Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [04] ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΝΕΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [05] ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ 0,47% ΣΥΝΕΧΙΣTHKΕ Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΑΝ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [08] ΚΥΠΡΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [09] ΓΚΡΟΖΝΙ: 30 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ
  • [10] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Με επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απάντησε σήμερα στο θέμα που δημιουργήθηκε με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, βάσει του οποίου, η Ευρωβουλή τάσσεται υπέρ της επιλεξιμότητας της Τουρκίας να υποβάλλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ρέππας κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι κάνει ψευδή, παρελκυστική, παραπλανητική και ανιστόρητη κριτική, και επιχειρεί όπως είπε, πολιτική εξαπάτησης των πολιτών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θετικό, γιατί κάνει αναφορά στο ότι η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια. Αναφέρει ακόμη ότι πρέπει οι τουρκικές αρχές να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση πολιτικής λύσης του Κυπριακού και τονίζει την ανάγκη «να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου το ψήφισμα επαναλαμβάνει τον πυρήνα θέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως αυτές ]woum διατυπωθεί στις Συνόδους Κορυφής του Λουξεμβούργου και του Κάρντιφ και ζητά από την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

    «Το ψήφισμα» επεσήμανε ο κ. Ρέππας, «διασφαλίζει πλήρως τις ελληνικές θέσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αγκυρας, όμως πρέπει η ίδια να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση, δεν κομίζει το ψήφισμα τίποτε άλλο πέραν του αυτονόητου». Τέλος, ερωτηθείς για την διαφοροποίηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών Γ. Σουλαδάκη και Μ. Μαλλιώρη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαφείς οι δηλώσεις τους».

    [02] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στο ομογενειακό σχολείο ‘'Ζωγράφειο'' της Κωνσταντινούπολης και τη χαρακτήρισε ως μεμονωμένη πράξη.

    Την ευθύνη της επίθεσης, ανέλαβε, όπως είπε, ισλαμική οργάνωση και κάλεσε τις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απομόνωση αυτών των στοιχείων.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Η Ελλάδα πληροί πλέον και τυπικά το κριτήριο της ΟΝΕ για το δημόσιο έλλειμμα. Η Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησε χθες σε άρση του καθεστώτος για τα υπερβολικά ελλείμματα και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων στις 8 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Οι Ελληνες επιχειρηματίες για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει στην αγορά η ένταξη στην ΟΝΕ προχωρούν στη δημιουργία ομίλων μέσω συγχωνεύσεων των επιχειρήσεων. Χθες επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει και δεύτερη πρόταση από όμιλο εταιριών για την εξαγορά της ΑΓΕΤ ενώ ανάλογες ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη και στους χώρους των τραπεζών, της ακτοπλοϊας και της πληροφορικής.

    [04] ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΝΝΕΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Να μην προβαίνουν σε χρηματιστηριακές συναλλαγές όσοι διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική και μπορούν να επηρεάσουν από τη θέση τους τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, ζήτησαν με τροπολογία που κατέθεσαν εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Γιώργο Σούρλα.

    Ειδικότερα στην τροπολογία επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας του κύρους του πολιτικού κόσμου και εξυγίανσης του χρηματιστηρίου μετά από το κλίμα δυσπιστίας που έχει διαμορφωθεί στο επενδυτικό κοινό απέναντι σε κυβερνητικούς παράγοντες που εκτιμάται ότι κάνουν χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών για ίδιο όφελος. Οι βουλευτές της Ν.Δ. αναφέρουν μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κύπρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μετά από αποκαλύψεις εμπλοκής κρατικών αξιωματούχων, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή υπουργών σε χρηματιστηριακές συναλλαγές συνιστά λόγο απομάκρυνσής τους από την κυβέρνηση.

