διαμόρφωση της δυτικής σκέψης και στη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού, δηλαδή του ευρωπαϊκού πολιτισμού», υπογράμμισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα που δημιουργήθηκε από το Διεθνές Συμπόσιο για τη δημιουργία του «Μουσείου της Ευρώπης». Η κ. Παπαζώη τόνισε ότι το υπουργείο θα αντιδράσει σε αυτή τη μεθόδευση και ότι η ίδια θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα ενημερώσει με επιστολές της τη Φιλανδή υπουργό Πολιτισμού, που προεδρεύει στο Συμβούλιο, την Επίτροπο Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελληνίδα Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου και όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές.

    Ταυτόχρονα η υπουργός Πολιτισμού θα ενημερώσει με επιστολές για το θέμα την ελληνική και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

    [06] Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ 65% ΤΗΣ STOPANSKA BANKA ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Η Τράπεζα των Σκοπίων Stopanska Banka πουλήθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με το ποσοστό των 65% των μετοχών, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης με το ποσοστό των 10% και σε ένα διεθνές χρηματιστηριακό συγκρότημα επίσης με το ποσοστό 10% των μετοχών, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στα Σκόπια.

    Το υπόλοιπο 15% των μετοχών εξακολουθεί να παραμένει στην κατοχή ντόπιων μετόχων. Οπως δήλωσε ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει να διατηρήσει το προσωπικό και ελπίζει ότι στο μέλλον θα αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα. Η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου του 2000.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέα του κυβέρνησης στην οποία 12 από τους 16 υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκια τους, σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου του προέδρου Πρετς Ζογκάι.

    Η συγκεκριμένη ανακοίνωση επιβεβαιώνει την πρόθεση του κ. Μέτα να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στην οποία διετέλεσε ως αντιπρόεδρος. Οι μόνοι νέοι διορισμοί αφορούν την αντικατάσταση του κ. Μέτα του opo_ou το κόμμα αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Eργασίας, το υπουργείο Επικρατείας, το υπουργείο Οικονομικών και Ιδιωτικοποιήσεων και το υπουργείο της Τοπικής Κυβέρνησης, υποστήριξε ο Πρετς Ζογκάι.

    Τα υπουργεία Πληροφοριών και Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων δεν υφίστανται πλέον μαζί με το ρόλο του γραμματέα για την Ευρωατλαντική ένταξη. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι θα υπογράψει διάταγμα για την έγκριση των διορισμών του κ. Μέτα σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Λ.Μ.

    [08] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Οι επιχειρήσεις βομβαρδισμού της ρωσικής αεροπορίας, αλλά και του πυροβολικού, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Τσετσενία, με αντικειμενικό σκοπό τη διάνοιξη διόδων πρόσβασης στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Πρόκειται για την πιο βίαη και αιματηρή επίθεση από την έναρξη των συγκρούσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις ηγετικών κύκλων των ανταρτών.

    Οι πληροφορίες από το μέτωπο των συγκρούσεων αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις, βρίσκονται σε απόσταση μόνο μερικών χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, ενώ διευρύνουν συνεχώς την πολεμική τους, ζώνη, σφίγγοντας τον αμυντικό κλοιό, γύρω από το Γκρόζνι. Παρά την ετοιμότητα των Ρώσων στρατηγών να εξαπολύσουν επίθεση μεγάλης κλίμακας, η πολιτική ηγεσία στο Κρεμλίνο, εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένη ως προς τις πραγματικές της, προθέσεις. Ν.Χ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Πρέσβεις ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, καθώς και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, είχαν σήμερα στο Βελιγράδι συνάντηση με εκπροσώπους των κυριότερων κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, στην οποία εξετάσθηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν στην επερχόμενη συνάντηση των ηγετών της σερβικής αντιπολίτευσης με τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε. που έχει καθορισθεί για τις 2 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη.

    Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Βελιγράδι Παναγιώτη Βλασσόπουλου, υπό την προεδρία του πρέσβη της Φινλανδίας. Στη συνάντηση της 2ης Νοεμβρίου θα εξετασθεί η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον εκδημοκρατισμό στη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και προτάσεις για μερική άρση των κυρώσεων εις βάρος της Σερβίας με σκοπό να μετριασθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της χώρας.

    Στη συνάντηση στη Βουδαπέστη έχουν προσκληθεί να παραστούν ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς, καθώς και οι ηγέτες των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο σύμβουλος του Βουκ Ντράσκοβιτς Ογκνιεν Πριμπίσεβιτς που συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, ανέφερε ότι το κόμμα αυτό δε θα στείλει εκπρόσωπο στη Βουδαπέστη στις 2 Νοεμβρίου. Η πρώτη προσπάθεια της Ε.Ε. να συναντηθεί με εκπροσώπους της σερβικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στις 11 Οκτωβρίου, απέτυχε καθώς την μποϋκοτάρισε η σερβική αντιπολίτευση, διότι είχε ζητηθεί από αυτήν, πώς όταν έρθει στην εξουσία να συνεργασθεί στενά με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την έκδοση σε αυτό του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και άλλων τεσσάρων ηγετικών στελεχών της χώρας.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες ξεκίνησαν συνομιλίες σήμερα στο Βερολίνο για την ενίσχυση του υπερατλαντικού εμπορίου και των επενδύσεων μέσω έντονων διαφωνιών για τις προϋποθέσεις για το νέο γύρο συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Θα ήταν πραγματική πρόκληση όχι μόνο να αρχίσουμε ένα νέο γύρο συνομιλιών αλλά και να καταλήξουμε και σε ένα συμπέρασμα», υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλιαμ Ντάλεϊ. Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εμπορίου Πασκάλ Λαμί υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι να υπάρξει «συμφωνία στήριξης» η οποία θα βασίζεται σε «ευρύ πεδίο θεμάτων».

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προετοιμασμένη να θέσει το θέμα της γεωργίας στην ατζέντα των συνομιλιών. Υπουργοί από τις χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα συναντηθούν στο Σιάτλ στις 30 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου για να ξεκινήσουν νέο γύρο συνολιών με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου. Στο μεταξύ ο κ. Ντάλει υποστήριξε ότι η ατζέντα όπως έχει σχεδιαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου «δεν είναι επαρκής για νέο γύρο συνομιλιών». Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 29 October 1999 - 19:51:34 UTC