Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-25

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 25 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΣΚΕΙ ΑΨΟΓΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ
  • [02] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Α. ΡΙΣΑΡ
  • [05] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
  • [06] ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [07] ΜΕ ΠΤΩΣΗ 0,40% ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [09] Η ΡΩΣΙΑ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [10] ΑΝΗΣΥΧEI Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΣΚΕΙ ΑΨΟΓΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ

    «Σας υποδεχόμαστε σήμερα ως τον πρώτο πολίτη της χώρας, για να γιορτάσουμε μαζί τις δύο σημαντικές επετείους του Ελληνισμού: Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό το 1912 και τον τιτάνιο αγώνα του 1940, που αποτελεί τη νεώτερη ελληνική δόξα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, προσφωνώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε ο δήμαρχος, «σας υποδεχόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και ως σύμβολο της ενότητας του ελληνικού λαού και ως εγγυητή της Δημοκρατίας μας, σε μια περίοδο που η πόλη μας, μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος μέσα στη ρευστή και αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή».

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξήρε τον άψογο τρόπο με τον οποίο ασκεί ο κ. Στεφανόπουλος τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με τους λόγους και τις παραινέσεις sar ταυτιστήκατε απόλυτα, πολλές και σημαντικές στιγμές, με τον ελληνικό λαό και εκφράσατε τους πόθους, τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τα οράματά του».

    [02] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Στη σπουδαιότητα των αυριανών επετείων και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη στη Βαλκανική αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο οποίος θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Για την αυριανή επέτειο είπε ότι «είναι συγχρόνως και σπουδαία θρησκευτική εορτή για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, αλλά και για όλη την Ελλάδα, γιατί ο Αγιος Δημήτριος είναι ένας Αγιος που έχει εξαιρετικό σεβασμό σε όλη τη χώρα μας».

    Για τη μεθαυριανή εορτή της 28ης Οκτωβρίου τόνισε ότι αν κανείς θελήσει να ρίξει μία γρήγορη ματιά στα χρόνια αυτά του ελευθέρου βίου, τα περίπου 170 θα διακρίνει χωρίς καμία δυσκολία αυτές τις δύο ημερομηνίες, οι οποίες λάμπουν και δίνουν τη δυνατότητα σημερινής αισιοδοξίας.

    «Τι ήταν η Ελλάς, πριν το 1912-13 χωρίς τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θράκη τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την Κρήτης; Hταν ένα κουτσουρεμένο κράτος, το οποίο δεν είχε δυνατότητες επιβίωσης», υπογράμμισε.

    «Η απελευθέρωση αυτών των περιοχών αποτέλεσε συγχρόνως και την εκπλήρωση προαιώνιων πόθων του ελληνικού λαού και σήμερα μπορεί η Ελλάς, αφού ικανοποίησε κατά μέγα μέρος αυτούς τους εθνικούς στόχους να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Αλλά και η ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου του 1940 δεν θα πάψει ποτέ να συγκινεί τις ψυχές των Ελλήνων, διότι απέδειξε πως μπορούν να αγωνίζονται οι Ελληνες με την ίδια των προγόνων τους γενναιότητα προκειμένου να υπερασπιστούν το αγαθό της ελευθερίας», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι οι πόλεμοι που γίνονται για την ελευθερία δημιουργούν ένα αίσθημα ενθουσιασμού που χαρακτήρισε τους μαχητές του 1940, όταν εβάδιζαν προς το μέτωπο της Βορείου Ηπείρου. «Ας θυμόμαστε λοιπόν πάντοτε τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουμε απέναντι αυτών των πολεμιστών, των μαχητών της ελευθερίας και της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο ρόλο της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη πράγματι πέρα της ομορφιάς, της πέραν της εικόνας της μεγαλουπόλεως, την οποία από πολλά χρόνια έχει κερδίσει γίνεται σήμερα κομβικό σημείο συναντήσεως των λαών της Βαλκανικής Από εδώ μπορούμε εμείς που κατοικούμε σε αυτόν τον τόπο και εσείς, οι οποίοι μένετε στη Θεσσαλονίκη να γνωρίζουμε πολύ περισσότερα, από όσα γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάσταση που επικρατεί στη βαλκανική, μία κατάσταση που οφείλεται σε μία μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και δυσκολίας την οποία πέρασαν αυτά τα κράτη λόγω του καθεστώτος που επεκράτησε εις αυτά», τόνισε και συνέχισε: «Εμείς πλησιέστερα όλων των άλλων, όχι μόνο δικαιούμαστε να κερδίσουμε υπέρ της Θεσσαλονίκης τον οργανισμό Αποκατάστασης των Βαλκανικών Χωρών, αλλά και δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι και από εδώ μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα από κάθε άλλον τα φιλικά αυτά κράτη, που έχουν τόσες πολλές ανάγκες και δικαιούνται να τύχουν της προσοχής ολοκλήρου του κόσμου και ειδικότερα της Ευρώπης. Της Ευρωπαϊκής Ενώσεως υπέρ των κρατών αυτών εμείς πάντα συνηγορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε να συνηγορούμε για τη βοήθεια την οποία δικαιούνται».