    [05] ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ 0,47% ΣΥΝΕΧΙΣTHKΕ Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΑ

    Μικρή άνοδο, της τάξης του 0,47%, σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που έκλεισε στις 5.911,47 μονάδες, έχοντας διαγράψει από την αρχή της συνεδρίασης συγκρατημένα ανοδική πορεία. Ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε στα 487,4 δισ. δρχ από 438,76 δισ.δρχ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση. Ειδικότερα, στην αρχή της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έδειξε ανοδικές τάσεις, αλλά από ένα σημείο και μετά τα κέρδη του περιορίστηκαν, αφού καταγράφηκαν μεγάλες ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τραπεζών και στα «χαρτιά» μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πάντως, στη συνέχεια ο δείκτης ανέκαμψε, φτάνοντας στο τελικό +0,47%. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στις 23.800 δρχ από 23.900 δρχ χτες, ενώ πτωτικά κινήθηκε και εκείνη της Εργασίας, που έκλεισε στις 28.950 δρχ, από 29.100 δρχ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

    Την κατιούσα ακολούθησε η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 28.200 δρχ από 28.400 χτες, ενώ ανοδικά κινήθηκε για δεύτερη ημέρα η μετοχή της Ιονικής, η τιμή της οποίας διαμορφώθηκε στις 17.400 δρχ, από 17.350 χτες. Η μετοχή της Alpha Πίστεως κατέγραψε απώλειες, κλείνοντας στις 23.970 δρχ από 25.210 δρχ.

    Στις τηλεπικοινωνίες, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 7.100 δρχ από 7.080 δρχ χτες, ενώ εξακολούθησε η πτώση της μετοχής της PANAFON, που έκλεισε στις 8.005 δρχ (η μετοχή είχε ήδη απολέσει 2,44% κατά τη χτεσινή συνεδρίαση). Η τιμή της μετοχής της ΙΝΤΡΑΚΟΜ διαμορφώθηκε στις 32.000 δρχ από 29.300 δρχ χτες, ενώ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) που χτες «κλείδωσε» στις 7.324 δρχ συνέχισε την άνοδό της, φτάνοντας στις 7.600 δρχ. Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΕΛΤΑ», που τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση στις 13.150 δρχ. Κέρδη κατέγραψαν και οι τσιμεντοβιομηχανίες, που έκλεισαν στις 40.200 δρχ ο ΤΙΤΑΝΑΣ και στις 15.719 δρχ η ΑΓΕΤ Ηρακλής.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε εχθές το βράδυ στο Ζωγράφιο ελληνικό λύκειο αρρένων, στην περιοχή Ταξιμ της Κωνσταντινούπολης, από την οποία προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο χώρο σίτισης του σχολείου, μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βόμβα, η οποία εξερράγη στις 11 περίπου το βράδυ, είχε τοποθετηθεί από αγνώστους στο παράθυρο του χώρου σίτισης του ελληνικού σχολείου. Εν τω μεταξύ, δύο ακόμη εκρήξεις συγκλόνισαν εχθές την Κωνσταντινούπολη, η πρώτη εκ των οποίων σημειώθηκε στο Ιδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης, στην περιοχή Σισλίκ, και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά οχτώ άτομα. Η δεύτερη έκρηξη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σημειώθηκε στον ξενώνα του υπουργείου Χωροταξίας, όπου βρίσκονταν δέκα άτομα χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάνενα.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV την ευθύνη των εκρήξεων στο Ιδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Χωροταξίας ανέλαβε ακραία αριστερή οργάνωση. Σ.Π.

    [07] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΑΝ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης εξουδετέρωσαν σήμερα το πρωί βόμβα που βρέθηκε σε κτιριακό συγκρότημα στην συνοικία Σισλί μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η βόμβα βρέθηκε σε μια πλαστική σακούλα που είχε αφεθεί στην είσοδο του κτιρίου που φιλοξενεί το δικαστήριο της περιοχής. Οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή και οι πυροτεχνουργοί κατάφεραν να εξουδετερώσουν την βόμβα λίγο πριν εκραγεί. Χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη συνέβησαν ακόμη δυο εκρήξεις στο Ζωγράφειο ελληνικό λύκειο αρρένων, στην περιοχή Ταξίμ και στο Ιδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης. Ο.Κ.

    [08] ΚΥΠΡΟΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα διά του εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου τη μεγάλη ικανοποίησή της για το ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες από την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης με βάση το οποίο καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε πως «αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης και έχει έκδηλη τη σημασία αναφορικά με τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος και κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας».

    [09] ΓΚΡΟΖΝΙ: 30 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

    Περίπου 30 Τσετσένοι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν από τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε χωριό το οποίο βρίσκεται 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνι, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας της Τσετσενίας, Χουσείν Ακμάντοφ, οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το χωριό Ελιστάντζι σήμερα το μεσημέρι, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από το χωριό Βεντένο που είναι γενέτειρα του τσετσένου ηγέτη των ανταρτών Σαμίλ Μπασάγιεφ.

    Τσετσένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι 700 πολίτες σκοτώθηκαν από τις 5 Σεπτεμβρίου όταν και ξεκίνησαν οι ρωσικές aeqopoqij]r κατά της Τσετσενίας, η οποία προσπαθεί να αποσχιστεί από τη Ρωσία. Λ.Μ.

    [10] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Yπέρ της επίλυσης της κρίσης στην Τσετσενία και στις άλλες περιοχές του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, μέσω του πολιτικού διαλόγου, τάχθηκαν τα 15 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε συνεργασία με τα 41 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ηγεσίας των δύο οργανισμών, χθές στο Στρασβούργο. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο νέος γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Αυστριακός Βάλτερ Σβίμερ, ανακοίνωσε οτι ο εδρεύων στο Στρασβούργο οργανισμός θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στο Βόρειο Καύκασο και συγκεκριμένα στις περιοχές της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν. Ο κ.Σβίμερ δήλωσε ότι θα σταλεί επιστολή στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, στην οποία ο οργανισμός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για την επίτευξη πολιτικού διαλόγου με μετριοπαθείς ομάδες της Τσετσενίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης των βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή.

    Ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης τόνισε πως η ηγεσία των δύο οργανισμών υποστηρίζει μεν το δικαίωμα και το καθήκον του κάθε κράτους να προστατεύει τους πολίτες του εναντίον τρομοκρατικών απειλών, αλλά θεωρεί ότι αυτό πρέπει να γίνεται με τη χρησιμοποίηση μέσων που σέβονται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν προκαλούν θύματα μεταξύ του αμαχου πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας των δύο οργανισμών, ο Βρετανός επίτροπος της ΕΕ, Κρίστοφερ Πάτεν, αναχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση για τη Μόσχα, προκειμένου να συναντηθεί με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετείχαν εκτός του κ.Σβίμερ, ο νέος Βρετανός επίτροπος της ΕΕ, Κρίστοφερ Πάτεν, ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κίμμο Σάσι και ο Ισλανδός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χάλντορ Ασγκρισμσον.

    Εν τω μεταξύ, φιλόδοξο σχέδιο κοινού ψηφίσματος που κατατέθηκε εχθές από πέντε πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, ζητεί τη σύγκληση διάσκεψης για όλη την περιοχή του Καυκάσου, στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας για τη Μαύρη Θάλασσα, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Ως στόχος της διάσκεψης ορίζεται η σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και η ανάπτυξή της και ως πρώτο βήμα προβλέπεται η ίδρυση ενός μόνιμου « φόρουμ συνεργασίας» για την επιστροφή των προσφύγων, την ασφάλεια και την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση.

    Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος των Ευρωβουλευτών υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα το Δεκέμβριο, όπως έχει ορισθεί, ενώ εκφράζει ανησυχία για την επιδείνωση των συγκρούσεων στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν και το ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού των επιθέσεων φανατικών iskalistij~m κινημάτων στην περιοχή του Καυκάσου. Το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, καλεί τις ρωσικές αρχές να επαναφέρουν την εσωτερική ασφάλεια σε όλο το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μέσω νόμιμων ενεργειών, εξασφαλίζοντας ισότητα στη μεταχείριση των τοπικών πληθυσμών και σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πέντε πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζουν παράλληλα τη θλίψη τους για τα θύματα της διαμάχης στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν και επισημαίνουν το πλήγμα που δέχθηκε η κοινωνική και οικονομική ζωή στην περιοχή. Οι Ευρωβουλευτές που συνέταξαν το κείμενο καταδικάζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία που είχαν ως στόχο απλούς πολίτες και τις αποτρόπαιες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, βιαιότητες εναντίον αμάχων μη Τσετσένων και καλούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν υπεύθυνα,αποφεύγοντας δυσανάλογη βία ή επιθέσεις κατά αμάχων που ενεπλάκησαν ακούσια στη διαμάχη. Τέλος, το κείμενο επισημαίνει την «αυξανόμενη γεωστρατηγική σημασία των συγκρούσεων στον Καύκασο, κυρίως λόγω των σημαντικών πετρελαϊκών συμφερόντων» και απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, στις ρωσικές αρχές και την ΕΕ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον τοπικό πληθυσμό και προσπάθεια ανοικοδόμησης της περιοχής.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 7 October 1999 - 19:41:42 UTC