Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΕΜΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν.Δ. ΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ
  • [04] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [05] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [06] ΜΕ ΠΤΩΣΗ 0,68% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΜΙΝΙ ΚΡΑΧ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
  • [08] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΛΟΓΩ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ
  • [09] O OIKOYMENIKOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [10] ΡΩΣΙΑ:ΝΕΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι η συνεργασία Ελλάδας και Ρουμανίας θα επεκταθεί γρήγορα ώστε η Ελλάδα να έχει ακόμη μεγαλύτερη παρουσία στα Βαλκάνια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα γίνει ένας πόλος που θα οδηγεί ολόκληρη την περιοχή στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

    Οι κ. Σημίτης και Βασίλε χαρακτήρισαν πολύ καλές τις διμερείς σχέσεις ενώ στις συνομιλίες που είχαν νωρίτερα συζήτησαν το θέμα της ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ αλλά και το θέμα του συμφώνου σταθερότητας στα Βαλκάνια που προωθεί η Αθήνα. Το απόγευμα ο κ. Βασίλε θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Αυριο ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΕΜΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. «Τα συμφέροντα με τον Σημίτη, εμείς δίπλα στον πολίτη», είναι το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος συγκέντρωσε τα πυρά του στο ζήτημα της διαφθοράς με αιχμή το νομοσχέδιο για το ολυμπιακό βιντεολόττο. Από μόνο του αποτελεί αιτία μετωπικής σύγκρουσης, είπε, και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο για να αποδείξει, όπως είπε, αν της έχει μείνει ελάχιστο εθνικό φιλότιμο ή έχει παραδοθεί πλήρως στα συμφέροντα που είναι γεγονός ότι τη στηρίζουν. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει, τότε η Ν.Δ. θα κινητοποιήσει τους πολίτες και τους φορείς. Αναφερόμενος στα δημόσια έργα παρατήρησε ότι επικρατεί νομικό χάος το οποίο επιτρέπει να καταλήγουν τα έργα σε ανθρώπους της κυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε «τραγελαφικούς» τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και την κατηγόρησε για συνεχή υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία, χωρίς ανταλλάγματα. Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση ήταν ο Κ. Καραμανλής και για την πολιτική της στην οικονομία, την παιδεία και σε άλλους τομείς.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν.Δ. ΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ

    Οξεία επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στον «ανένδοτο αγώνα» της Ν.Δ. εναντίον της διαφθοράς ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ανένδοτο, αλλά για ανέκδοτο, και όχι για αγώνα, αλλά για την αγωνία της πολιτικής επιβίωσης του κ. Καραμανλή που προσπαθεί να βρει δικαιολογία για την επερχόμενη ήττα του στις βουλευτικές εκλογές. Η Ν.Δ. είπε, είναι ένα τμήμα μιας εποχής που έχει φύγει και η ηγεσία του το έχει καταστήσει ένα κόμμα φθαρμένο που είναι προς απόσυρση.

    [04] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα των αστυνομικών αλλά και καθιέρωση νέων επιδομάτων ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ.Χρυσοχοϊδης εξήγγειλε αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κατά 10.000 δραχμές, στα επιδόματα επιτελικής ευθύνης κατά 10.000 - 12.000 δραχμές και πρόσθεσε ότι καθιερώνονται επιδόματα διοίκησης για τους αστυνομικούς που παίρνουν μέρος στη φύλαξη των αγωνιστικών χώρων.

    Πρόσθεσε ότι έως στις 27 Οκτωβρίου θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους περίπου 1000 ειδικοί φρουροί και επανέλαβε ότι έως τις αρχές του νέου χρόνου θα προσληφθούν 3.000 αστυνομικοί. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε μικρά βήματα τις εξαγγελίες του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    [05] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αύριο θα ανακοινωθούν το οριστικά μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, δήλωσε ο Γιώργος Ανωμερίτης μετά τη συνάντησή που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Αναμένεται να υπάρξουν ρυθμίσεις στο ύψος των επιτοκίων που δανείζονται οι αγρότες, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και μέτρα γαι την επιδότηση των γεωργικών προϊόντων.

    [06] ΜΕ ΠΤΩΣΗ 0,68% ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΜΙΝΙ ΚΡΑΧ

    Με πτώση 0,68%, στις 5.392,32 μονάδες, έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, κατορθώνοντας να ανακτήσει μέρος των απωλειών που κατέγραψε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 330 δισ.δρχ, μετά το χτεσινό μίνι-κραχ. Ειδικότερα, στις 12.30 το μεσημέρι ο δείκτης έχανε 2,67%, υπό τη σκιά της χτεσινής κάθετης πτώσης κατά 6,21%. Ωστόσο, οι αγοραστικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στα χαμηλά επίπεδα τιμών, λειτούργησαν τελικά ως «σωσίβιο», βοηθώντας τον να ανακτήσει μέρος των απωλειών του. Προς το παρόν πάντως, οι Έλληνες επενδυτές παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές, αναμένοντας το σημερινό κλείσιμο στη Wall Street και τις συνακόλουθες αντιδράσεις των «ώριμων» ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Εν αναμονή των εξελίξεων, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 21.750 δραχμές, της Εμπορικής στις 23.990 δρχ και της Ιονικής στις 16.450 δρχ. Η μετοχή της Τράπεζας Εργασίας τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 27.600 δρχ, της Alpha Πίστεως στις 22.100 δρχ, της Πειραιώς στις 7.890 δρχ και της Eurobank στις 12.920 δρχ.