    «Η Ελλάς», επεσήμανε, «έχει κάθε ωφέλεια να προσμένει από την αποκατάσταση της οικονομίας των άλλων Βαλκανικών κρατών συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Σερβίας, προκειμένου να αναπτυχθούν αυτά τα κράτη και να μπορέσουν να συνεργαστούν ακόμη περισσότερα μεταξύ των και μεταξύ της Ελλάδας και αυτών να αναπτυχθούν ακόμη στενότεροι δεσμοί».

    Τόνισε ακόμη ότι η πολιτική κατάσταση στη σταθερότητα εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από την οικονομική άνθηση την οικονομική ευημερία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι μας σκεπτόμαστε τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε απέναντι των γειτονικών κρατών. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι βρίσκει τόσο ομαλή την πολιτική ζωή της χώρας, τόσο σύμφωνη με το σύνταγμα και τους νόμους, ώστε δεν αισθάνεται να κάνει παραίνεση προς κανέναν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λειτουργούν από άποψη συνταγματική και πολιτική με τον καλύτερο τρόπο που έχει γνωρίσει η Ελλάδα σε αυτά 170 χρόνια της ελευθέρας της ζωής.

    «Δικαιούμαστε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε όλες τις δυνατότητες να επιτύχουμε την ποθητή ευημερία, καθώς και την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή μας και της υπεράσπισης των δικαίων μας τα οποία θα υπερασπισθούμε βάσει των διεθνών συνθηκών και των δυνατοτήτων, τις οποίες έχει σήμερα η χώρα μας», κατέληξε. Κατά την επίσημη υποδοχή του στο αεροδρόμιο «Μακεδόνια» άγημα της Ελληνικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τον κ. Στεφανόπουλο υποδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος που εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οι υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης και Ανάπτυξης Ιωάννης Μαγκριώτης και Ευάγγελος Βενιζέλος που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού κ. Σκαραφίγκας ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαιρέτισε τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου Στέλιο Παπαθεμελή, Νίκο Ακριτίδη, Δημήτρη Παντερμαλή, Σωτήρη Κούβελα, Κυριάκο Σπυριούνη και Παναγιώτη Ψωμιάδη που τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στην τελετή υποδοχής παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επικεφαλής της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μανώλης Παραγιουδάκης και όλοι οι αρχηγοί των σωμάτων.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Με τον Γάλλο ομόλογό του Αλεν Ρισάρ συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά jai συνεργασίας των δυνάμεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας της ευρωπαϊκής Ενωσης να προωθήσει ευρύτερη πολιτική ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε κυρίαρχο το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προσέγγιση Αθήνας - Αγκυρας. Στη συνέχεια ο κ. Ρισάρ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Α. ΡΙΣΑΡ

    Η ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα, ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως το χαρακτήρισε, που θα τεθεί επί τάπητος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 15 Νοεμβρίου, συζήτησε σήμερα με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας Αλεν Ρισάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Επίσης οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις εξελίξεις στο Κόσοβο και στη Σερβία. Ο κ. Παπανδρέου είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Ντέιβς Γκρέης με τον οποίο συζήτησαν και συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε θέματα φυσικών καταστροφών. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους του ελληνοτουρκικού φόρουμ, οι οποίοι άρχισαν σήμερα και ολοκληρώνουν αύριο τις επαφές τους, στο πλαίσιο της εδραίωσης ενός θετικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου η Ελλάδα στηρίζει τέτοιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ιδιαίτερα πρόσθεσε στην ομάδα αυτή - που σημειώνεται έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια τις επαφές της - συμμετέχουν σημαίνοντες προσωπικότητες, όπως ακαδημαϊκοί, πρώην βουλευτές, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

    [05] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε σήμερα, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο 23χρονος Παντελής Καζάκος που βαρύνεται με δέκα κακουργήματα για τη δολοφονία δύο ανθρώπων και τoν τραυματισμό άλλων πέντε. Νωρίτερα ο Καζάκος απολογήθηκε στην 4η ειδική ανακρίτρια ενώ σε δηλώσεις του αμέσως μετά είπε ότι μετάνιωσε για τις πράξεις του. Μετά τον Καζάκο απολογήθηκε ο Απόστολος Αποστόλου 22 ετών που κατηγορείται για άμεση συνέργια σε μία ανθρωποκτονία. Ο Αποστόλου αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

    [06] ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Δουλειά πιάνουν από σήμερα οι αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εγκαινίασε το κτίριο που θα εδρεύει το γραφείο Εσωτερικών Upoh]seym στη λεωφόρο Συγγρού. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα η αστυνομία θα αυτοκαθαρθεί και θα αναδειχθεί ως προστάτης της ασφάλειας των πολιτών, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ τόνισε ότι οι αδιάφθοροι θα νικήσουν πολύ σύντομα τους διεφθαρμένους.

    [07] ΜΕ ΠΤΩΣΗ 0,40% ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Με μικρή πτώση της τάξης του 0,40%, στις 5.577,89 μονάδες, ξεκίνησε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς η συνεχιζόμενη εκλογολογία και οι πολιτικές «κόντρες» περί διαπλεκομένων συμφερόντων, επέδρασαν και σήμερα αρνητικά στην ψυχολογία του επενδυτικού κοινού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η νευρικότητα που κυριάρχησε στο ΧΑΑ την προηγούμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί και κατά την τρέχουσα, καθώς δεν υπάρχουν θετικές οικονομικές εξελίξεις, ικανές να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω των 360 δισ. δρχ. Στο μεταξύ, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις περί παράτασης της χρηματιστηριακής συνεδρίασης και αύξησης του πλαφόν ανόδου (limit up) στο 12%, χαρακτηρίστηκαν ως αναμενόμενες από τους επενδυτές.