    Στις τηλεπικοινωνίες η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 6.790 δρχ και της PANAFON στις 8.000 δρχ, ενώ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στις 15.600 δρχ. Οσον αφορά τις τσιμεντοβιομηχανίες, η μετοχή της ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 34.550 δρχ, ενώ εκείνη της ΑΓΕΤ Ηρακλής ενισχύθηκε σε σχέση με χτες, κλείνοντας στις 11.000 δρχ. Περαιτέρω, η τιμή της μετοχής της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεως (3Ε) διαμορφώθηκε στις 7.200 δρχ, ενώ η κοινή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ τερμάτισε στις 11.950 δρχ και η μετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις 7.750 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΙΑ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Αιγυπτιακό επιβατηγό αεροσκάφος που επρόκειτο να πραγματοποιήσει πτήση από την Κωνσταντινούπολη στο Κάιρο αποτέλεσε στόχο αεροπειρατίας, λίγο μετά την απογείωσή του, όπως μετέδωσε το touqjij| πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Όπως έγινε γνωστό η αεροπειρατία πραγματοποιήθηκε από «ένα ή περισσότερα άγνωστα άτομα», στις 6.15 μ.μ. (ώρα Κωνσταντινούπολης) και κατευθύνεται προς το Λονδίνο. Αξιωματούχος της αιγυπτιακής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 48 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Ε.Ρ.

    [08] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΛΟΓΩ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ

    Το αιγυπτιακό αεροσκάφος τύπου Boeing 737-500 το οποίο προσγειώθηκε πριν από λίγη ώρα στο αεροδρόμιο του Αμβούργου της Γερμανίας και φέρει 48 επιβάτες τον αεροπειρατή αγνώστου μέχριο στιγμής ταυτότητας και έξι μέλη του πληρώματος προσέγγισε τον διάδρομο του αεροδρομίου με τα φώτα κλειστά ενώ κανένα άλλο όχημα δεν προσέγγισε την περιοχή, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου. Το αεροσκάφος στο οποίο ένας μόνο αεροπειρατής με μαχαίρι απειλεί τους πολίτες απογειώθηκε αρχικά από το αεροδρόμιο της Κωσταντινούπολης με προορισμό το Κάιρο, σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής αεροπλοϊας.. Το αεροδρόμιο του Αμβούργου έχει κλείσει και η γερμανική αστυνομία ξεκίνησε τεράστια επίχειρηση προκειμένου να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για την ασφαλή άφιξη του αεροσκάφους, δήλωσε εκπρόσωπςο του αεροδρομίου ο οποίος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επικοινωνία με τον αεροπειρατή. Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει εάν το αεροσκάφος θέλει να ανεφοδιαστεί με καύσιμα για να κατευθυνθει στο Λονδίνο όπου πιστεύεται πως ήθελε ο αεροπειρατής το να κατευθύνει. Λ.Μ.

    [09] O OIKOYMENIKOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναμένεται την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού συνεδρίου για την προστασία του Δούναβη το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διεξάγεται εν πλω.

    Σύμφωνα με πληροφορείες από το Παρτριαρχείο της Σερβίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αποβιβαστεί στον παραποτάμιο λιμένα του Νοβι Σαντ και εν συνεχεία οδικώς θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Σέρβων Παύλο. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο ποταμό Σρεντέρεβο, απ' όπου εν πλω θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Ρουμανία , στο Δέλτα του ποταμού Δούναβη στην Κωστάντζα, όπου και θα λήξει το συνέδριο. Αυτό άρχισε στις 16 Οκτωβρίου στην γερμανική πόλη Πασάου και θα τελειώσει τις εργασίες του στις 26 Οκτωβρίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί οδικώς από το Νόβι Σαντ μέχρι το Σρεμέντερβο, διότι η ναυσιπλοοία μέσω Δούναβη στο τμήμα αυτό δεν είναι δυνατή καθώς οι γιουγκοσλαβικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση των γκρεμισμένων γεφυριών και θέτουν ως όρο να πράξουν κάτι τέτοιο, την χρηματοδότηση από τις χώρες του MATO για την ανακατασκευή τους.

    Εξ' αιτίας του γεγονότος αυτού η Γιουγκοσλαβία έχει δεχθεί πολλές πιέσεις από άλλες παραδουνάβιες χώρες να προχωρήσει στην αποκατάσταση της ναυσιπλοοίας μέσω Δούναβη στο έδαφός της. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντηθεί στο Βελιγράδι και με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Η επίσκεψη αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι η πρώτη στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την άφιξή του στο Νόβι Σαντ θα του επιφυλαχθεί υποδοχή από τους κατοίκους της πόλης

    [10] ΡΩΣΙΑ:ΝΕΟΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατά της Τσετσενίας ενώ ρώσοι αξιωματούχοι διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα έχουν φθάσει σε απόσταση αναπνοής από την τσετσενική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, 29 άτομα τραυματίστηκαν και 30 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς σε χωριό της Τσετσενίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Γκρόζνι από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε 10 επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της Τσετσενίας, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο κάνει λόγο για απώλειες από την πλευρά των ανταρτών. Υπενθυμίζεται ότι χθές ο υποδιοικητής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλερί Μανίλοφ, δήλωσε από το Λονδίνο ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Τσετσενία αναμένεται να τελειώσει πριν το τέλος του 1999. Σ.Π.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 19 October 1999 - 21:21:58 UTC