    Το επενδυτικό κοινό δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από τις νέες ρυθμίσεις, ενώ δείχνει να αναμένει με μεγαλύτερη ανυπομονησία την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος ΟΑΣΗΣ. Ειδικότερα, στον τραπεζικό τομέα οι περισσότερες μετοχές παρέμειναν σταθερές: η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 21.700 δραχμές, της Εμπορικής στις 23.600 δρχ και της Ιονικής στις 17.150 δρχ. Η μετοχή της Τράπεζας Εργασίας τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 31.000 δρχ και εκείνη της Eurobank έκλεισε στις 13.200 δρχ. Η μετοχή της Alpha Πίστεως έκλεισε στις 22.300 δρχ και της Πειραιώς στις 7.935 δρχ Στις τηλεπικοινωνίες η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7.100 δρχ, της PANAFON stiw 4.100 δρχ, ενώ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ υποχώρησε στις 14.275 δρχ. Οσον αφορά τις τσιμεντοβιομηχανίες, η μετοχή της ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 34.970 δρχ, ενώ εκείνη της ΑΓΕΤ Ηρακλής υποχώρησε στις 10.775 από 11.995 δρχ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Τέλος, η τιμή της μετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) υποχώρησε στις 7.850 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Tα κόμματα που ασκούν εξουσία στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία συμφώνησαν να διατηρήσουν τους δεσμούς τους παρά τις αποσχιστικές τάσεις για τις οποίες κάνουν λόγο οι ηγέτες του Μαυροβουνίου.

    Η σερβική πλευρά εξέφρασε την αισιοδοξία της μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ενόσω οι αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί. «Δεν συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε αυτό το θέμα. Εάν είχαμε tir ίδιες δεν θα ερχόμασταν εδώ για συνομιλίες. Ωστόσο μετά τη συνάντηση είμαι αισιόδοξος», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Νίκολιτς ο οποίος ηγείται της αποστολής του σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος. «Εχουμε προσδιορίσει ένα κοινό στόχο τον οποίο δεν θα μπορέσουμε να παρατήσουμε και αυτός είναι να διατηρήσουμε με κάθε κόστος το κράτος που δημιουργήθηκε από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο», πρόσθεσε ο κ. Νίκολιτς.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί «η κοινότητα» ή η κοινοπολιτεία των δύο δημοκρατιών, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο κ. Βουγιάνοβιτς υποστήριξε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το Μαυροβούνιο και η Σερβία να παραμείνουν μέσα σε μία κοινότητα ωστόσο «εάν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν θα ενημερώσουμε το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου το οποίο θα προβεί στα ανάλογα βήματα». Λ.Μ.

    [09] Η ΡΩΣΙΑ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία θα εξετάσει την αποκατάσταση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Βάλερι Μανίλοφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vremya.

    «Αρχικά, Ρωσία και ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν ίσο λόγο στην κρίση των στρατιωτικών ελιγμών όσον αφορά στην πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στον κόσμο και έπειτα, η Μόσχα πρέπει να συμμετάσχει στις αποφάσεις για παρεμπόδιση των κρίσεων, όπως και στην εφαρμογή των αποφάσεων, είπε ο Ρώσος στρατηγός, προσθέτοντας ότι εάν το ΝΑΤΟ αποδεχτεί τους όρους αυτούς «τότε είμαστε έτοιμοι για συνεργασία». Ε.Ρ.

    [10] ΑΝΗΣΥΧEI Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Η Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σαντάκο Ογκάτα κάλεσε τη Ρωσία να κρατήσει τα σύνορα της Τσετσενίας ανοιχτά έτσι ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να εγκαταλείπουν την περιοχή λόγω των βομβαρδισμών. Η κ. Ογκάτα εξέφρασε παράλληλα τη βαθύτατη ανησυχία της για την τύχη εκατοντάδων πολιτών που αποκλείστηκαν στην Τσετσενία μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ινγκουσετία. «Τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά για όλους αυτούς που φοβούνται και είναι αναγκασμένοι να δραπετεύσουν», ανέφερε σε ανακοίνωση της. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υποστήριξε ότι το προσωπικό της στην Ινγκουσετία έχει αναφέρει ότι κάποιοι συνοριακοί σταθμοί έμειναν ανοιχτοί για τους πεζούς, ωστόσο το κύμα προσφύγων έχει σταματήσει. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τις ρωσικές αρχές στη Μόσχα για το κλείσιμο των συνόρων και ότι οι αξιωματούχοι της περιοχής διαβεβαίωσαν τον ΟΗΕ ότι η κίνηση αυτή είναι προσωρινή. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 25 October 1999 - 20:05:19 UTC